A magyarok kedvenc nyaralóhelye komoly veszélyben van

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 09. 09:53

A Kanári-szigeteken élő aktivisták és környezetvédők aggódnak a turizmus negatív hatásai miatt, melyek a helyi lakosságra és a szigetek környezetére egyaránt negatív hatással vannak. Az Airbnb és a Booking.com tevékenységét a szigetek „felfalásához” hasonlítják, miközben a helyiek életminősége egyre romlik.

A turizmus túlzott növekedése következtében sok helyi lakosnak nincs más választása, mint hogy autójában vagy barlangokban éljen. A nagy turisztikai vállalatok nyomást gyakorolnak a szigetek erőforrásaira és infrastruktúrájára, ami súlyos problémákat okoz az egészségügyben, a hulladékkezelésben, a vízgazdálkodásban és a biológiai sokféleség csökkenésében.

A „Canarias se exhausta” (A Kanári-szigetek kimerültek) csoport április 20-ára tömeges tüntetéseket tervez, hogy felhívják a figyelmet a turizmus negatív hatásaira és sürgős változásokat követeljenek. Az aktivisták új, fenntartható turisztikai modell bevezetését követelik, amely lehetővé tenné a turizmus és a lakosság együttélését. Emellett javítani szeretnék az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat, bővítenék a tömegközlekedést és garantálnák a lakhatáshoz való jogot.

A kormányzati tisztviselők óvatosságra intenek a „turizmusfóbiát” illetően, hangsúlyozva az iparág gazdasági jelentőségét. Ugyanakkor elismerik, hogy változtatásokra van szükség az idegenforgalmi ágazatban.

 

Kapcsolódó cikkeink