A klímaváltozás felforgatta a globális olívaolaj-piacot is

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 22. 12:04

Az olívaolaj globális ára drasztikusan emelkedett az elmúlt évben, miközben a mediterrán országokban kialakult szokatlanul száraz és forró időjárás miatt az olajbogyótermés csökkent. Szeptember elejére tonnánként 8900 dolláros rekordszintre emelkedett az olívaolaj ára, augusztusban pedig már 130 százalékos éves emelkedést regisztráltak. A klímaváltozás miatt súlyos terméskieséssel küszködnek a legnagyobb olívaolaj-termelők, például Spanyolország, Olaszország és Görögország is.

Az olívaolaj árának emelkedése mellett a termék értéke is nőtt, ami miatt egyre többen próbálnak lopni belőle. Például 50 ezer liter olívaolaj tűnt el egy olajmalomból, és körülbelül 420 ezer eurót ért. Emellett a készletek is csökkennek, és Törökország felfüggesztette az olívaolaj tartályos exportját a magas árak miatt – írja a VG.

Az olívaolaj drágulását az is indokolja, hogy a kutatások szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, csökken a demenciához köthető halálozás kockázata. Az olívaolajat régóta egészséges ételként tartják számon, amely hozzájárulhat a hosszabb élet és az agy egészségének támogatásához. A kutatások azt mutatják, hogy az olívaolaj ajánlott étrendi irányelvekkel összhangban a szív- és érrendszeri problémák mellett az agy egészségét is javíthatja.

Az olívaolaj drágulásával és a terméskieséssel a piaci helyzet további romlását várnak a szakértők.

Kapcsolódó cikkeink