A Johnson & Johnson leállítja a talkum-alapú babapúder globális értékesítését

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 12. 18:13

A Johnson & Johnson 2023-ban leállítja a talkum alapú babapúder globális értékesítését – közölte a drogériai termékeket gyártó vállalat, több mint két évvel azután, hogy befejezte egy olyan termék amerikai értékesítését, amely több ezer fogyasztóvédelmi pert indított.

A talkum alapú babapúder rákot okozhat?

“Egy világméretű portfólióértékelés részeként meghoztuk azt a kereskedelmi döntést, hogy áttérünk egy kizárólag kukoricakeményítő alapú babapor portfólióra” – mondta, hozzátéve, hogy a kukoricakeményítő alapú babaport már világszerte értékesítik.

2020-ban a J&J bejelentette, hogy beszünteti talkum babaporának értékesítését az Egyesült Államokban és Kanadában, mivel a kereslet visszaesett a termék biztonságosságával kapcsolatos félretájékoztatás nyomán. A vállalatnak mintegy 38 000 keresete van folyamatban fogyasztók részéről, akik azt állítják, hogy talkumtermékei rákot okoztak az azbeszttel, egy ismert rákkeltő anyaggal való szennyeződés miatt.

A J&J tagadja a vádakat, mondván, hogy több évtizedes tudományos vizsgálatok és hatósági jóváhagyások bizonyították, hogy talkum biztonságos és azbesztmentes. Csütörtökön megismételte a nyilatkozatot, ezzel egyidőben bejelentette a termék leállítását.

A Reuters 2018-as vizsgálata megállapította, hogy a J&J évtizedek óta tudta, hogy azbeszt, egy rákkeltő anyag jelen van talkumtermékeiben. A vállalaton belüli feljegyzések, a tárgyalások tanúságai és egyéb bizonyítékok azt mutatták, hogy legalább 1971-től a 2000-es évek elejéig a J&J nyers talkum és kész porok kis mennyiségű azbesztre vonatkozó tesztje néha pozitívnak bizonyult.

European Supermarket Magazine

Kapcsolódó cikkeink