Maradjunk jó bőrben!

Szerző: Budai Klára Dátum: 2023. 05. 25. 10:57

A testápolás igen széles kategóriája összességében jól teljesített az elmúlt időszakban, ami azt is jelzi, hogy az emberek higiénia iránti fokozott törekvése nem merül ki csupán a tisztálkodásban, bőrük védelme, ápolása, fiatalon tartása is előkelő helyen szerepel a fontossági listájukon. A fogyasztók egyre tudatosabbá válásával ez a trend minden bizonnyal tartós lesz és fokozódni fog, amire a gyártók folyamatos innovációkkal, illetve csőre töltött innovációs tervekkel reagálnak.

Ez a cikk a Trade magazin 2023.5. számában olvasható

Karsai Mariann
brand manager
Henkel Magyarország

Tavaly a 2021-es évhez képest a testápolási piac 18,3%-os értékbeli növekedést ért el, melyen belül a tusfürdő kategória 14,8%-ot fejlődött az év során. Volumenben viszont a teljes testápolási piac 0,5%-kal csökkent, a tusfürdő szegmens pedig 2,5%-os volumenbeli visszaesést mutatott – idézi a NielsenIQ adatait Karsai Mariann, a Henkel Magyarország Kft. brand managere.

A tusfürdőpiacon termékméretek tekintetében 4 fő kategóriát különíthetünk el: mini méretű, jellemzően utazáshoz használt kiszerelések (250 ml alatt), 250 ml kiszerelések (kis méret), 400 ml kiszerelések (normál méret), 400 ml+ kiszerelések (általában 500 ml, 750 ml vagy 1000 ml, nagy kiszerelések). A piacon évek óta tart a nagyobb, 400 ml és 400 ml+ kiszerelések térnyerése; ebből is következhet a tusfürdők volumenbeli csökkenése, hiszen nagyobb kiszerelésű termékből azonos mértékű felhasználás mellett kevesebb darab flakon fogy.

Testápolás terén a drogéria a fő értékesítési csatorna. Tusfürdő esetében 2022-ben a forgalom 47,8%-a realizálódott a drogériákban, ezt követte 22,3%-kal a hipermarket, illetve 10,8%-kal a diszkont csatorna.

Előtérben a fenntarthatóság

A Henkel a testápolási kategórián belül a tusfürdő- és dezodorpiacon rendelkezik kiterjedt portfólióval, emellett a testápoló és testbalzsam szegmensben is jelen van néhány termékvariánssal.

A Henkel ikonikus Fa termékcsaládjának tagjai között az édeskés, gyümölcsös, fűszeres vagy akár a kicsit naturálisabb, visszafogottabb illatot kedvelő fogyasztó egyaránt megtalálhatja a számára kedvező unisex vagy célzottan férfiaknak szóló Fa tusfürdőt.

A Barnängen márka tusfürdői extra ápoló hatásúak, a legnépszerűbb Oil Intense tusfürdő a svéd mocsaras területekről származó vadrózsaolajjal és 7% Cold Creammel gyengéden ápolja az extra száraz bőrt. 90%-ban természetes eredetű összetevőket tartalmaz, bőrgyógyászatilag tesztelt és vegán.

A Henkel sokat tesz a fenntarthatóságért, Nature Box haj- és testápolási termékeinek flakonjai 100%-ban Social Plasticből készülnek. A Plasticbankkel (plasticbank.com) folytatott együttműködés keretein belül a flakonok gyártása a tengerpartokról és a szárazföldről összegyűjtött műanyag hulladékból készül. A termékek emellett Ecocert Cosmos Natural tanúsítvánnyal (ecocert.com) is rendelkező, 98%-ban természetes eredetű összetevőket tartalmazó natúrkozmetikumok.

– Csomagolás és formula tekintetében is törekszünk a tusfürdő- és testápoló-portfóliónk folyamatos bővítésére és megújítására, 2023-ban is tervezünk új bevezetéseket, innovatív kampányokat. A Fa márkán 2023 év elején érkezett több új, fantasztikus illatú tusfürdő, illetve a Nature Box márka alatt 2023 márciusától vált elérhetővé az új, hidegen préselt cseresznyeolajat tartalmazó termékcsalád, mely kényeztető és csodás, cseresznyeillatú tusfürdőt is tartalmaz – fejti ki Karsai Mariann.

A tusfürdők között évek óta tart a nagyobb, 400 ml és 400 ml+ kiszerelések térnyerése

Illat és formula

A folyamatosan frissülő kínálat, az új illatok vonzóak a vásárló számára, többen használnak otthon egyszerre akár több illatú tusfürdőt is, alkalomhoz, hangulathoz illeszkedően váltogatva a különböző variánsokat.

A bőrtípushoz illeszkedő termékválasztás kritikus mind a test-, mind az arcápolási termékek esetében, ez a folyamat első lépése. Ezt követően fontos szempont lehet az összetevők áttekintése, célirányosan esetleg vegán vagy újrahasznosított anyagokból készült/újrahasznosítható csomagolású termékek keresése. Ezeken kívül kiemelten fontos tényező a termék illata, hiszen legtöbb esetben a tisztító/ápoló funkció mellett a termék illata és formulája miatt válhat a rutinszerű tisztálkodás egy kellemes, feltöltő élménnyé.

A márkahűség jelen van a kategóriában (erősebb lehet érzékeny bőrű vagy speciális bőrproblémákkal rendelkező fogyasztók esetén), de jellemző a kategóriára az impulzusvásárlás, a fogyasztók nyitottak az újdonságok kipróbálására. A jelenlegi, recessziós gazdasági környezetben egyre fontosabbá válik a termékár, tusfürdő kategóriában árérzékenyek a fogyasztók; a saját márkás termékek növekedése ebből is fakad. Egyre többen figyelik a ml alapú egységárak alakulását is, egy nagyobb akció erősen befolyásolhatja a vásárlók döntéseit.

Nyárra könnyedebb, télre sűrűbb textúra

A testápolás kategóriába is egyre jobban „kúsznak” át az arcápolásban is megfigyelhető trendek, így már nemcsak a hidratálás, hanem például az anti-aging vagy pigmentfoltok halványítása is lehet szempont egy választásnál.

Szabó Viktória
senior brand & shopper
activation manager
Johnson & Johnson

– Habár még mindig jól látszik az őszi-téli szezonális kiugrás, a melegebb hónapokbeli eladások is szépen teljesítenek. Nyáron a könnyebb, gyorsabban felszívódó testápolók a népszerűek, míg télen a sűrűbb, koncentráltabb formula a preferált – emeli ki Szabó Viktória, a Johnson & Johnson Skinhealth márkákért felelős senior marketing managere.

A gyártók kiemelt figyelmet fordítanak a női bőr ápolására, de emellett nem feledkeznek meg a férfi bőrápolásról sem, hiszen az egészséges kinézetű, ápolt bőr nem csak a nőknél fontos.

Új pályán

A 2023-as év sok izgalmat tartogat a Johnson & Johnson számára, ugyanis idén belépnek a kategóriába egy, a cég nemzetközi portfóliójába tartozó, Franciaországban piacvezető márkával, a Le Petit Marseillais tusfürdőkkel.

– A Le Petit Marseillais az egyszerű zuhanyozást egyedi utazássá változtatja, mellyel az illatos és autentikus Dél-Franciaországban érezhetjük magunkat. Különlegessége, hogy minimum 92%-ban természetes eredetű összetevőkből készül, melyeket francia helyi és organikus forrásból szereznek be. A márka elkötelezett a fenntarthatóság és az öko-­tudatosság irányában, ezért a termékek formulája legalább 90%-ban biológiailag lebomló, pH-semleges, és nem tartalmaz színezéket. A flakon, amellett, hogy újrahasznosított műanyagot tartalmaz, 100%-ban újrahasznosítható. Ikonikus formájával és magával ragadó illataival több európai ország után most a magyar fogyasztóknak is elhozzuk Provence legjobbjait – ígéri Szabó Viktória.

Az arcápolási piac problémamegoldó trendjei a tusfürdőknél is megjelennek

Erősödik a naptejek szerepe

A naptejek kategóriáját vizsgálva kiugró növekedés tapasztalható az eladásokban. Ez a fokozott UV sugárzásnak és ebből adódóan a fényvédelem fontossága felértékelődésének köszönhető. A teljes naptej kategória értékben 50-55%-os, darabszámban 40-45%-os növekedést tudott elérni, míg a napozás utáni ápoló termékek értékben 20-25%-os, darabszámban pedig 7-8%-os növekedést mutattak.

A napozók esetében – a fényvédő szerepének felértékelődése következtében – minden kiskereskedelmi csatorna erősíti a kínálatát évről évre. A hipermarketek is több márkát választanak a szortiment részébe, és nagyobb szezonális polchelyet kínálnak a márkáknak; valamint a diszkont csatornák is biztosítanak in-out lehetőséget a napozóknak. Ennek ellenére itt is a drogériák szerepelnek nagyobb súllyal, hisz a legkülönfélébb márkájú, árú, kiszerelésű és formátumú (gél, spray, tej, mousse stb.) termékeket itt megtalálják a vásárlók.

Habon Kimberli
brand manager
Alveola

– Ebben a kategóriá­ban is megfigyelhető, hogy szívesen választanak a fogyasztók olyan termékeket, melyek az SPF tartalom mellett egyéb jótékony hatóanyagokkal vagy termékelőnyökkel rendelkeznek (pl. természetesösszetevő-lista, magas hatóanyag-tartalom). Az összetevők mellett a fenntarthatóság is fontos szerepet játszik, így előtérbe kerülnek az újrahasznosítható vagy újrahasznosított csomagolású termékek is. Mindezeken túl egyre többen keresik az 50-es (vagy akár még ennél is magasabb) faktorszámú napozószereket – részletezi Habon Kimberli, az Alveola Kft. brand managere.

Bővülő paletta

Az Alveola Kft. kínálatában megtalálhatóak egészségmegőrzéssel szorosan összefüggő bőrápolási termékek, melyek elsődleges célja a bőr ápolása, védelme, illetve regenerálása. Az Eredeti Aloe Vera termékek gél, spray és védőkrém formájában is alapvető kellékei a háztartásoknak, hisz értékes összetevőinek köszönhetően számos módon felhasználhatóak, egészen a bőr mindennapi hidratálásától és ápolásától az irritált bőr tüneteinek enyhítéséig.

– A bőrvédő termékeink mellett 2022-ben az Eredeti Aloe Vera termékcsalád kínálata – a már piacon lévő Aloe Vera italok, sportgélek és bőrápoló termékek mellett – bővült 30-as faktorszámmal rendelkező fényvédő termékekkel, valamint napozás utáni bőrnyugtató és hűsítő tejjel. A nagy sikerre való tekintettel, a paletta idén tovább bővül 50-es faktorszámú napozóval is – jelenti Habon Kimberli.

Az Eredeti Aloe Vera ápoló termékei parabén- és színezékmentesek, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, és a legérzékenyebb bőrűek is bátran használhatják. Nemcsak nyáron alkalmasak a leégés, rovarcsípés vagy a homok, tengervíz, só és napsütés által igénybevett, kiszáradt bőr regenerálására, hanem tökéletesen beépíthetők a mindennapi bőrápolási rutinba.

– A 2023-as év egyik fő fókusza, hogy márkáinkat a hagyományos vásárlásösztönző akciós ajánlatokon és másodlagos kihelyezéseken felül egyéb marketingeszközökkel is megtámogassuk. A bolti láthatóság maximalizálása és az online térben való elérhetőség mellett a kommunikációnk egyik alappillére a social mediában való jelenlét, kifejezetten a szezon időszakában: Facebookon, Instagramon, illetve TikTokon. Emellett terveink között szerepelnek influencer-együttműködések, Google-kampányok, különböző szakértői oldalakon és fórumokon, illetve kiállításokon való megjelenések – avat be a termékmanager.

Nyáron a könnyebb, gyorsabban felszívódó testápolók a népszerűek

Bizalmi termékek

A napvédőkre alapvetően tipikus szezontermékként szokás tekinteni, ugyanakkor az elmúlt években egyre kiterjedtebb a szezon, hiszen már a tavaszi időszakban is komoly UV-terhelés lehet (főleg az arc esetében), illetve ősszel is gyakori a napsütéses időszak.

A narancsbőr elleni, alakformáló készítményekre is jellemző a szezonalitás. Jellemzően áprilistól szeptemberig a legintenzívebb a kereslet, ezen kívüli időszakban kissé mérséklődik a termékkategória iránti érdeklődés.

Kelen Réka
kereskedelmi és
marketingvezető
Dr.Kelen

– Az árérzékenység ezekben a kategóriákban egy kicsivel kevésbé érvényesül, mivel bizalmi termékekről van szó. Nagy a tétje, ha nem nyújtja a termék az ígért védelmet vagy hatást, ezért a fogyasztók ismert, évek óta jelenlevő márkákat részesítenek előnyben – mutat rá Kelen Réka, a Dr.Kelen kereskedelmi és marketingvezetője.

Megbízható bőrvédelem

A Dr.Kelen SUN naptejek 1992 óta bizonyítják megbízhatóságukat, így a fogyasztók mindig nagy bizalommal fogadják termékújdonságaikat is.

– Az idei évben 2 nagyobb kiszerelésű újdonság is megjelenik a Dr.Kelen SUN kínálatában, a F50 családi napkrém és a F30 Protect napkrém, ezzel kínálva alternatívát az árérzékeny vásárlói rétegnek. A bőrvédelem mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a természetes bőrápoló hatóanyagokra – mondja Kelen Réka.

Az idei évben Balaton és Budapest fókusszal terveznek jelentős outdoor kampányt, online social media és néhány női csatornával kiegészítve. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az edukációra is.

Erősen befolyásolhatja a vásárlók döntéseit egy nagyobb akció

Nem csak termék, szemléletmód

István Katalin, Herbow

István Katalin
marketingvezető
Herbow International

A Herbow International Zrt. a COVID idején kifejlesztette bőrbarát prémium folyékony szappanját, a Souldrops Health­dropot, amely azóta is az egyik legközkedveltebb termékük.

– A Souldrops folyékony szappan antibakteriális hatású növényi összetevőkkel rendelkezik, megöli a vírusokat, gombákat és baktériumokat. Természetesen lebomló, vegán és állatkísérlet-mentes termék. Kellemes zöldalma mentával és teaillattal került a polcokra, 100%-ban újrahasznosított műanyag flakonban. A Souldrops egy szemléletmód, amitől színesebb és tisztább lesz a környezeted – tudjuk meg István Katalin, marketingvezetőtől. //

Kapcsolódó cikkeink