Magazin: A forróság sem izzasztja meg a kekszet
A klímaváltozás, az egészségtudatos táplálkozás és a minőségi termékek növekvő kereslete nyomán fellobbant az édesipar, azon belül is a kekszgyártás innovációs lendülete. A globális kekszpiac a folyamatos, éves 5%-os növekedésével 2024-re elérheti a 164 milliárd dolláros forgalmat, míg a hazai szegmensben 2018 év végéig 4% körüli forgalmi értéknövekedést vár az iparág, megismételve a tavalyi 28 ezer tonna értékesítési mennyiséget.
Július 25-én, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal való együttműködése keretében a Magyar Édességgyártók Szövetsége egy keksztörténeti tárlatvezetéssel egybekötött sajtótájékoztatón adott éves jelentést a hazai és nemzetközi kekszfogyasztási trendekről és a szegmens aktuális piaci eredményeiről.
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály főosztályvezetője a döntéshozók szemszögéből és a forgalmi adatok alapján vázolta a szegmens jelenlegi lehetőségeit.
Az édesipar tartósított lisztesáru csoportjába tartozó kekszgyártás 2013-as 68,262 milliárd Ft-os árbevétele 2017-re elérte a 96,486 milliárd Ft-ot, aminek egyik mozgatója, hogy az értékesítés elindult a magasabb árú termékek fogyasztásának irányába.
Dr. Felkai Beáta Olga ismertette az Agrárminisztérium által kidolgozott támogatási eszközöket. Kitért a kétszintű Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszerre, a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform tevékenységére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv édesipari termékeket érintő, jelenleg zajló módosításaira.
Trendek és hatások
Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke előadásában a kekszgyártást jelenleg mozgató trendek és hatások közül kiemelte a klímaváltozást és az életmódváltozást, valamint áttekintést adott az ezek nyomán megjelenő új terméktípusokról. A szakembertől megtudtuk, hogy a globális kekszpiac folyamatos, éves 5%-os növekedést produkál, amivel, a prognózis szerint 2024-re elérheti a 164 milliárd dolláros forgalmat. Ennek okai között találjuk a prémiumizációt, az iparág innovációs lendületét, valamint a kényelmi termékek iránt megnövekedett igényt. Globális kitekintésben a földrajzi hangsúlyok eltolódtak. Ma az ázsiai és közép-amerikai piacok növekedése generálja a kekszpiacok folytatódó erősödését, innovációk terén pedig Anglia húzza a piacot.
A magyar kekszpiacon 2018 év végéig 4% körüli forgalmi értéknövekedést vár az iparág, megismételve a tavalyi 28 ezer tonna értékesítési mennyiséget. Magyarország éghajlati adottságai igen kedveznek a kekszgyártásnak, emellett a kekszfogyasztás újra erősödő trendje is generálja a növekedést a szegmensben. Sánta Sándor emellett hozzátette, hogy a növekvő kereslet mellett a bérnövekedés mértéke komoly feladatot ró a gyártókra, kitermelése jelentős erőfeszítéseket igényel.
A piaci beszámolók között dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese a múzeum újonnan nyílt keksztárlatát bemutatva betekintést adott a kekszgyártás magyar és nemzetközi történetébe, dr. Somogyi László egyetemi docens és dr. Temesi Ágoston egyetemi adjunktus pedig a Szent István Egyetem csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzését mutatták be részletesen a jelenlévőknek.
Jung A.
Kapcsolódó cikkeink
A hagyományos ízek mellett egyre több különleges ízvilágú szaloncukor színesíti a kínálatot
A hagyományos ízesítéstől a különleges gyümölcsök és fűszerek felhasználásával készült…
Tovább olvasom >Megvannak az Év Kereskedője 2024 nyertesei
A Trade magazin idén már 10. alkalommal hívta versenyezni a…
Tovább olvasom >Töretlen a csokimikulások népszerűsége
A hagyomány és az innováció egyaránt jelen van a Mikulás-napi,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Önelfogadásról, önfelszabadításról és a hétköznapok ajándékáról – Együtt okosodtunk! (Business Days 2024 2. rész)
A Business Days pénteki napja az egész heti megfeszített figyelem…
Tovább olvasom >Márkák lábnyoma – avagy mi a közös a Coca-Colában, a Kinderben és a Riskában?
Bár 2023-ban a gazdasági és politikai kihívások miatt nehezített pályán…
Tovább olvasom >