Magazin: A forróság sem izzasztja meg a kekszet
A klímaváltozás, az egészségtudatos táplálkozás és a minőségi termékek növekvő kereslete nyomán fellobbant az édesipar, azon belül is a kekszgyártás innovációs lendülete. A globális kekszpiac a folyamatos, éves 5%-os növekedésével 2024-re elérheti a 164 milliárd dolláros forgalmat, míg a hazai szegmensben 2018 év végéig 4% körüli forgalmi értéknövekedést vár az iparág, megismételve a tavalyi 28 ezer tonna értékesítési mennyiséget.
Július 25-én, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal való együttműködése keretében a Magyar Édességgyártók Szövetsége egy keksztörténeti tárlatvezetéssel egybekötött sajtótájékoztatón adott éves jelentést a hazai és nemzetközi kekszfogyasztási trendekről és a szegmens aktuális piaci eredményeiről.

Dr. Felkai Beáta Olga
főosztályvezető
Agrárminisztérium
Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály főosztályvezetője a döntéshozók szemszögéből és a forgalmi adatok alapján vázolta a szegmens jelenlegi lehetőségeit.
Az édesipar tartósított lisztesáru csoportjába tartozó kekszgyártás 2013-as 68,262 milliárd Ft-os árbevétele 2017-re elérte a 96,486 milliárd Ft-ot, aminek egyik mozgatója, hogy az értékesítés elindult a magasabb árú termékek fogyasztásának irányába.
Dr. Felkai Beáta Olga ismertette az Agrárminisztérium által kidolgozott támogatási eszközöket. Kitért a kétszintű Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszerre, a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform tevékenységére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv édesipari termékeket érintő, jelenleg zajló módosításaira.
Trendek és hatások
Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke előadásában a kekszgyártást jelenleg mozgató trendek és hatások közül kiemelte a klímaváltozást és az életmódváltozást, valamint áttekintést adott az ezek nyomán megjelenő új terméktípusokról. A szakembertől megtudtuk, hogy a globális kekszpiac folyamatos, éves 5%-os növekedést produkál, amivel, a prognózis szerint 2024-re elérheti a 164 milliárd dolláros forgalmat. Ennek okai között találjuk a prémiumizációt, az iparág innovációs lendületét, valamint a kényelmi termékek iránt megnövekedett igényt. Globális kitekintésben a földrajzi hangsúlyok eltolódtak. Ma az ázsiai és közép-amerikai piacok növekedése generálja a kekszpiacok folytatódó erősödését, innovációk terén pedig Anglia húzza a piacot.
A magyar kekszpiacon 2018 év végéig 4% körüli forgalmi értéknövekedést vár az iparág, megismételve a tavalyi 28 ezer tonna értékesítési mennyiséget. Magyarország éghajlati adottságai igen kedveznek a kekszgyártásnak, emellett a kekszfogyasztás újra erősödő trendje is generálja a növekedést a szegmensben. Sánta Sándor emellett hozzátette, hogy a növekvő kereslet mellett a bérnövekedés mértéke komoly feladatot ró a gyártókra, kitermelése jelentős erőfeszítéseket igényel.
A piaci beszámolók között dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese a múzeum újonnan nyílt keksztárlatát bemutatva betekintést adott a kekszgyártás magyar és nemzetközi történetébe, dr. Somogyi László egyetemi docens és dr. Temesi Ágoston egyetemi adjunktus pedig a Szent István Egyetem csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzését mutatták be részletesen a jelenlévőknek.
Jung A.
Kapcsolódó cikkeink
Kihívások és lehetőségek között egyensúlyoz a magyar édesipar
A 2024-es év nyertesei az eladott mennyiség alapján sorrendben a…
Tovább olvasom >Újabb szervezet az egyre ismertebb Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyes termékek tanúsítási folyamatában
A védjegy tulajdonosi jogait gyakorló ÉLBC NKft. felkérése nyomán 2025…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Parázs helyzet
Az elmúlt évek inflációs hatása és az alapvető szükségletek drasztikus…
Tovább olvasom >Minőség a rácsokon
A hozzáadott érték, a prémium minőség, a kényelmi szempontok újra…
Tovább olvasom >