Magazin: A forróság sem izzasztja meg a kekszet
A klímaváltozás, az egészségtudatos táplálkozás és a minőségi termékek növekvő kereslete nyomán fellobbant az édesipar, azon belül is a kekszgyártás innovációs lendülete. A globális kekszpiac a folyamatos, éves 5%-os növekedésével 2024-re elérheti a 164 milliárd dolláros forgalmat, míg a hazai szegmensben 2018 év végéig 4% körüli forgalmi értéknövekedést vár az iparág, megismételve a tavalyi 28 ezer tonna értékesítési mennyiséget.
Július 25-én, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal való együttműködése keretében a Magyar Édességgyártók Szövetsége egy keksztörténeti tárlatvezetéssel egybekötött sajtótájékoztatón adott éves jelentést a hazai és nemzetközi kekszfogyasztási trendekről és a szegmens aktuális piaci eredményeiről.

Dr. Felkai Beáta Olga
főosztályvezető
Agrárminisztérium
Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály főosztályvezetője a döntéshozók szemszögéből és a forgalmi adatok alapján vázolta a szegmens jelenlegi lehetőségeit.
Az édesipar tartósított lisztesáru csoportjába tartozó kekszgyártás 2013-as 68,262 milliárd Ft-os árbevétele 2017-re elérte a 96,486 milliárd Ft-ot, aminek egyik mozgatója, hogy az értékesítés elindult a magasabb árú termékek fogyasztásának irányába.
Dr. Felkai Beáta Olga ismertette az Agrárminisztérium által kidolgozott támogatási eszközöket. Kitért a kétszintű Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszerre, a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform tevékenységére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv édesipari termékeket érintő, jelenleg zajló módosításaira.
Trendek és hatások
Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke előadásában a kekszgyártást jelenleg mozgató trendek és hatások közül kiemelte a klímaváltozást és az életmódváltozást, valamint áttekintést adott az ezek nyomán megjelenő új terméktípusokról. A szakembertől megtudtuk, hogy a globális kekszpiac folyamatos, éves 5%-os növekedést produkál, amivel, a prognózis szerint 2024-re elérheti a 164 milliárd dolláros forgalmat. Ennek okai között találjuk a prémiumizációt, az iparág innovációs lendületét, valamint a kényelmi termékek iránt megnövekedett igényt. Globális kitekintésben a földrajzi hangsúlyok eltolódtak. Ma az ázsiai és közép-amerikai piacok növekedése generálja a kekszpiacok folytatódó erősödését, innovációk terén pedig Anglia húzza a piacot.
A magyar kekszpiacon 2018 év végéig 4% körüli forgalmi értéknövekedést vár az iparág, megismételve a tavalyi 28 ezer tonna értékesítési mennyiséget. Magyarország éghajlati adottságai igen kedveznek a kekszgyártásnak, emellett a kekszfogyasztás újra erősödő trendje is generálja a növekedést a szegmensben. Sánta Sándor emellett hozzátette, hogy a növekvő kereslet mellett a bérnövekedés mértéke komoly feladatot ró a gyártókra, kitermelése jelentős erőfeszítéseket igényel.
A piaci beszámolók között dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese a múzeum újonnan nyílt keksztárlatát bemutatva betekintést adott a kekszgyártás magyar és nemzetközi történetébe, dr. Somogyi László egyetemi docens és dr. Temesi Ágoston egyetemi adjunktus pedig a Szent István Egyetem csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzését mutatták be részletesen a jelenlévőknek.
Jung A.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >A SPAR Magyarország a kiemelkedő minőség elkötelezettje
A SPAR 1990-ben jelent meg a magyar piacon, és első…
Tovább olvasom >Dráguló húsvéti csokoládé: idén is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni
A Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, Intődy Gábor megerősítette, hogy 2025-ben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Néha majd főétkezünk!
A snackelést cikkünk elsősorban a paradigmaváltásra számítók szemszögéből vizsgálja. A…
Tovább olvasom >Street food van, utca nincs!
Lassan tér magához a pandémia után a food truckok piaca;…
Tovább olvasom >Kézenfekvő
A finger foodok folyamatosan fejlődő világa elsősorban a street foodból,…
Tovább olvasom >