A fenntartható termékeken spórolnak a németek
A Deloitte 19 országban mintegy 19000 – ezen belül Németországban 1000 – fogyasztó megkérdezésével készült felmérése szerint a németek kevesebb mint fele vásárol még mindig bio- és fenntartható termékeket. A „Consumer Signals” tanulmány szerint ennek fő oka nem más, mint a megélhetési költségek meredek emelkedése.
– A fogyasztók egyre inkább tudatában vannak az éghajlatváltozásnak és a fenntarthatóság fontosságának, mégis egyre csökken a fenntartható termékek vásárlásának aránya – mondta el Egbert Wege, a Deloitte FMCG iparági partnere és vezetője. A jelentés szerint a 2021 szeptemberében mért 59%-ról 2023 szeptemberére 45%-ra csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik azt mondják, hogy fenntartható termékeket vásárolnak.
– Ez az eltérés nem utolsósorban a megélhetési költségek óriási növekedésének köszönhető – aminek hatására a vásárlók minden vásárlásukat alaposan mérlegelik. A döntést aztán gyakran az olcsóbb saját márkák javára hozzák meg, és sokan teljes mértékben ignorálnak bizonyos termékcsoportokat – fűzte hozzá a szakember.
Néhány válaszadó kérdésesnek találta az ár-érték arányt. Körülbelül 12% nyilatkozott úgy, hogy a közelmúltban minőségi okokból döntött a fenntartható termékek vásárlása ellen. Még azok közül is, akik a közelmúltban fenntartható termékeket vásároltak, mintegy 18% mondta azt, hogy a minőség terén kompromisszumot kötött. Ez különösen az élelmiszerek, italok, ruházat és cipők esetében volt így.
– Amikor a fenntarthatóságnak magasabb az ára a szűkös pénztárcák idején, a minőséggel szembeni elvárások különösen magasak – hangsúlyozza Wege. A szakértő szerint a kiskereskedők és a fogyasztási cikkek gyártói számára fontos lehet az átlátható kommunikáció és az edukáció a fenntartható termékekbe vetett bizalom erősítése és az egyének meggyőzése érdekében.
A tanulmány szerint a megkérdezetteknek az a 19%-a, amely nem vásárol fenntartható termékeket, csak megszokásból tesz így. E háztartások jövedelme kevéssé befolyásolta a fenntarthatóság melletti vagy ellene irányuló döntést. Míg a közepes vagy magas jövedelemmel rendelkezők mintegy fele vásárolt mostanában fenntartható termékeket, addig a szűkös keretekből gazdálkoó válaszadók közül tízből négyen még mindig vásároltak fenntartható terméket.
Az iparági szakértők szerint az ár „döntő tényező – minden jövedelmi csoport esetében”. Ezt a diszkontok példája is bizonyítja:
– A közelmúltban a biotermékekkel extra értékesítést tudtak elérni, és így megmenekültek a fenntartható termékek fogyasztásának általános visszaesésétől.
Kapcsolódó cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Komoly fenntarthatósági problémák vannak a csomagolás terén az e-kereskedelemben
Az online vásárlások térnyerésével a csomagolási méretek optimalizálása komoly kihívást…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >