60 éves a SIAL Paris

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 14. 12:23

2024-ben a SIAL Paris nemcsak fennállásának 60. évfordulóját ünnepli, hanem egyben 60 évnyi élelmiszeripari innovációt is. A SIAL Paris 2024 e kiemelkedő évfordulóra különleges eseménysorozattal készül új helyszínen, új koncepcióval. 

„Jó étvágyat!”, ez volt a helyi „Ouest-France” újság főcíme az első „Nemzetközi Élelmiszeripari Szakkiállítás” megnyitója alkalmából, amelyet 1964 novemberében tartottak meg a futurisztikus CNIT-ben. A betonkagyló alakú kiállítási épület a francia gazdasági jólét és jövőbe vetett bizalom szimbóluma volt. Az első kiállítás alkalmával a nemzetközi élelmiszerek széles választéka 26 ország szakértőit és szakembereit vonzotta. Az esemény akkoriban nyitva állt a nagyközönség előtt, már csak azért is, mivel a francia háztartások akkoriban költségvetésük harmadát fordították élelmiszerre. 

60 év elteltével a szervezők a világ legnagyobb élelmiszeripari vásárának évfordulójára készülnek. A SIAL Paris 2024. október 19. és 23. között nyitja meg kapuit a Paris Nord Villepinte Kiállítási Központban. Az évforduló alkalmából az érdeklődők nemcsak az elmúlt hat évtized forradalmi innovációira tekinthetnek vissza, hanem ami talán még fontosabb, hogy betekintést nyerjenek a folyamatosan változó élelmiszeripar jövőjébe is. Az innováció 60 évének megvizsgálása a legjobb módja annak, hogy megértsük, mi fogja alakítani a holnap élelmiszer-gazdaságát. 

Ahogyan Audrey Ashworth, a SIAL Paris igazgatója elmondta:

„Idén számos újdonsággal készülünk, hogy egy még dinamikusabb és vonzóbb évfordulós eseményt hozzunk létre. Például több segítséget adunk mindjárt az első lépésekhez: új termékinnovációs felfedezési élményt kínálunk, javítjuk a kiállítási tér elrendezését annak érdekében, hogy könnyebbé és hatékonyabbá tegyük a közlekedést, illetve lehetőséget adunk nagyívű eszmecserék szervezésére az ágazatot érintő kulcsfontosságú kérdésekkel kapcsolatban. Természetesen a 60. évforduló alkalmából számos ünnepségre is sor kerül majd. Összességében a 2024. évi kiállítás gazdagabbnak ígérkezik, mint valaha, üzleti és inspirációs értelemben egyaránt”.

Visszatekintés és a vásár új elrendezése 

Idén a SIAL Paris fókuszában a visszatekintés áll. A jövőbe vetett pillantás a „Own the Change” témán keresztül történik, ami egy kollektív mozgalom a folyamatban lévő változásokhoz való állásfoglalásra és a világ nagy élelmiszer kihívásainak megoldására ösztönzi a szakembereket.

Ehhez kapcsolódva a SIAL Paris igyekszik kiemelni a vásáron résztvevő kiállítók CSR kezdeményezéseit, valamint az esemény által előmozdított különböző készségek és ismeretek formáit. Ilyen például a SIAL Insights, egy kétévente elvégzett nagyipari trendelemzés, amelyet egy szakértői csoport globális tanulmánya alapján végeznek.

A SIAL Innovation a nemzetközi újításokra fókuszál, a SIAL Start-up is minden évben növekszik: 2024-ben a kiállítóterületen a korábbinál kétszer annyi ígéretes kezdő vállalkozás fog megjelenni, ideértve a még kezdeti fázisban lévő koncepciókat is.

Újdonság, hogy az 2024. évi esemény során új koncepció szerint lesznek a kiállítói standok is telepítve. A vásárlátogatók 80%-a kérte a standok terméktípus szerinti elrendezését a kiállítási terület átláthatóságának növelése érdekében. Az előzetes várakozások szerint ez várhatóan 7500 kiállító különböző témák szerinti csoportosítását fogja jelenteni.

Hogyan fejlődött a SIAL 60 év alatt? 

A SIAL létrehozása hatással volt a világ élelmiszeriparára. Legfontosabb eredménynek a mindig jelenlévő kiállítókat és látogatókat tartjuk. A találkozók, a megkötött vagy ott született megállapodások, a kiemelt helyet kapó innovációk: mindezeket az teszi lehetővé, hogy lehetőséget biztosítunk két évente, hogy az élelmiszeripari szereplők egy helyre gyűljenek.

Története rendkívül gazdag, de néhány jelentős állomást említhetünk a vásár történetében.

A 60-as években: A SIAL Paris már a kezdetektől fogva nemzetközi fókusszal bírt és az innovációra összpontosított. Az első kiállításra az épphogy elkészült CNIT-ben került sor. Maga az épület egy építészeti bravúr volt, egy olyan negyedben, amely épp akkor kezdett kiépülni, és azóta Európa legnagyobb üzleti negyedévé vált: La Défense. Megmosolyogtató, hogy a SIAL székhelye most ugyanebben a negyedben található.

1996-ban a vásáron jelentős hangsúly kerül a nagy hozzáadott értékű tartalmak kommunikációjára, különösen a SIAL Innovation elindításával, amely megversenyezteti a világ leginnovatívabb élelmiszereit. 28 évvel később ez vált a világ legjelentősebb versenyévé a piacon.

A 3. évezred küszöbén a SIAL a kereskedelmi vásárók hálózatává növi ki magát. Az évek során megjelennek a SIAL Shanghai, SIAL Kanada, SIAL Interfood Indonéziában, SIAL India kiállítások, és ezek végül a világ legnagyobb szakmai élelmiszeripari vásárhálózatát alkotják. Megjegyzendő, hogy a hálózat továbbra is bővül a SIAL Shenzhen és a Food & Drinks Malaysia by SIAL Kuala Lumpurban.

Végül, a 2010-es években a vásár által nyújtott tartalmak tovább gazdagodnak a SIAL Insights globális tanulmányainak elindításával, amely kétévente állítja össze az iparági trendtanulmányokat.

Különleges idei események

A SIAL ebben az évben visszatekint az élelmiszeripar múltjára, de a jövő perspektíváit is szemléli. A 60. évfordulónk alkalmából hat évtizedes innovációra és változásra gondolunk az élelmiszerek területén, miközben már előre tekintünk a jövő újdonságaira.

Az „Own The Change” témában arra ösztönözzük az embereket, hogy együtt vegyék kezükbe a változást, és szembesüljenek a világ élelmiszeriparával kapcsolatos kihívásokkal. Ez a tematika körbe fogja járni a teljes eseményt.

Természetesen ebben az évfordulós eseményben sok újdonság is lesz:

  • Sial for Change: az új Sial-díj, ahol a kiállítók versenybe szállhatnak a CSR-stratégiáik elismeréséért
  • Sial Summit: 4 csúcstalálkozó, mindegyik rendkívüli előadókkal és a legfrissebb trendekkel a mesterséges intelligencia és a deeptech, a beszerzési lánc, a CSR és az afrikai piac területén
  • Sial Taste: a leginnovatívabb termékek kóstolása közvetlenül a Sial Innovation közelében
  • Sial Startup: a vásár startup faluja háromszorosára nő: 150 startup és kezdő vállalkozás kap helyet a világ minden tájáról
  • A kényelem és a látogatói élmény kiemelt fontosságú a kiállítás során, többek között a termékek specifikus bontásával, ami lehetővé teszi a keresett termékek könnyebb megtalálását. Ezen kívül a „Guinguette” egész nap italokkal és könnyű harapnivalókkal, valamint animációkkal és zenével várja látogatókat, vagy a Sial Off-nal, amely 60 desztinációt mutat be Párizsban.
  • Természetesen a vásár 60. évfordulóját kivételes esti rendezvénnyel ünneplik meg október 20-án, vasárnap.

Új elrendezés, új élmények 

Az egyik újdonság a 2024-es évre a kiállítás új elrendezése lesz. A SIAL korábbi látogatóinak 80%-a fejezte ki azt a kívánalmát, hogy a tervezett látogatás hatékonyságának növelése érdekében koncentrálják egy helyre az azonos terméktípusokat. Az új terv szerint a kiállítókat témák szerint fogják csoportosítani.

(x)

Kapcsolódó cikkeink