2024-ben is folytatódik a ProWein szakvásár sikertörténete

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 12. 12. 09:04

2024. március 10-12. között a borok és szeszes italok több mint 50.000 szakértőjét várják Düsseldorfba a ProWein szakvásárra, ahol a szakemberek a világ borainak és szeszes italainak nemzetközi viszonylatban is legnagyobb és legszélesebb körű kínálatával találkozhatnak. Az ágazat elsőszámú seregszemléjére mintegy 5.700 kiállító jelentkezett be több mint 60 országból.

„Nincs még egy olyan szakvásár – sem Európában, sem a tengerentúlon -, amely ennyire széleskörű termékskálát vonultatna fel. A globális piacvezetők ugyanúgy bemutatkoznak 2024-ben is Düsseldorfban, mint a kisebb, de annál színvonalasabb termelők és a feltörekvő új piaci szereplők” – foglalta össze Peter Schmitz, a ProWein igazgatója. „De még ennél is többet kínálunk: akit a jövőben várható változások érdekelnek, annak is érdemes felkeresni a ProWein szakvásárt, ahol a legújabb ágazati trendek különböző bemutatók, valamint fórumok keretében kerülnek megvitatásra. A szakkereskedők, a szálloda- és vendéglátóipar beszerzői számra mindez komoly versenyelőnyt biztosíthat.”

A ProWein tovább írja 30 éves fennállásának sikertörténetét: az 1994-ben alig 2.300 négyzetméteren, nem egészen kettő vásárcsarnokban 321 kiállítóval és 1.517 látogatóval indult seregszemle jövőre mintegy 71.000 négyzetméteren és 13 csarnokban ismét látványosan bizonyítja világpiaci jelentőségét.

„Büszkék vagyunk és örülünk, hogy a ProWein a legnagyobb jelentőségű nemzetközi borseregszemlévé fejlődött, és ennek köszönhetően a borairól is méltán neves Németország minden évben három napon át a borszakma nemzetközi központja. A ProWein változatos és izgalmas szakmai témáival még 30 év után is képes a borászati szakembereket lelkesíteni” – hangsúlyozta a DWI Német Borintézet ügyvezetője, Monika Reule.

 

ProWein: A legújabb ágazati trendek barométere

A következetes szakmai orientáció mellett a ProWein sikerének másik titka, hogy bepillantást enged a jövőbe és folyamatosan proaktívan fejleszti a rendezvény-formátumokat a piaci igényeknek megfelelően.

„Mindig partnerként viszonyultunk a borászathoz és a szeszes italok ágazatához, és mindig igyekeztünk a piaci igényeknek megfelelni – ezt példázza, hogy az előző ProWein szakvásáron a no-and-low témakörével foglalkozó bemutató premierje is” – fejtette ki Peter Schmitz. A 2023-as ProWein volt az első szakvásár Európában, ahol önállóan megjelent ez a téma. Erre épít a ProWein 2024-ben is: az 1. csarnokban elkülönített területen a „ProWein Zero” égisze alatt minden a „no-and-low” körül forog – és a programot kiegészíti a Meininger kiadó témához illeszkedő kóstolózónája.

A ProWein 2024 szakvásár emellett az alábbi szakmai témákat és piaci trendeket vonultatja fel:

  • A ProWein egyik fénypontja – immáron hat éve – a kifejezetten a felkapott vendéglátóhelyeknek és bároknak szóló „same but different” trendbemutató. 2024-ben is mintegy 120 nemzetközi kiállító vonultatja fel a 7.0 csarnokban a kézműves szeszes italok, a kézműves sörök és ciderek széles körű és naprakész kínálatát.
  • A 2024-es ProWein szakvásár minden eddiginél nagyobb mértékben nemzetközi seregszemléje a szeszes italoknak is: közvetlenül a „same but different” trendbemutató mellett az 5. pavilonban „ProSpirits” jelmondattal találjuk mintegy 300 szeszes italokat kínáló gyártó és kereskedő új otthonát. „Fontos ágazati trendre mutatva rá ezzel is” – tette hozzá Peter Schmitz.
  • A vendéglátóipari szakemberek és ezen belül mindenek előtt a bel- és külföldi fiatal városi réteg is örömmel várhatja a seregszemlét: a 4. csarnokban kialakított „urban gastronomy by #asktoni & ProWein” lounge is újból várja őket a legfrissebb témák testre szabott bemutatójával Toni Askitis tapasztalt vendéglős és sommelier vezetésével.
  • A 2023-as ProWein szakvásár egyik kiemelt témája volt – nem utolsó sorban az energiaválság és a kiéleződő környezettudatosság jegyében – az üvegpalackot kiváltani képes csomagolási alternatívák felvonultatása a bag-in-box-tól a kisméretű, rozsdamentes acél hordókon át az újrahasznosítható alumínium dobozokig és PET-palackokig. Ez a 2024-es ProWein alkalmával sem lesz másként: mind a 9. csarnokban rendezett „Packaging & Design” különbemutatón, mind számos kiállítói standon is egyre fontosabb szerepet tulajdonítanak ennek a szempontnak.
  • Szintén szerepel 2024-ben is a programban a Champagne Lounge a 9. csarnokban – a ProWein 2024 keretében bemutatott nemes francia pezsgők reprezentatív és szerteágazó kínálatának középpontjaként.
  • Mintegy 300 nemzetközi kiállítóval már állandó helye van a bioboroknak a ProWein szakvásáron, de ne feledkezzünk meg a kapcsolódó különbemutatóról, a 4. csarnokban rendezett „Organic World”-ről sem.

 

A düsseldorfi ProWein a borok és szeszesitalok vezető nemzetközi szakkiállítása. 2023. március 19 és 21 között több mint 60 nemzet több mint 6000 kiállítója képviseltette magát az eseményen.

Egy kattintással a ProWein 2024 szakvásárra

A ProWein 2024 internetes honlapja már most, néhány hónappal a március 10-i vásárnyitást megelőzően online elérhető. A borok és szeszes italok piacának szakértői a www.prowein.de honlapon szerezhetnek áttekintést a kiállító vállalatok tevékenységéről és kínálatáról, megismerhetik a kiállítók sajtóhíreit és termékismertetőit a saját vásárlátogatásuk optimális előkészítésére. Szintén a zökkenőmentes előkészületeket szolgálja a már elérhető online jegyelővétel és a szakmai látogatók regisztrációja is.

 

Magyar részvétel a jövő évi ProWein szakvásáron

A düsseldorfi ProWein iránt hagyományosan nagy az érdeklődés itthon is. Közel 60 kiállító képviseli hazánkat az 2024-es szakvásáron, köztük több évről-évre visszatérő borászat és pálinkafőzde és számos olyan cég is, akiknek ez lesz az első ProWein-részvételük. A központi boros közösségi stand a 13-as pavilonban a Magyar Bormarketing Ügynökség szervezésében, az új ProSpirit részen a pálinkás közösségi stand pedig a Pálinka Nemzeti Tanács összefogásában valósul meg, köréjük szerveződnek az egyéni kiállítók. 2024-ben először a „same but different” szekcióban is lesz magyar kiállító, a ProWein regionális nemzetközi sajtótájékoztatónak is otthont adó Zwack Unicum Nyrt.

 

A ProWein és a ProWein World: Erős csapat

A düsseldorfi ProWein-hez hasonló sikerekről számolhatnak be a ProWein „Ticket to the World” égisze alatt megrendezett ázsiai és dél-amerikai seregszemléi is. Három őszi és három tavaszi szakvásár szerepel a kínálatban, így 2024-től már Tokióban is lesz ProWine.

Információ valamennyi szakvásárról és a ProWein-hez kapcsolódó további újdonságokról a www.prowein-world.com honlapon érhetők el:

ProWine

Kapcsolódó cikkeink