2024 a virágos, nosztalgikus ízek trendjét hozza

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 13. 09:58

Az Innova Market Insights 2024-ben a virágos és a modern beütéssel rendelkező nosztalgikus ízek népszerűségét valószínűsíti a fogyasztók körében. A kutató éves íztrend-előrejelzése a globális trendfigyelők meglátásait, az új termékbevezetéseket, a megatrendeket és a fogyasztók életmódjában és attitűdjében bekövetkezett változásokat összegzi.

Az Innova idei év első számú trendjeként a virágos ízeket nevezte meg. A vállalat szerint a fogyasztók 33%-a több virágos ízt keres az élelmiszerekben és italokban. A leggyorsabban növekvő virágos ízek között a kamilla, a barackvirág és a lonc került említésre. Az ilyen ízek iránti megnövekedett érdeklődés mögött az áll, hogy a fogyasztók számára a növényi eredetű élelmiszerek és italok egyre inkább összekapcsolódnak az egészséggel és a fenntarthatósággal – mondta el Lu Ann Williams, az Innova globális kutatási igazgatója.

Az Innova második íztrendje az úgynevezett fantázia-ízekre összpontosít, mint amilyen például a „kozmikus puncs” vagy a „sarkvidéki lavina”. Ez az ízkategória 2020 és 2023 között évente átlagosan 23%-kal növekedett az új termékek körében, és a legnagyobb felívelés az olyan ízek esetében volt a látható, mint a „szivárvány”, a „kozmikus” és az „álom”.

– Mostanában sokkal több fantázia-íz megjelenését látjuk – jelezte Lu Ann Williams. – Ezek olyan ízek, amelyek valami igazán szokatlan dolgot idéznek a fogyasztókban.

Williams megjegyezte, hogy a fantázia ízeket különösen a Z-generációs és az ezredfordulós fogyasztók keresik, mivel mindkét csoport érdeklődése az egyedi és szokatlan ízválaszték felé irányul.

Az Innova harmadik trendjét a „nosztalgikus ízek modern beütéssel” jelentik. A fogyasztók több mint 40%-a nyilatkozott úgy, hogy élelmiszer- és italválasztásaikra a nosztalgikus és hagyományos ízek vannak a legnagyobb hatással. A nosztalgikus állításokkal népszerűsített új termékek száma 2020 óta évente átlagosan 18%-kal nő, ami jól mutatja a megszokott kedvencek iránti kereslet bővülését. A nosztalgia-ihlette új termékek különösen a kávé és a sportital-por kategóriában nőttek, 2020 és 2023 között 70%-kal, illetve 44%-kal.
A nosztalgikus ízek iránti vágy és az új ötletek ötvözése arra ösztönözheti a fogyasztókat, hogy újra felfedezzék a régi ízeket. A kontrasztos textúrák, az innovatív összetevők és az egyedi ízkombinációk mind-mind a fogyasztók érdeklődésének felkeltését szolgálhatják.

Emellett a fogyasztók részéről a csak bizonyos régiókra jellemző konyhák iránt is érdeklődés várható. A trend egyaránt magában foglalja a helyi és a globális ízeket, és a fogyasztók különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hitelességet és eredetiséget sugalló termékekre.

Food Business News

Kapcsolódó cikkeink