2023 Gundel-díjasai

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 10. 30. 11:00

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly 140. születésnapját is ünnepelve megtartotta hagyományos kitüntetési bizottsági ülését: a szakma idén 10. alkalommal döntött a Gundel Károly-díj elnyerőinek személyéről.

A cikk a Trade magazin 2023/10. lapszámában olvasható.

A 18 tagú bizottság tagja 9 jelölt közül választotta ki azt a személyt, akit idén a legméltóbbnak talált a szakma Kossuth-díjának is nevezett elismerésre.

Kovács László elnök ismertette a 18 tagú bizottság döntését

A Kitüntetési Bizottság a 2023. évi Gundel Károly-díjat Pintér Katalinnak és Nyíri Sándornak ítélte oda.

Pintér Katalin
tulajdonos
Onyx, Émile

Pintér Katalin a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, pályája kezdete óta elkötelezett híve a turizmus és a gasztronómia ügyének. 1977-ben felszolgálóként kezdett dolgozni a New York (akkor Hungária) Kávéházban. Közben végezte el a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, második diplomáját a Közgazdasági Egyetemen szerezte meg.

2000-ben lett a Gerbeaud ügyvezetője, melynek vezetését 2004-ben saját vállalkozásban vett át. 2009-ben cukrászdát nyitott Tokióban, majd 2014-ben Szöulban is. Vezetésével az Onyx Étterem 2011-ben megkapta az első, majd 2018-ban a 2. Michelin-csillagot. 2015-ben nyitotta meg a cégcsoport a budai Émile Éttermet. Számos szakmai díj tulajdonosa, jelenleg is tanít a Corvinus Egyetemen.

Nyíri Sándor
társtulajdonos
Arany Kaviár, MoszkvaTér

Nyíri Sándor 1980-ban szerzett vendéglátós szakképesítést a Gundel Károly szakiskolában, a Gundel Étteremben lett szakács, majd séfhelyettes. Neve 25 év alatt összeforrt az Arany Kaviár Étteremmel, melynek társtulajdonosa. Alapító a MoszkvaTér Bisztróban, amely idén szintén elnyerte a Michelin-ajánlást, illetve társtulajdonos az Arany Kaviár Gourmet Kft.-ben is.

Szása figyelmének középpontjában az éttermek folyamatos fejlődésének ügye, valamint a kiváló minőség áll. Hivatásának érzi, hogy az étteremben foglalkoztatott szakács, felszolgáló és cukrász tanulók fejlődését személyesen és folyamatosan támogassa. //

A díjátadó gála

Az idei Gundel-díjak ünnepélyes átadására az október 15-én, vasárnap délben megrendezésre kerülő MVI Gálaebéden kerül sor a Gundel Étteremben.

A Gálaebéden a vendéglátó szakma számos meghatározó alakja, valamint az esemény támogatói a sajtó képviselői vesznek részt.

Az esemény szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier-je: Fabók Mihály, házigazdája Borbás Marcsi lesz.

A menüsort hagyományosan az előző év díjazottjai és a Gundel séfjei készítik, az alábbiakban a fogások és a hozzájuk rendelt italok:

Amuse bouche: Moldován Viktor és Wolf András (Gundel Étterem, Bp.)

Előétel – Szilvásváradi pisztráng birsalma, mogyoró, zeller

Macsinka János (Macok Bisztró, Eger) és Ruprecht László (Páskom 1802 Gasztroműhely, Lajoskomárom), Budai Chardonnay Selection 2022

Leves – Csorbaleves (Bíró Lajos). HopTop Brewery kraft sör

Főétel I. – Káposztás kelgombóc (Borbás Marcsi, Kerekes Sándor munkája (Vadaskert Vendéglő, Keszthely) Szekszárdi Merlot Rosé „Niola” 2018 (Dúzsi Tamás Pincéje)

Főétel II. – Vörösboros kappan, borjúláb, gombák (Macsinka János, Ruprecht László) Egri Juhász Végtelen Cuvée 2018 (Juhász Testvérek Pincészete)

Desszert – Auténtico Nativo Overproof rum Szilvásgombóc (Moldován Viktor és Wolf András) Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019 (Götz Pincészet). //

Kapcsolódó cikkeink