2023 Gundel-díjasai
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly 140. születésnapját is ünnepelve megtartotta hagyományos kitüntetési bizottsági ülését: a szakma idén 10. alkalommal döntött a Gundel Károly-díj elnyerőinek személyéről.
A cikk a Trade magazin 2023/10. lapszámában olvasható.
A 18 tagú bizottság tagja 9 jelölt közül választotta ki azt a személyt, akit idén a legméltóbbnak talált a szakma Kossuth-díjának is nevezett elismerésre.
A Kitüntetési Bizottság a 2023. évi Gundel Károly-díjat Pintér Katalinnak és Nyíri Sándornak ítélte oda.
Pintér Katalin a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, pályája kezdete óta elkötelezett híve a turizmus és a gasztronómia ügyének. 1977-ben felszolgálóként kezdett dolgozni a New York (akkor Hungária) Kávéházban. Közben végezte el a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, második diplomáját a Közgazdasági Egyetemen szerezte meg.
2000-ben lett a Gerbeaud ügyvezetője, melynek vezetését 2004-ben saját vállalkozásban vett át. 2009-ben cukrászdát nyitott Tokióban, majd 2014-ben Szöulban is. Vezetésével az Onyx Étterem 2011-ben megkapta az első, majd 2018-ban a 2. Michelin-csillagot. 2015-ben nyitotta meg a cégcsoport a budai Émile Éttermet. Számos szakmai díj tulajdonosa, jelenleg is tanít a Corvinus Egyetemen.
Nyíri Sándor 1980-ban szerzett vendéglátós szakképesítést a Gundel Károly szakiskolában, a Gundel Étteremben lett szakács, majd séfhelyettes. Neve 25 év alatt összeforrt az Arany Kaviár Étteremmel, melynek társtulajdonosa. Alapító a MoszkvaTér Bisztróban, amely idén szintén elnyerte a Michelin-ajánlást, illetve társtulajdonos az Arany Kaviár Gourmet Kft.-ben is.
Szása figyelmének középpontjában az éttermek folyamatos fejlődésének ügye, valamint a kiváló minőség áll. Hivatásának érzi, hogy az étteremben foglalkoztatott szakács, felszolgáló és cukrász tanulók fejlődését személyesen és folyamatosan támogassa. //
A díjátadó gála
Az idei Gundel-díjak ünnepélyes átadására az október 15-én, vasárnap délben megrendezésre kerülő MVI Gálaebéden kerül sor a Gundel Étteremben.
A Gálaebéden a vendéglátó szakma számos meghatározó alakja, valamint az esemény támogatói a sajtó képviselői vesznek részt.
Az esemény szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier-je: Fabók Mihály, házigazdája Borbás Marcsi lesz.
A menüsort hagyományosan az előző év díjazottjai és a Gundel séfjei készítik, az alábbiakban a fogások és a hozzájuk rendelt italok:
Amuse bouche: Moldován Viktor és Wolf András (Gundel Étterem, Bp.)
Előétel – Szilvásváradi pisztráng birsalma, mogyoró, zeller
Macsinka János (Macok Bisztró, Eger) és Ruprecht László (Páskom 1802 Gasztroműhely, Lajoskomárom), Budai Chardonnay Selection 2022
Leves – Csorbaleves (Bíró Lajos). HopTop Brewery kraft sör
Főétel I. – Káposztás kelgombóc (Borbás Marcsi, Kerekes Sándor munkája (Vadaskert Vendéglő, Keszthely) Szekszárdi Merlot Rosé „Niola” 2018 (Dúzsi Tamás Pincéje)
Főétel II. – Vörösboros kappan, borjúláb, gombák (Macsinka János, Ruprecht László) Egri Juhász Végtelen Cuvée 2018 (Juhász Testvérek Pincészete)
Desszert – Auténtico Nativo Overproof rum Szilvásgombóc (Moldován Viktor és Wolf András) Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019 (Götz Pincészet). //
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >