2.947 találat: a fogyasztóvédelem mérlege

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 01. 15. 11:22

A 2020-as esztendőben csendben megfésülték a fogyasztóvédelmi rendszert – írja a blokkk.com. Múlt év márciusától a fogyasztóvédelmi hatóság a járási hivatal helyett a kormányhivatal lett, amit csak az vett észre, aki panaszkodni akart. Némi szünet után pedig újra nyilvánosak a fogyasztóvédelmi határozatok. Most éppen 2.947 ezek száma. Mellette van egy másik lista is, a súlyosan vétő webáruházaké, ott most 527 szolgáltató tanyázik.

 

A fogyasztóvédelmi törvény alapján az ellenőrzéseket követően a fogyasztóvédelmi hatóság megszületett határozatait nyilvánosságra kell hozni. Mindegyiket, kivétel nélkül. Fel kell tüntetni egyebek mellett a jogsértő vállalkozás nevét, székhelyét, a megállapított tényállást, a megsértett jogszabályi rendelkezést és a döntés rendelkező részét. Nem biztos, hogy minden háziasszony ennek a listának a böngészésével kezdi a bevásárlólista összeállítását, de azért a nyilvánosságnak mindig van visszatartó ereje, ezt azért el kell ismerni. És tanulság is akad ilyenkor.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket követően a hatóság meghozza a határozatát. Nos, éppen itt hozott éles fordulatot az elmúlt esztendő a fogyasztóvédelmi rendszer felépítésében. Márciustól ugyanis már nem a járási hivatalok, hanem a kormányhivatalok kapták meg a fogyasztóvédelmi hatóság szerepkörét. A fogyasztóvédelmi törvény felhatalmazása alapján erről a kormány dönthetett, ugyanúgy, mint 2017 előtt, csak akkor éppen a fordítottjáról.

Így a 2017-től fogyasztóvédelmi hatósági jogkörrel felruházott 197 járási, fővárosi kerületi hivatalt múlt esztendőben leváltotta a 20 kormányhivatal. (2017-2020 között egyébként a járási hivatalok a fogyasztóvédelmi hatósági jogköröknek csak egy részét kapták meg, maradt a kormányhivataloknál és a szaktárcánál is, egy hatáskörökben megosztott rendszer működött. Némi megosztottság van ma is a hatáskörökben, csak éppen a járási szint nélkül.)

A jogsértő szolgáltatók bánatára (most csak a nyilvánosság oldaláról minősítve) megszűnt az a lehetőség is, hogy a terhükre hozott határozat ellen a másodfokon kijelölt fogyasztóvédelmi hatóságnál fellebbezzenek (2017-2020 között a Pest Megyei Kormányhivatalnál), most már csak bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért.

Előbújtak a határozatok

A múlt évi váltást követően néhány hónapig nem lehetett fellelni ezeket a határozatokat a fogyasztóvédelem kormányzati oldalán. De most már igen, még keresgélni is lehet benne, például a vállalkozás neve, vagy az eljáró hatóság megjelölése alapján.

Most éppen 2.947 jogsértő szolgáltató található a listán, amelyen egy-egy elmarasztalt vállalkozás adatait hat hónapig kötelező feltüntetni. És a fogyasztóvédelmi törvény hatályának megfelelően széles a szolgáltatók palettája, nem csak a vétkező boltok, hanem a legkülönfélébb szolgáltatók is megtalálhatók rajta, akiket kiszűrt a hatóság az ellenőrzései során.

Bökkenő persze most is akad, mivel a határozatok egy része – az úgynevezett rendelkező rész – nem nyitható meg a szokásos kattintgatási kísérletek nyomán, ha valaki a részletekre is kíváncsi.

A súlyosan vétő webáruházak listáján most 527 szolgáltató szerepel, ahol egyébként két év a kifüggesztés időtartama. De itt csak a vonatkozó kormányhatározatban meghatározott súlyos vétségeket elkövetők találhatók meg. És sokkal szebben letölthetők a határozatok, ha valaki nagyon kíváncsi. A kisebb hibákat vétők a másik listán vannak, így webáruházat itt is, ott is találhatunk.

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink