Újra dübörög a banda!
Az ipartestület hangzatos nevet viselő rendezvénye az Erasmus mobilitási program alumni (öregdiák) csoportjának találkozójaként indult 2013-ban. A kétévente megrendezésre kerülő találkozók olyannyira sikeresek voltak, hogy idén már a hatodikat szervezték.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A kétnapos VI. Cukrásztalálkozóra idén szeptember közepén Csákváron került sor, házigazdája Csuta Zsolt és családja volt. A vendéglátók nagyon kitettek magukért, a résztvevők korlátlanul fogyaszthattak: fagylalt több mint ötven ízben, házias jellegű finom sütemények, sós falatok, rétesek, bukták kellették magukat, aki messziről érkezett, azt lecsó és finom, frissen sütött lángos várta.
Illés Szabolcs polgármester a csákvári Rátonyi Róbert Színházban köszöntötte a cukrászok népes csapatát, amit a helyi népdalkör „specializált” műsora követett – ebben gyakran hangzott fel a cukrászda és a fagylalt kifejezés, köszönhetően a kimondottan erre az alkalomra íródott szövegeknek.
Könnyű ebéd után a résztvevők lovas szekerekre ültek, és megnézték Csákvár nevezetességeit: az Esterházy kastélyt, majd a 250 éves Fazekas Emlékházat, ahol a cukrászok bátrabbjai korongozhattak is, végül a Geszner házat, amely eredetileg malomként szolgálta az Esterházy-birtokot. Este a Pancho Hotel zenés vacsorája után az emelkedett hangulatban táncra is perdültek a kollégák.
Másnap szakmai konferenciára került sor, ahol Vojtek Éva köszöntőjében bemutatta a már hagyományossá vált rendezvény történetét, ami a Tempus Közalapítvány kezelésében ma is meglévő mobilitási programból – mely előbb Leonardo, majd Erasmus+ nevet viseli – és az Európai Unió a finanszírozója – indult el, és részletesen ismertette az elmúlt tizenhat év programjait és eredményeit.
Az ipartestület szinte a kezdetektől (2006) óta aktív és főleg sikeres pályázója volt ennek a programnak, amelynek keretei között majd 300 fő tanulmányútját sikerült lebonyolítani.
Erdélyi Balázs szakmai elnök előadásában vázolta az Európában már szinte unikálisnak számító magyar cukrászdai vendéglátás történelmét, jelenkori helyzetét és fejlődését, valamint a Magyar Cukrász Ipartestületnek a fejlődésben betöltött szerepét és eredményeit.
Bemutatta a „Magyarország cukrászati értékei” című kiadványt, amely 144 oldalban foglalja össze a különböző értéktárakban, valamint a hungarikumok között szereplő cukrászdákat, termékeket, rendezvényeket és a korábbi évek Magyarország Tortáit.
Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója az Ipartestület Caflisch Cristoph Emlékéve kapcsán Helvéciai céhlegények vándorévei Magyarországon című előadásában elemezte a reformkorban Magyarországra érkezett svájci cukrászok hatását a hazai cukrászat kialakulására – helvéciai kantonokból számos cukrász érkezett a Monarchia területére, köztük Gerbaud Emil is.
A svájci születésű Caflisch Magyarországot, ezen belül is Pécset választotta hazájául, és itt is hunyt el, cukrászdája még ma is áll. Az emlékév kapcsán az Ipartestület – a Baranya vármegyei cukrászok hathatós támogatásával – felújíttatta a sírhelyét. Az ünnepélyes megemlékezésre 2023. október 5-én került sor, Pécsett.
Lusztigh Mária ehető virágokkal és különleges fűszerekkel készített bonbonvariációkkal kápráztatta el a konferencia résztvevőit, előadásában pedig ismertette az egyre népszerűbb virágok és fűszerek felhasználási lehetőségeit a cukrászatban. //
Related news
Confectioner jamboree in Vas County
At the end of September sunny weather and hospitable hosts…
Read more >In the light of statistical data
László Selmeczi, co-chairman and managing director of Hungarian Confectioners’ Craft…
Read more >Related news
Will 2025 be the year of Hungarian beer tourism?
Bakancslista 2025 – National Brewery Tour Map will guide you…
Read more >(HU) Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Sorry, this entry is only available in HU.
Read more >New regulations on occupational health inspections: what does this mean for the hotel industry?
As of September 28, 2024, significant changes have been introduced…
Read more >