Újra dübörög a banda!

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 11. 23. 11:48

Az ipartestület hangzatos nevet viselő rendezvénye az Erasmus mobilitási program alumni (öregdiák) csoportjának találkozójaként indult 2013-ban. A kétévente megrendezésre kerülő találkozók olyannyira sikeresek voltak, hogy idén már a hatodikat szervezték.

A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.

A kétnapos VI. Cukrásztalálkozóra idén szeptember közepén Csákváron került sor, házigazdája Csuta Zsolt és családja volt. A vendéglátók nagyon kitettek magukért, a résztvevők korlátlanul fogyaszthattak: fagylalt több mint ötven ízben, házias jellegű finom sütemények, sós falatok, rétesek, bukták kellették magukat, aki messziről érkezett, azt lecsó és finom, frissen sütött lángos várta.

Illés Szabolcs polgármester a csákvári Rátonyi Róbert Színházban köszöntötte a cukrászok népes csapatát, amit a helyi népdalkör „specializált” műsora követett – ebben gyakran hangzott fel a cukrászda és a fagylalt kifejezés, köszönhetően a kimondottan erre az alkalomra íródott szövegeknek.

Könnyű ebéd után a résztvevők lovas szekerekre ültek, és megnézték Csákvár nevezetességeit: az Esterházy kastélyt, majd a 250 éves Fazekas Emlékházat, ahol a cukrászok bátrabbjai korongozhattak is, végül a Geszner házat, amely eredetileg malomként szolgálta az Esterházy-birtokot. Este a Pancho Hotel zenés vacsorája után az emelkedett hangulatban táncra is perdültek a kollégák.

A vendéglátó Csuta Zsolt az ipartestületi elnökök társaságában

Másnap szakmai konferenciára került sor, ahol Vojtek Éva köszöntőjében bemutatta a már hagyományossá vált rendezvény történetét, ami a Tempus Közalapítvány kezelésében ma is meglévő mobilitási programból – mely előbb Leonardo, majd Erasmus+ nevet viseli – és az Európai Unió a finanszírozója – indult el, és részletesen ismertette az elmúlt tizenhat év programjait és eredményeit.

Az ipartestület szinte a kezdetektől (2006) óta aktív és főleg sikeres pályázója volt ennek a programnak, amelynek keretei között majd 300 fő tanulmányútját sikerült lebonyolítani.

Erdélyi Balázs szakmai elnök előadásában vázolta az Európában már szinte unikálisnak számító magyar cukrászdai vendéglátás történelmét, jelenkori helyzetét és fejlődését, valamint a Magyar Cukrász Ipartestületnek a fejlődésben betöltött szerepét és eredményeit.

Bemutatta a „Magyarország cukrászati értékei” című kiadványt, amely 144 oldalban foglalja össze a különböző értéktárakban, valamint a hungarikumok között szereplő cukrászdákat, termékeket, rendezvényeket és a korábbi évek Magyarország Tortáit.

Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója az Ipartestület Caflisch Cristoph Emlékéve kapcsán Helvéciai céhlegények vándorévei Magyarországon című előadásában elemezte a reformkorban Magyarországra érkezett svájci cukrászok hatását a hazai cukrászat kialakulására – helvéciai kantonokból számos cukrász érkezett a Monarchia területére, köztük Gerbaud Emil is.

Egyre több kolléga jön el a Cukrásztalálkozóra

A svájci születésű Caflisch Magyarországot, ezen belül is Pécset választotta hazájául, és itt is hunyt el, cukrászdája még ma is áll. Az emlékév kapcsán az Ipartestület – a Baranya vármegyei cukrászok hathatós támogatásával – felújíttatta a sírhelyét. Az ünnepélyes megemlékezésre 2023. október 5-én került sor, Pécsett.

Lusztigh Mária ehető virágokkal és különleges fűszerekkel készített bonbonvariációkkal kápráztatta el a konferencia résztvevőit, előadásában pedig ismertette az egyre népszerűbb virágok és fűszerek felhasználási lehetőségeit a cukrászatban. //

Kapcsolódó cikkeink