Nem üres frázis, hogy egységben az erő
Mennyire fontos ma az emberek számára a fenntarthatóság személyi és vállalati szinten? Hogyan működnek a jelenlegi rendszerek, és milyen további előrelépések várhatók ezen a színtéren? Egyebek mellett ezekről a témákról osztja meg véleményét az olvasókkal a WWF, a FAO, a GREEN BRANDS és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ).
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
Egy, a közelmúltban a WWF Magyarország megbízásából 500 fős magyarországi reprezentatív mintán végzett felmérés azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek 95%-a gondolja azt, hogy jelenleg az emberiség súlyos környezeti és klímaválsággal néz szembe, és mindössze 5% volt az, aki nem tudott a problémáról, vagy nem tekintette ezt valós veszélynek.

Dr. Fehér Zoltán
természetvédelmi vezető
WWF Magyarország
– Az tudományosan is igazolt tény, hogy a válság valós, és az is biztos, hogy az összes tünete közvetve vagy közvetlenül visszavezethető a természeti erőforrások nem fenntartható módon és mértékben történő használatára. De hogy mit kellene és mit lehet tenni, arról megoszlanak a vélemények – jegyzi meg Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi vezetője, akitől azt is megtudjuk, hogy az említett felmérés résztvevői közül a problémát ismerő 95% három jól elkülöníthető csoportba sorolható. A válaszadók 16%-a a „lemondók”, akik szerint most már minden mindegy, nincs semmi esély megmenekülni a katasztrófa elől. Vannak azok, akik a megoldást az egyéni felelősségvállalásban látják, szerintük, ha minden ember csökkentené a saját fogyasztását és környezettudatosan élne, akkor visszafordíthatók lennének a mai káros folyamatok. Az ő arányuk 30% volt. És végül 49% gondolta azt, hogy az egyes emberek tettei önmagukban már kevésnek bizonyulnak a környezeti katasztrófa elkerüléséhez, világméretű összefogásra lenne szükség, amelyben a kormányoknak és a vállalatoknak kellene játszaniuk a kulcsszerepet.
– A vállalatok, érezvén a fokozódó társadalmi igényt, nem maradtak tétlenek. Bár kétségtelen, hogy sok cég kezdett el kisebb-nagyobb lépéseket tenni a fenntarthatóbb működés felé, egyelőre többen vannak azok, akiket az eleinte ezzel járó anyagi ráfordítás vagy profitvesztés arra ösztönöz, hogy csak látszatlépéseket tegyenek, és csupán a kommunikációjukban jelenjen meg a zöld szemlélet – teszi hozzá Fehér Zoltán.
Sikerek és kudarcok
A FAO a világ különböző területein küzd az emberek életkörülményeinek, élelmiszer-biztonságuk javításáért. Nem véletlen, hogy a Fenntartható Fejlődési Célok központi eleme, egyúttal a 17-es számú célkitűzés, a partnerségek. A privát szektor nélkül ezen ambiciózus törekvések megvalósítása sem lenne elképzelhető. A vállalatok egyre nagyobb arányban vesznek részt az éhezés felszámolásában és a fenntarthatóság elérésében.

Valeria Rocca
Fenntartható Fejlődési
Célok tanácsadója
FAO
– Globális szinten a FAO formális együttműködéseinek több mint 40%-a köttetett tavaly iparági szövetségekkel és ernyőszervezetekkel. 2019-ben a FAO elindította a „Kéz a kézben” kezdeményezést, melynek révén vállalatok többek között a hatékony vízgazdálkodáshoz, az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentéséhez és a klímaváltozással való megküzdéshez nyújtottak tényleges segítséget – tájékoztat Valeria Rocca, a FAO Fenntartható Fejlődési Célok tanácsadója.
Európában a FAO három regionális kezdeményezése foglalja egységes keretrendszerbe a Szervezet a Fenntartható Fejlődési Célok elérését elősegítő munkáját. Ezen kezdeményezések a következő prioritások köré csoportosulnak: a kistermelők és családi gazdaságok, illetve a fiatalok támogatása a vidéki területek fejlődéséért, az élelmezési rendszerek átalakítása és a piachoz való hozzáférés elősegítése, illetve a fenntartható természeti erőforrás-gazdálkodás és a biológiai sokféleség megőrzése.
Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága 2023-as jelentése alapján térségünk rosszul áll a 2030-as Fenntarthatósági Ütemterv megvalósításában: jelen állás szerint a mérhető célkitűzések csupán 18%-át elérnénk el, ami romló tendenciát jelent.
– Számos célkitűzésben könyvelhetünk el sikereket Európa és Közép-Ázsia országaiban (pl. a gyermekkori alultápláltság és elégtelen növekedés visszaszorítása), ám térségünk rosszabbul teljesít a túlsúly terén a teljes lakosságot tekintve – osztja meg lapunkkal Valeria Rocca.

Globális szinten a FAO formális együttműködéseinek több mint 40%-a köttetett tavaly iparági szövetségekkel és ernyőszervezetekkel
Fenntarthatósági képzés
A GREEN BRANDS nemzetközi tanúsítási rendszer azokat a cégeket segíti, amelyek elkötelezettek a zöld és fenntartható működés iránt, és szeretnék ezt egyértelműen kommunikálni vásárlóik, fogyasztóik felé. Magyarországon is egyre több vállalat választja ezt a lehetőséget, hiszen nemcsak a hitelességet erősíti, hanem az üzleti sikereket is elősegíti.

Wiszkidenszky
András
magyarországi alapító
GREEN BRANDS
– A GREEN BRANDS tanúsítás révén számos céggel, márkával találkozunk, és így szembesültünk azzal az egyre növekvő igénnyel is, hogy a cégeknek szükségük van specifikus, fenntarthatósági szakképesítéssel rendelkező szakemberekre is, akik képesek holisztikusan tekinteni mind egy adott vállalat működésére, mind annak fenntarthatósági szempontjaira. Sőt mi több, ezeket a fenntarthatósági szempontokat képesek integrálni a cég stratégiájába is. Éppen ezért hoztuk létre a GB Academyt és a fenntarthatósági képzésünket, amelynek fő pillérjeit a hétköznapi életből vett, aktuális és valódi tudásátadás, valamint az elismert oktatók adják. A féléves képzésünk egyre népszerűbb, így újabb és újabb csoportokat indítunk – avat be Wiszkidenszky András, a GREEN BRANDS magyarországi alapítója.
Az idei évben 6 specializált képzéssel is készülnek, amelyek egy-egy terület – így például a kommunikáció, vagy éppen a vegyipar – szakértőinek nyújtanak specifikus képet a szakterületükhöz tartozó fenntarthatósági témákkal kapcsolatban.
– A klímaváltozás, az erőforrások kimerülése és a természeti környezet pusztulása egyre inkább ráébresztett mindenkit a fenntartható életmód fontosságára. Amelyik vállalat nem képes változtatni a – sokszor igencsak káros – gyakorlatán, azt előbb-utóbb a fogyasztói társadalom kiveti magából. Legalábbis jelenleg számos jel mutat arra, hogy a vásárlók, fogyasztók ilyen tekintetben is egyre tudatosabbak. Amelyik cég pedig nem önszántából indul el ezen az úton, azt a szigorodó szabályozások kényszerítik majd rá – hívja fel a figyelmet Wiszkidenszky András.

Amelyik vállalat nem képes változtatni a – sokszor igencsak káros – gyakorlatán, azt előbb-utóbb a fogyasztói társadalom kiveti magából
Konkrét intézkedésekre van szükség
A KSZGYSZ 265 tagvállalata 31 éve dolgozik a környezeti elemek megóvásán, tapasztalatait széles körben megosztja, kommunikál, oktat, egyeztet és törekszik arra, hogy felhívja a lakosság, a gazdaság, a döntéshozók és a jogalkalmazók figyelmét környezetünk egyre romló állapotára és a hatékonyabb megoldásokra.

Hankó Gergely
ügyvezető
Környezetvédelmi
Szolgáltatók és Gyártók
Szövetsége
– A legkisebbeknek szóló edukációs programoktól kezdve (Zöldforgó Élménynap) az egyetemeken keresztül a gazdasági szereplőkig dolgozunk a fenntarthatósági szemlélet kialakításán, az ágazati munkaerőpiaci helyzet javításán, nemzetközi és hazai pályázatokkal, kommunikációs lehetőségeinkkel, szakkonferenciákkal és partnereinkkel közösen a gyakorlatba ültetéssel – informál Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője.
Mindenképpen eredménynek tartja, hogy a fenntarthatóság mára a közbeszéd része lett, de mint mondja, ez kevés. Konkrét intézkedések szükségesek a tudományos kutatások és eredmények alapján, hogy a helyzet ne romoljon tovább. Az energia újraárazása felgyorsította az átállást, de a leghatékonyabb megoldás (és a legjobb eredmény) az előre tervezéssel, tájékoztatással, érintettek bevonásával érhető el. Szükséges lenne a gyors, tényszerű, szakmailag megalapozott tájékoztatás, arról, hogy hogyan is állunk erőforrásaink tekintetében, mi várható az energiaválság, az éghajlatváltozás következményeiként, legyen ez a hétköznapi életre kiterjedő teendő, vagy akár gáz-, áram-, víz- és anyagtakarékosság.
– Ezt részben most megkaptuk, de a megelőzés, felkészülés, tájékoztatás lehetett volna kidolgozottabb és megtervezettebb, mert nem mindegy hogyan áll át több százezer ember a fűtésével, és felkészült-e az építőipar, a logisztika és a fatüzelésű berendezések gyártói, forgalmazói a rohamra. A hulladékgazdálkodás tekintetében a hosszú kivárás után a koncesszori rendszer július 1-jével elindult – hozzánk folyamatosan záporoznak a kérdések, és még kiforróban a gyakorlat. A hulladékgazdálkodó cégek és a gyártók most kalibrálják hozzá rendszerüket és tevékenységüket, de nem felhőtlen az égbolt még ezen a területen – világít rá Hankó Gergely. //
Élelmiszer-biztonságunk is függ az új GMO-szabályozástól
Az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) júniusi közgyűlésén állásfoglalást adott ki arról, hogy az ökológiai mezőgazdasági termelésnek génmódosítás-mentesnek kell maradnia, beleértve az úgynevezett új géntechnológiákat is (New Genomic Techniques/NGT).
Az állásfoglalás aktualitását az adja, hogy az Európai Bizottság július 5-én ismertette a javaslatát az új géntechnológiák szabályozásáról. A tervezet szerint a Bizottság a legtöbb NGT-t teljesen kivonná a génmódosított szervezetek (GMO-k) jelenlegi szabályozása alól, megnyitva az utat azok nyomon követés és jelölés nélküli forgalmazása előtt.
A géntechnológiák az élőlények örökítőanyagának tervszerű megváltoztatásával hoznak létre új fajtákat egy előre meghatározott cél (pl. gyomirtószertűrés) elérése érdekében. Az új géntechnológiák (NGT-k) kifejezést azokra a génmódosító eljárásokra használják, amelyeket az utóbbi mintegy húsz évben fejlesztettek ki, az EU 2001-ben megjelent GMO szabályozása után. Az új generációs géntechnológiákkal létrehozott élő szervezetek az Európai Bíróság 2018-as döntése értelmében ugyanúgy a GMO-szabályozás alá esnek, mint korábbi társaik, a döntés óta azonban folyamatos a technológiában érdekeltek lobbija, hogy ez ne így legyen. A hivatkozási alap leggyakrabban a klímaváltozás hatásainak mérséklése és a növekvő népesség biztosabb élelmiszer-ellátása.
Az IFOAM Organics Europe kritikát fogalmazott meg az új géntechnológiákkal létrehozott növények jogi szabályozásának tervezett lazítására vonatkozóan. Úgy vélik, hogy az NGT-k kivonása a GMO-szabályozás alól kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja az európai nemesítési rendszer résztvevőit a multinacionális konszernekkel szemben, miközben az új technológiás GMO-k sem a klímaváltozás, sem pedig az élelmiszer-biztonság tekintetében nem mutatnak fel érdemi előnyöket. Továbbá az NGT-k felmentése a GMO-szabályok alól védtelenül hagyhatja a bioélelmiszer-rendszereket az akaratlan szennyeződéstől, aláásva ezzel az ökológiai gazdálkodás GMO-mentességét.
Az IFOAM Organics Europe ezért azt javasolja, hogy az agrárminiszterek és az EU Bizottság tartsa fenn a meglévő szabályozási keretrendszert, amely lehetővé teszi a genetikailag módosított szervezetek kutatását és akár értékesítését is, amennyiben az alkalmazandó szabályokat tiszteletben tartják az érintettek. Az IFOAM Organics Europe kiemelte továbbá, hogy a GMO-k használatával kapcsolatos átláthatóságnak továbbra is fenn kell állnia ahhoz, hogy az ökológiai gazdálkodás biztosítani tudja a fogyasztók számára a szabad döntést a géntechnológiával módosított szervezetek fogyasztásáról, illetve elkerüléséről. //
Related news
Focus on supporting sustainable food systems: Nestlé’s joint value creation summary published
Nestlé is committed to providing sustainable, balanced and affordable food…
Read more >Sustainable turnaround in Hungarian agriculture: more and more people are switching to modern production methods
Innovative, sustainable technologies are playing an increasingly important role in…
Read more >Anikó Raisz: in addition to the sustainability of agricultural areas, it is also important to manage the situation caused by periods of water shortage
The sustainability of agricultural areas is important for all of…
Read more >Related news
Márton Nagy: Retail turnover growth is currently in the 4-5 percent range
This year is the year of economic breakthrough, with growth…
Read more >Food industry sales prices rose by 6.1 percent
In February 2025, industrial producer prices exceeded those of the…
Read more >Real wages are rising, confidence is growing, retail sales are increasing
The dynamic increase in wages continued in January, Sándor Czomba,…
Read more >