Nem került vákuumba a szalámi és a kolbász

By: Szalai László Date: 2023. 08. 30. 12:07

Nincs nagy visszaesés a szalámik és kolbászok eladásaiban, de azért a márkáknak reagálniuk kell a spórolósabb vásárlási kedvre. Míg termékújdonságokkal főként a stabilabb lábakon álló prémium szegmensben találkozunk, új promóciós és kommunikációs ötletekkel, eszközökkel minden árkategóriában és csatornán – legyen az média, bolt vagy a digitális tér.

A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.

A vásárlók ártudatossága a húskészítmények között is az olcsóbb készítményféleségek felé mozdította a keresletet. Ezen a szemüvegen át nézve a szalámik, kolbászok eladásának 5-6%-os visszaesése nem tragikus méretű.

Szabó-Spanyol Henriett, Pick Szeged

Szabó-Spanyol
Henriett
senior brand menedzser
Pick Szeged

– Ráadásul, ahogy az infláció esik vissza a tavalyi évhez képest, illetve ahogyan egyre több kedvező, vonzó ajánlat szólítja meg a vásárlókat, úgy csökken a mennyiségi lemaradás is. Várakozásaink szerint az év végére stabilizálódhat a piac – tekint előre optimistán Szabó-Spanyol Henriett, a Pick Szeged Zrt. senior brand managere (PICK márka). – A csatornák közül itt is a diszkontok törtek előre, ráadásul csak ők tudták volumenben növelni eladásaikat.

A lefelé váltás jelensége ebben a kategóriában úgy is megnyilvánul, tette hozzá Szabó-Spanyol Henriett, hogy többen és többet vásároltak az elmúlt időszakban az élelmiszerkönyvi szalámi és kolbász kategóriának nem megfelelő utánzatokból, hiszen ezek jóval olcsóbbak, mint a minőségi szalámik és kolbászok.

Vásárlásra ösztönözve

A piaci szereplők közül azoknak van a jelenlegi körülmények között tágabb mozgástere, akik zárt integrációt valósítottak meg. Ilyen például a Gallicoop Zrt., amely a teljes ellátási láncot integrálta a működésébe, a keltetéstől, a készítmények előállításáig és a kereskedőkhöz való eljuttatásáig.

Bukovenszki Beáta Gallicoop

Bukovenszki
Beáta
belkereskedelmi
osztályvezető
Gallicoop

– Ennek köszönhetően kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a beszállítóinknak, mint egy, csak készítménygyártással foglalkozó vállalkozás – hangsúlyozza Bukovenszki Beáta, a Gallicoop Zrt. belkereskedelmi osztályvezetője. – Ez a kibővült mozgástér biztosítja számunkra a lehetőséget, hogy mindig a vásárlói igényeket tudjuk szem előtt tartani, és az áremelkedést a lehető legminimálisabb szintre tudjuk redukálni.

Mint mondja, érezhető az eltolódás az elérhetőbb árú és a gazdaságosabb kiszerelésű termékek irányába, de az elmúlt félév rávilágított arra is, hogy van egy olyan, komoly vásárlóerővel rendelkező réteg, amelyik még mindig a prémium minőségű termékeket keresi. Őket szólítja meg a cég Gallio márkanév alatt forgalmazott, magas hústartalmú prémium termékeivel.

– Ugyanakkor az átlagfogyasztók vásárlási szokásai valóban megváltoztak – konstatálja a Gallicoop Zrt. belkereskedelmi osztályvezetője. – Őket leginkább a közvetlen vásárlásra ösztönző árleszállításokkal lehet elérni, valamint kereskedelmi márkákkal. Ezek a kereskedők fokozott elvárásai miatt egyre inkább magas minőségű termékek, melyekhez kedvező ár párosul. Ezért aztán ebben az árérzékeny környezetben megnövekedett irántuk a kereslet. Büszkék lehetünk arra, hogy mára az összes jelentős hazai kiskereskedelmi üzletlánc számára gyártunk valamilyen saját márkás terméket, ezzel is alátámasztva cégünk legfontosabb prioritását, a minőség iránti elkötelezettséget.

Kisebb izgalmak

Pozsgai Tamás, Bogádhús

Pozsgai Tamás
kereskedelmi vezető
Bogád-Hús

Pozsgai Tamás, a Bogád-Hús Kft. kereskedelmi vezetője óvatosan fogalmaz az év második felével kapcsolatban:

– A húskészítményeknél még nem következett be az a fordulat, amitől az árak csökkenni kezdenek. Sőt! Az alapanyagárak év eleje óta folyamatosan emelkednek.

Kolbászforgalmazásukban a hagyományos lédig, csemegepultos termékek értékesítése a meghatározó.

– Viszont készülünk egalizált, vákuumcsomagolt kolbászokkal is – árulja el Pozsgai Tamás. – Itt a fogyasztóbarát, kisebb kiszerelés volt a cél. Izgalmas ízvariánsokkal (borsos, jalapenós) kizárólag prémium minőségű termékeket kínálunk a vásárlóinknak. Megújítottuk a vastagkolbász-választékunkat is (szintén a prémium minőség irányába elmozdulva), amellyel hamarosan Bogádi Stifolder néven találkozhatnak a vásárlók.

Érezhető az eltolódás az elérhetőbb árú és a gazdaságosabb kiszerelésű termékek irányába, de a prémiumszegmens stabilan tartja magát

Emlékeket idéznek

Az étkezi kultúra az elmúlt időszakban fejlődött már annyit, hogy a vásárlók a nehezebb gazdasági körülmények között sem szeretnék megszokott és bizonyított márkáikat minden áron valamilyen gyengébb minőségű termékre cserélni.

– Ebben a környezetben még inkább felértékelődik a bizalom és a hitelesség: a fogyasztó pedig azáltal tudja a rizikót minél inkább csökkenteni, ha a megbízható és jól ismert márkákat választja – szögezi le Szabó-Spanyol Henriett. – Ezért olyan ajánlatokat alakítottunk ki a PICK szalámik esetén, ahol minden szempont érvényesül: megbízható márka és minőség, ami most még jobban megéri. Ezen lehetőségekkel már tavasz óta találkozhattak a vásárlóink, de az év végéig még számos ilyen aktivitást tervezünk partnereinkkel közösen.

Szalámikommunikációjuk fókuszában az áll, hogy vannak ízek, amelyek jó emlékeket idéznek fel, ezeket hívjuk ízemlékeknek. A PICK Téliszalámi pontosan ilyen: ikonikus a piacon – a minősége, ízvilága mellett amiatt is, hogy több mint 150 éve biztos pont a mindennapokban, és rengeteg emlék fűződik hozzá.

– Idén kétszer (márciusban és júliusban) olyan művészi vászontáskákat csomagolunk egyes PICK Téliszalámi és Rákóczi szalámi rudakhoz, amelyeken egy-egy ízemléket idézünk fel, egy kis művészetet hozva a hétköznapokba – beszél az ezzel kapcsolatos konkrét aktivitásokról a Pick Szeged Zrt. senior brand managere. – A grafikákat elismert grafikusok tervezték. Emellett extra szalámiajánlatokkal is készültünk június végétől egészen őszig: Téliszalámi, illetve Rákóczi 400 g-os rudakat csomagolunk össze egyedi módon, sőt, a Téliszalámi 400 g-os rúd mellé 250 g-os minirudat adunk ajándékba.

A márka imázsának erősítését és az ismertség fenntartását idén is elsősorban tévében és online felületeken biztosítják, de most már arányaiban nagyobb teret kapnak az egyedi aktivitások is.

– Idén újdonság volt az is, hogy a művészetet beépítettük a kommunikációnkba: együttműködtünk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME), akikkel partnerségben grafikai pályázatot írtunk ki. Ennek eredményeként 24 alkotás született, amelyeket 2 tárlatban is megmutattuk a nagyközönségnek – újságolja végezetül Szabó-Spanyol Henriett. – Ezzel is szeretnénk erősíteni, hogy a PICK szalámi ikonikus alkotás.

Még inkább felértékelődik a bizalom és a hitelesség

Hosszú távban gondolkoznak

Az erős brandekkel rendelkező cégek a márkáikba hosszú távon fektetnek be, és igyekeznek a hozzájuk fűződő értékeket előtérben tartani – így gondolkozik a Kaiser Food is.

Benkő András-KaiserFood

Benkő András
kereskedelmi és marketingigazgató
Kaiser Food

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy cégünk portfóliójában ismert brandek és kevésbé ismert, de annál nagyobb volument képviselő termékek egyaránt megtalálhatók – mondja Benkő András, a Kaiser Food Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. – A jelenlegi piaci körülmények között kedvezőbb árfekvésű termékek kerültek fókuszba. Az új termékek bevezetéséhez nem ideálisak a viszonyok, de az innováció elengedhetetlen a brandek életében. Ebben az évben kevés, de annál reményteljesebb újdonságokat fogunk a KAISER brand vonalán piacra dobni. Az új nemespenészes KAISER szalámikat 4-féle ízben kóstolhatják meg a vásáróink. A két hagyományos (csemege és paprikás) szalámiízünk mellett a fokhagymás és a jalapenós szalámik reményeink szerint fogyasztóink kedvencéivé válnak.

A KAISER márka 2023-ban megújul: az új design a márka újrapozicionálási terveit tükrözi. Ezt az új irányt a fogyasztók felé erőteljes ATL- és BTL-kampány kommunikálja az év utolsó harmadában.

Innovációk minden kategóriában

A Gallicoop termékpalettáján a piaci igényeknek megfelelően számos szalámi és kolbászféleség szerepel.

– A vásárlók körében egyaránt népszerűek a Gallicoop márkájú Szarvasi Pulyka Vastag- és Vékonykolbászaink, illetve a több ízben, rúd és szeletelt formában is kapható prémium Gallio pulykaszalámink is – sorolja Bukovenszki Beáta. – Igyekszünk mindig odafigyelni a piac visszajelzéseire és vásárlóink igényeire. Mindeközben, ahogyan egy piacvezető nagyvállalattól elvárható, termékfejlesztő kollégáink folyamatosan azon dolgoznak, hogy minden ár- és termékkategóriában időről időre innovációkat tudjunk bemutatni. Továbbá fontosnak tartjuk, hogy a legkülönfélébb étrendet követőknek is alternatívát kínáljunk. Ezen elköteleződés alapján fejlesztettük ki a Körös vastag pulykakolbászt évekkel ezelőtt, amelyben az addig használt sertészsírt marhafaggyúval helyettesítettük. Ezt a terméket azok is nyugodt szívvel fogyaszthatják, akik egyáltalán nem ehetnek sertésből készült ételeket.

Az új termékek bevezetéséhez nem ideálisak a viszonyok, de az innováció elengedhetetlen a brandek életében

Marketingmunkájuk során egyaránt élnek hagyományos és innovatív módszerekkel. Kampányaik fontos elemeit képezik az óriásplakátok, a rádióspotok, újságos megjelenések, vagy akár a tv-reklámok. Ezenkívül egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online jelenlétre.

– Gyakran jelentetünk meg PR-cikkeket, bannereket és rendszeresen hirdetünk a social media felületeinken. Sőt, ez utóbbi téren fontosnak tartjuk, hogy trendik és naprakészek legyünk, ezért nemrégiben elindult a saját TikTok csatornánk is – teszi teljessé a képet a Gallicoop Zrt. belkereskedelmi osztályvezetője.//

A diszkontoknak kedvez a fogyasztók szalámitaktikája

Hrabal óta tudjuk: a vékonyabb szalámiszeletek szétterítve kiadósabbnak tűnnek. Szükség is van erre a trükkre…

GfK-Growth from Knowledge
Bodnár Kriszta, GfK

Vendégszerző:
Bodnár Krisztina
business development
manager
GfK HáztartásPanel

Behúzzuk-e a nadrágszíjat? A GfK által vizsgált 150 kategória zömében az látszik, hogy a háztartások mennyiségben visszafogták magukat: 10-ből 7 kategóriában csökken a volumen, mert a háztartások ritkábban vásárolnak. Többször megyünk boltba, de nem akarunk sokkot kapni a végösszegtől, ezért kontrolláljuk a végső számlaösszeget – kevés terméket teszünk a kosárba – ez azt jelenti, hogy minden kategóriának kisebb esélye van bekerülni a kosárba, a pár cikkelem közé.

A húskészítményeknél is pontosan ezt látjuk: a fajlagosan olcsóbb termékek felé mozdult el a piac – párizsi és a felvágottak felé. A húskészítménynél is a saját márkák felé megy el a vásárló, a diszkontok saját márkás húskészítményeinek a penetrációja folyamatosan nő, egyre több háztartás ezeket veszi márkázott termékek helyett. Feldolgozott húskészítmények esetén a saját márkás termékek aránya 53% (mennyiség, MAT Q1 2023).

Erős mínuszok a szupermarketekben

A szalámik forgalma MAT 2023 május időszakban, mennyiségben 5%-kal esett vissza (vs MAT május 2022). Ennél erőteljesebb volt a visszaesés a szupermarketekben: –16%, a diszkontokban viszont mindössze 1% volt mínusz! Jelenleg mennyiségben a szalámivásárlások 48%-a a diszkont csatornán keresztül zajlik.

Erőteljesebb penetráció-visszaesés is a szupermarketekben látható: 38-ról 35%-ra csökkent ebben a csatornában a szalámit vásárló háztartások aránya. A diszkontok viszonylagos sikeréhez az is hozzájárul, hogy a háztartások sokkal gyakrabban vesznek a diszkont csatornában szalámit, mint máshol: évente 8-szor vásárolnak szalámit diszkontban, 6-szor (kéthavonta) szupermarketben és évi 5-ször hipermarketekben. A szupermarketekben nem csak a penetráció visszaesése sújtja a szalámit, de a vásárlási gyakoriság is csökkenő tendenciát mutat.

Mindeközben hiper – szuper – diszkont összehasonlításban a szalámi kosárméretek a diszkontokban nőttek a legnagyobb mértékben: 36%-kal! (918 Ft-ról 1252 Ft-ra.)

Többen kevesebbet

Milyen típusú háztartásoknál esett vissza legnagyobb mértékben a szalámivásárlások volumene? Nem meglepő, hogy a legnagyobb: 5+ fős háztartásoknál több mint 20%-kal csökkentek mennyiségben a szalámivásárlások. Szintén nem meglepő módon a mennyiségi visszaesés elsősorban a „alacsony/ Inkább alacsonyabb jövedelmű” háztartásoknál látszik.

A GfK 2023-as Táplálkozási tanulmányából tudjuk, hogy inflációs környezetben a kedvelt hungarikumok, így a Pick szalámi is stagnál (nem nőtt a penetrá­ciója az MAT Q1 2023 időszakban vs YAGO) – annak ellenére, hogy a megkérdezett 3439 háztartás 69%-a a Pick szalámit hungarikumként azonosítja. //

Related news