Gyorsan változó trendek
Október 12-én az NIQ (korábban Nielsen) irodájában rendezték meg a POPAI Magyarország Egyesület soron következő találkozóját „Very Fast Moving Trends” (Nagyon gyorsan változó trendek) témában. Az esemény házigazdája Bacskai Júlia, az NIQ MarComm specialistája volt, aki köszöntőjében kiemelte, hogy felfokozott érdeklődés övezi a fogyasztási és vásárlási szokások változásait érintő kutatásaikat.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A gyors bemutatkozások után Holczinger-Zay Krisztina, az NIQ client service managere a globális és magyar trendek jellemzőit mutatta be. Az FMCG-termékek árszínvonal-emelkedése meghaladta a fogyasztói árindexét, az élelmiszer- és vegyiáru-költések nagyobb terhet rónak a vásárlókra. A növekvő árak egyik hozadékaként csökkent az eladott mennyiség mind Európában, mind a magyar piacon az idén júniussal záródó 12 hónapos időszakban. Az utóbbi hónapok mérséklődést hoztak, az árszínvonal növekedési üteme lassul, azonban, bár kisebb mértékben, de továbbra is visszaesett az értékesített volumen.
Hullámzó fogyasztói optimizmus
Győrváry-Aszatrjan Diána, az NIQ fogyasztói kutatások senior tanácsadója a fogyasztói szokások változását pásztázta. A világ lakosságának attitűdjét jellemzi, hogy a „küszködők” aránya enyhén csökkent, míg a legfelső „nyerő” réteg enyhe növekedést mutat. A magyarok kb. 60%-a vallja magát borúlátónak, amit alátámaszt a költési szerkezet élelem-rezsi-közlekedés teljes jövedelemből kb. 65%-ot kitevő hármas igája, ami mellett sokaknak már csak telekommunikációra és gyógyszerre futja. Globálisan is egyre kevesebben járnak el „vendéglőzni”, kevesebben rendelnek házhoz is ételt, és mindenhol megfigyelhető a spórolás 4 sémájának erősödése: kevesebbet, olcsóbbat, promóciósat, saját márkást vásárolnak. A tudatosság fokozódik, egyre jobban megnézik a vásárlók, mi kerül a kosarukba.
Tudatos értékkeresők
A résztvevők kérdései és a téma alapos körbejárása élénk eszmecserét generált, amelynek során kiderült, hogy a vásárlás helye, a termékek láthatósága, az újdonságok, termékértékek kiemelése, a márkaüzenetek hangsúlyozása ilyen körülmények között még fontosabb.
Holczinger-Zay Krisztina kiemelte, hogy összhangban a fogyasztói megkérdezésekkel az alapvető, létfontosságú termékkörökben kisebb a fogyasztási mennyiség csökkenése. A saját márkák forgalma globálisan növekszik, a részarányok országonként eltérőek. Magyarországon a globális átlagot meghaladó a saját márkák aránya, Kelet-Európában az első öt ország közt szerepel ezen értéket tekintve. Az előadó kitért az élelmiszer- és vegyiáru-trendek hasonlóságaira és különbözőségeire is.
Kérdésekre válaszolva kiderült, hogy a magyar lakosság globálisan kb. 70%-a vallja, hogy fontos neki a fenntarthatóság, a vásárlási döntéshozatalban az 5-6. prioritásként említik, ugyanakkor kb. 40% túl drágának találja ezeket a termékeket.
Rövid szünet után az előadók az e-kereskedelem tendenciáit mutatták be az FMCG-szereplőkre és kategóriákra fókuszálva. A világjárvány idején tapasztalt felfokozott virtuális növekedés lelassult, egy stabilizációs időszak vette kezdetét, amely most újabb lendületet kapott. A magyarországi online FMCG-kereskedelem a pandémia előtti időszakhoz képest megduplázta részesedését mind az élelmiszerek, mind a vegyi áruk piacán. Az on- és offline kosárösszetétel összehasonlítása számos meglepetést tartogatott. Felmerült a speciális, szakbolt jellegű fizikai és digitális egységek sikeressége, amiről megoszlott a hallgatóság véleménye.
A résztvevők megvitatták az online térben, a webshopokban is a trade marketing eszközök, a kiemelés, láthatóságnövelés lehetőségeit.
Az év végére és a jövő évre vonatkozó kilátásokat kisebb csoportokban az esemény végén szokásos informális beszélgetések során vitatták meg a találkozó résztvevői.//
Related news
This is how generations of Hungarian workers complain – national research with Krisztián Steigervald
An average Hungarian adult belongs to only 2-3 communities in…
Read more >NIQ: Young people don’t need pats on the back, they need mentor figures
An average Hungarian adult belongs to a total of barely…
Read more >German consumers save a record amount on sustainable food
The propensity to buy sustainable products in Germany has fallen…
Read more >Related news
Sustainability and health: the rise of plant-based dairy products in Hungary
In recent years, plant-based dairy alternatives have gained significant popularity…
Read more >Milk and dairy products are becoming more expensive: what is behind the price increase?
The price of milk and dairy products has increased significantly…
Read more >Sustainable packaging: focus on recycling and the circular economy
Packaging is a key element of the supply chain, where…
Read more >