(HU) Kaméleon-módszerrel szűrik ki a romlott haltermékeket
Német és kínai tudósok olyan anyagot alkottak, amely a kaméleon bőrét utánozva színváltozással jelzi, mennyire friss egy adott haltermék.

Kiszűri a gyanús elemeket
Az okos csomagolás és –technológia, amely képes az ételromlást megállapítani valós időben, segíthet csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét és garantálni az élelmiszer-biztonságot mind a kiskereskedők, mind a fogyasztók felé.
Az anyag úgynevezett luminogéneket tartalmaz, amelyek különböző stimulusokra más-más színnel reagál. A frissesség-megállapításon kívül a kutatók úgy vélik, hogy ez a technológia alkalmazható lesz az élelmiszerhamisítás ellen is.
Packaging Insights
Related news
Romanian sheep and goat farmers protested in Bucharest against restrictions imposed due to peste de petits ruminants (PPR)
Romanian sheep and goat farmers protested outside the government headquarters…
Read more >The European Commission’s agriculture and food roadmap guarantees EU food security
The European Commission’s agriculture and food roadmap adopted in February…
Read more >EU Commissioner: European Commission’s agriculture and food roadmap guarantees EU food security
The agriculture and food roadmap adopted by the European Commission…
Read more >Related news
Márton Nagy: Retail turnover growth is currently in the 4-5 percent range
This year is the year of economic breakthrough, with growth…
Read more >Food industry sales prices rose by 6.1 percent
In February 2025, industrial producer prices exceeded those of the…
Read more >Real wages are rising, confidence is growing, retail sales are increasing
The dynamic increase in wages continued in January, Sándor Czomba,…
Read more >