„Bőrgyógyász és kozmetikus” a fürdőszobapolcon

By: Budai Klára Date: 2023. 10. 19. 11:05

Az arcápolási kategóriában jelentős mértékű növekedés történt az elmúlt időszakban, ami leginkább a COVID alatti lezárások ideje alatt berobbanó trendnek, az otthoni, tudatos bőrápolásnak köszönhető. Arcbőrünk ápolása már korántsem egy gyorsan elvégzendő, kötelező feladat, hanem egyfajta wellnesstevékenység, amit a rendelkezésünkre álló idő függvényében szeretünk minél több lépcsőfok beiktatásával, minél hosszabb időre elnyújtani.

A cikk a Trade magazin 2023/10. lapszámában olvasható.

Az arcápolás kategória az NIQ adatai szerint Magyarországon YTD július időszakot tekintve továbbra is elképesztően dinamikusan; 27,9%-kal tudott nőni értékben, míg mennyiségben 11,6%-kal lett erősebb.

Tóth Péter
marketing manager
L’Oréal Magyarország

– A drogéria csatorna ebben a szegmensben eddig is kiemelkedő jelentőséggel és súllyal bírt, amit a 2023-as évben még tovább tudott erősíteni – jelzi Tóth Péter, a L’Oréal Magyarország trade marketing managere.

Bőrápolás és környezettudatosság

A L’Oréal több, kisebb-nagyobb innovációval érkezett 2023-ban, ezek közül a legnagyobb fókusz a (tiszta) C-vitaminon volt, mely megfelelő érzékeny, fakó, aknés bőrűek számára, illetve a fényvédelemmel szemben és a finom ráncok ellen is tökéletes választás.

– A számainkból is látszik, mennyire nagy népszerűségnek örvend ez az összetevő, ugyanis összes C-vitamin termékünket tekintve (YTD július, országosan) értékben közel 200%-kal növekedtünk, míg mennyiségben majdnem 100%-kal –  avat be Tóth Péter.

A fogyasztói trendnek megfelelően bővítik a L’Oréal Paris Revitalift Clinical, azaz a C-vitaminos termékcsaládot lemosóval és maszkkal, így egy egész rutint biztosítva a meglévő szérum és fényvédő mellé. A Garnier márka alatt pedig több tisztítóval is érkeznek. Egyrészt egy 400 ml-es aktív szenes micellás vízzel, melynek különlegessége, hogy zseléalapú. Illetve belépnek a nagy kiszerelés szegmensbe is 250 ml-es kiszerelésű Pure Active lemosókkal.

– A cég kiemelten törekszik a környezettudatosságra, ami a csomagolás és termelés területén is megmutatkozik. Garnier márkánkkal 2030-ra ígéretet tettünk, hogy az összes gyára szén-dioxid-mentes lesz, palackjai és üvegjei pedig 100%-ban újrahasznosított és újrahasznosítható anyagból készülnek majd, de sok termékünkre ez már most is elmondható – jelzi a trade marketing manager.

Egyre tudatosabbak a fogyasztók

A Helia-D tavalyi online kutatásunkból látszik, hogy a döntő többség kettő–hat havonta költ valamilyen kozmetikumra, és továbbra is az ár a legfontosabb szempont kozmetikumvásárláskor.

Szládek Szilvia
marketingvezető
Helia-D

– Az idei évben azt látjuk, hogy az eddig is árérzékeny vásárlók most még inkább keresik az árakciókat, esetleg hasonló megoldást kínáló termékekből az alacsonyabb árkategóriájú változatot választják. Mindemellett egyre tudatosabban figyelnek a termék összetevőire, egyre többen keresik a vegán összetételű krémeket – osztja meg tapasztalatait Szládek Szilvia, a Helia-D marketingvezetője.

A fogyasztói döntéshozatalban az aktív hatóanyagok dominálnak. A hialuronsav, niacinamid, C-vitamin, koffein vagy a kollagén már régebb óta élnek a köztudatban, de az utóbbi években előtérbe kerültek az otthoni hámlasztást lehetővé tevő termékek, melyek mandulasavat, AHA-t vagy éppen szalicilsavat tartalmaznak.

A vevők bizonyos összetevőket és terméktulajdonságokat előnyben részesítenek és keresnek, jó példa erre a fényvédelem; az SPF-et tartalmazó termékek sose látott népszerűségnek örvendenek. Ezzel egy időben viszont más összetevőket kerülnek, ilyenek például az illatanyagok és az SLS. Továbbá az egy hatóanyagú termékekről egyre inkább a több aktív hatóanyaggal rendelkező termékek felé fordulnak a fogyasztók, ami ebben az árkategóriában eddig nem volt jellemző.

Ránctalanítás, modern hatóanyagokkal

Az arcápolás kategórián belül kiemelkedően a szérumok nőttek, ennek egy része a Helia-D Cell Concept szérum család sikerének volt köszönhető, valamint a tavasszal újonnan bevezetett Hydramax család C-vitaminos szérumjának.

– Új fejlesztésként a Hydramax krémgél családunkat vezettük be idén tavasszal, amelyet Jakabos Zsuzsanna, Európa-bajnok magyar úszóolimpikonnal együtt mutatunk be. A termékcsalád 2 új taggal bővült nyáron, a C-vitamin-hialuron duo szérummal, valamint egy 50 faktoros fényvédő arckrémmel. Ez a két termék egymás hatását erősítve segít a bőr öregedésének lassításában – tudjuk meg Szládek Szilviától.

Ősszel megújul a Helia-D Cell Concept ránctalanító család is, ez a Helia-D arculati megújításának második lépése.

– A Cell Concept krémcsalád megújításával az volt a célunk, hogy az innovatív és bizonyított ránctalanító összetevőket tartalmazó receptúráinkat további, még modernebb hatóanyagokkal egészítsük ki, mint pl. az újgenerációs peptidek, hialuronsav, niacinamide. Megtartottunk bőrápolóinkból mindent, ami hasznos és a vásárlók által kedvelt, és tovább növeltük hatékonyságukat. A termékcsalád megújult, modernebb csomagolásban kerül a polcokra – teszi hozzá a marketingvezető.

A vevők bizonyos összetevőket és terméktulajdonságokat előnyben részesítenek és keresnek, jó példa erre a fényvédelem

Arcápolási rutinok, egyénre szabva

Arcápolási termékek esetében az első választási szempont a funkció, hiszen az emberek többnyire a megbízható megoldást keresik valamilyen bőrproblémára, legyen szó akár ránctalanításról, hidratálásról, mitesszereltávolításról, arctisztításról. Emellett előtérbe kerül az a szempont is, hogy a hétköznapokból kiszakadva a vásárlók igyekeznek magukra is időt fordítani egy-egy otthoni szépségkezeléssel.

Fehér Nóra
szortimentmenedzser
dm

– Nem meglepő, hogy terjednek a többlépcsős arcápolási rutinok, amelyek akár 10 lépcsőig is bővíthetőek. Az egyénre szabott arcápolási rutinok összeállításában egyre nagyobb tudatosság figyelhető meg. Az interneten, különböző fórumokon, csoportokban egymással is szívesen megosztják a vásárlók a tapasztalataikat, egymást is szívesen edukálják – informálja lapunkat Fehér Nóra, a dm Kft. szortimentmenedzsere.

Bővülő arcápolási szortiment

A dm-nél 2023 tavaszán valósult meg teljes, országos szinten a központi layout­átalakítás, melynek során az arcápolás kategória is megújult. Az arcápolás szortiment további plusz egy+egy méter polci helyet kapott. Mindez lehetőséget teremtett új arcápolási márkák listázására.

– A dm polcaira került számos exkluzív új koreai és tudatos arcápoló márka. Emellett sikerült megállapodnunk új magyar márkákkal is. Az arcmaszkok kínálata is tovább bővült, kiemelt üzleteinkben már két méteren kapnak helyet a különböző arcmaszkok – tájékoztat Fehér Nóra.

Továbbra is fókuszban marad a tudatos arcápolás, japán és koreai arcápoló szegmens, illetve a problémás arcbőr ápolása.

– Biztosan tesztelni fogunk a közeljövőben további innovációkat. Mivel az arcápoló termékek piaca nagyon aktív, nyüzsgő, így a vásárlók is biztosan számos újdonsággal találkozhatnak majd – vetíti előre a szortimentmenedzser.

A dm aktív szerepet vállal a környezeti erőforrások óvatosabb felhasználásában, számos fenntartható termékeket kínál a szortimentben. Arcápolás kategórián nagyon szeretik a vásárlók a dm „Clean Beauty” vonalába tartozó Balea Med termékcsaládot, hiszen termékei színezék-, illatanyag- és parabénmentesek. A formula mikroműanyag-mentes, és nem tartalmaz szintetikus polimereket.

Terjednek a többlépcsős arcápolási rutinok

Fókuszban a bőrproblémák

Az arcápolási kategóriát folyamatos innováció jellemzi.

Kovács Bettina
category manager
Primőr

– Egyrészt a fényvédelem fontosságára egyre több piaci szereplő figyel fel, itt fokozódik a verseny, rengeteg újdonság került a polcokra ebből a szegmensből az elmúlt időszakban.

Másrészt a problémafókuszú termékcsaládok egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, így ezek a termékfejlesztésben is nagyobb hangsúlyt kapnak. Kifejezett bőrproblémákra dobnak piacra a gyártók termékcsaládokat, melyben jellemzően találunk arctisztítót, lemosót, szérumot, éjszakai és nappali arckrémet is – nyilatkozza Kovács Bettina, a Primőr Kozmetikai Kft. Masstige márkák category managere.

Egyedülálló innováció

A Primőr Kozmetika Kft. a Revox márkával elérhető árú, hatóanyag-fókuszú arcápolási brandet vezetett be Magyarországra 2020-ban. Mind az időzítés, mind az árpozicionálás nagyon kedvező volt a kategória felfutásának, a növekedés pedig azóta is töretlen.

Az utóbbi időben a pattanásos, problémás bőr ápolására került nagyobb fókusz. Egész termékcsalád kerül bevezetésre, mely erre a problémára nyújt megoldást. Ezek a termékek jellemzően valamilyen hámlasztó aktív hatóanyagot tartalmaznak.

– Ezen felül több új arctisztító termék érkezett az utóbbi időben, amelyeket különböző bőrtípusok számára fejlesztettek ki, melyek a még tudatosabb termékválasztás felé terelik a fogyasztókat az arctisztító kategóriában is – mutat rá Kovács Bettina.

A szakember azt is elárulja, hogy az őszi, téli időszakban egy olyan termékcsaláddal jelennek meg a piacon, amely a Z-generációs célcsoportot szólítja meg, és kifejezetten a fiataloknál gyakoribb bőrproblémákra kínál komplex megoldást.

– Illetve bevezettünk nemrégiben egy SPF-et is tartalmazó szérumot, ami egyedülálló innovációnak számít, hiszen a szérumok eddig nem biztosítottak fényvédelmet. A Revox Just antioxidáns szérum E-vitamint is tartalmaz, és a hatóanyagok ezen kombinációja felerősíti a káros UV-sugárzás elleni védelmet, biztosítja a fiatalos és ragyogó arcbőrt – ismerteti a Masstige márkák category managere. //

 

27 milliárd forintot költöttünk arcápolásra

Az NIQ által felmért arcápoló kategóriák, az arclemosó, -radír, -maszk, kozmetikai kendő, valamint arc- és szemránckrém, illetve az arctapasz együttese 26%-os értékbeli növekedést mutatott 2022. július–2023. június során az előző év azonos periódusához viszonyítva. 27 milliárd forintot költöttünk összesen ezen termékekre.

NielsenIQ logo

Dinamikus növekedés az arc- és szemránckrémek, valamint arctapaszok piacán

Misheel Baigalkhuu Nielsen

Vendégszerző:
Baigalkhuu Misheel
junior analytic insights
associate
NielsenIQ

Az NIQ által mért legnagyobb arcápolási kategória, az arc- és szemránckrémek, valamint az arctapaszok bolti eladása mind értékben, mind mennyiségben jelentősen gyarapodott. Összesen 17 milliárd forintot költöttünk e termékekre, ami 31%-os bővülés az előző időszakhoz képest. Mennyiségben kimagasló, 81%-os növekedés figyelhető meg, közel 1 millió liter krém került a kosarakba.

A fogyasztók leginkább a gyártói márkák mellett tették le a voksukat, melyek értékben 30, volumenben 21%-kal bővültek, és a forintban mért forgalom kilenctizedét adták. A saját márkás termékek nagyobb tempóban gyarapodtak, értékben 34, mennyiségben hatalmas, 126%-os bővülést produkáltak, így 1 százalékponttal növelték piaci részedésüket.

A férfi szegmens, mely a kategória csupán 3%-át teszi ki, értékben 25, mennyiségben pedig szintén három számjegyű, 160%-os forgalombővülést produkált. A kategória java részét kitevő női termékek értékben 31, mennyiségben pedig 80%-os növekedésre tettek szert.

2 millió liter arclemosót használtunk

Az NIQ által mért második legnagyobb arcápolási kategória az arclemosó, melynek eladása 2022 júliusa és 2023 júniusa között megközelítette a 6 milliárd forintot. Az ezt megelőző 12 hónaphoz viszonyítva ez 26%-os forgalombővülést jelent. Mennyiségben valamivel moderáltabb, 4%-os emelkedés volt megfigyelhető, ami kicsivel több, mint 2 millió liter eladott arclemosót jelent. A gyártók márkáira költöttük a fenti összeg 79%-át. A kategória csupán 1%-át kitevő férfi szegmens értékben két számjegyű növekedésre tett szert, a női termékek pedig nem csak értékben, de volumenben is gyarapodtak.

Arcmaszkok, kozmetikai kendők, arcradírok

Az értékbeli ranglista harmadik fokán álló arcmaszkokra több mint két és fél milliárd forintot költöttünk, ami 18%-os forgalombővülést jelent, volumenben pedig 4%-kal több landolt a kosarakban. A gyártói márkák eladása értékben és mennyiségben is növekedést mutatott, viszont a saját márkák dinamikusabban tudtak fejlődni, így 1 százalékpontnyi növekedéssel a forintban mért forgalom immár 29%-át adták.

A korábban vizsgált kategóriákkal ellentétben a kozmetikai kendők eladása megcsappant: kicsivel több, mint 1 milliárd forintért vásároltunk ezen termékekből, mely 5%-os visszaesés a korábbi időszakhoz képest. A volumenbeli eladások 23%-kal csökkentek. A visszaesés mértéke dinamikusabb volt a kereskedői márkák esetében, így azok egy százalékpontot vesztettek piaci részarányukból.

Közel 470 millió forint értékben vásároltunk 34 ezer liter arcradírt, ami 16%-os értékbeli és 6%-os mennyiségi bővülést jelent. Noha a gyártói márkák a piac jelentős részét, 72%-át adják, ez 3 százalékponttal kevesebb a korábbi időszakhoz képest, ugyanis a kereskedői márkák nagyobb tempóban fejlődtek (értékben +30%; mennyiségben +15%). A férfi szegmens a kategória kisebb részével, 1%-ával bír, azonban értékben és volumenben is dinamikusan nőtt. A női termékek, melyek mondhatni a kategória egészét lefedik, fejlődése lassabb ütemben zajlott. //

Related news