Zöld lámpát kapott a Heineken a Distell felvásárlásához

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 15. 09:43

Miután tavaly szeptemberben feltételes jóváhagyást adott, a dél-afrikai versenyhivatal most véglegesen rábólintott a Heineken Distell Group Holdings Limited irányításának megszerzésére vonatkozó ajánlatára, megnyitva ezzel az utat egy regionális afrikai italgyártó vállalat létrehozása előtt.

A Heineken először 2021-ben jelezte, hogy megvásárolná a Distellt és a Namibia Breweries Ltd-t. A két sörgyárat a Heineken Dél-Afrikával egyesítették volna, így létrehozva a Heineken többségi tulajdonában álló új vállalatot, a Newco-t.

A tranzakció várhatóan áprilisban zárul le – tette hozzá a sörgyár.

Dolf van den Brink, a Heineken vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke elmondta: „Örülünk, hogy a versenyhivatal jóváhagyta az ügyletet. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy három erős vállalatot egyesíthetünk, létrehozva egy regionális vezető italcéget, amely egyedülálló, több kategóriát felölelő kínálatot nyújt a fogyasztóknak és vásárlóknak, valamint egyezményes társadalmi értéket teremt Dél-Afrikában.”

A Heineken mintegy 2,4 milliárd eurót fektet be a Newco-ba 65%-os részesedésért.

A kifizetést a vállalat körülbelül 1,2 milliárd euró készpénzből fedezi, amelyet kötvényekből, meglévő készpénzforrásokból és lekötött hitelkeretekből finanszíroz.

Az nem pénzbeli hozzájárulás magában foglalja a Heineken South-Africa (HSA) 75%-át, bizonyos más afrikai piacokon működő exportüzleteinek 100%-át, valamint az NBL-ben lévő kisebbségi részesedését.

ESM

Kapcsolódó cikkeink