Z-generációs trendek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 26. 11:45

Mit tesz, visel és gondol a fiatalok tömege 2024-ben? – teszi fel a kérdést az Adweek hasábjain Rebecca Stewart. Három fő trendet mutat be, amelyeket érdemes a fiatal célcsoportok esetén figyelembe venni.

A cikk a Trade magazin 2024/2-3. lapszámában olvasható.

Először is a Z-generációs fiatalok mindenre rákeresnek, „rágugliznak”. Főként az Amazon, a TikTok és a You­Tube csatornákat részesítik előnyben az olyan klasszikus platformokkal szemben, mint például a Google (forrás: Jungle Scout e-kereskedelem kutatás 2023).

Másodszor, a divat, szépség és önkifejezés egyre furábbá válik. A 2023-as év pink nőiessége után 2024-ben visszatér az akvamarin sminkirányzat, megidézve a 60-as éveket, a tupírozott frizurák és óriás ékszerek világát. Ugyanakkor zselé felfogásban medúza hajakkal és lámpákkal is fogunk találkozni.

Ebben a kutatásban a Z-generáció alatt az 1997 és 2012 közt születetteket értik, globálisan ez a korosztály a legnépesebb, és 2025-re a világ munkavállalóinak 27%-át fogja jelenteni.

Nem véletlen tehát, hogy az amerikai elnökválasztás során is döntő jelentőségű lesz a Z-generáció, minden oldalról megpróbálják őket elérni, meggyőzni, befolyásolni.

Mindezek alapján a márkáknak fokozott figyelemmel és érzékenységgel érdemes feléjük fordulni, hiszen a brandhez kötődő Z-generációs élmények és értékek meghatározóak lesznek a vásárlási és fogyasztási döntések meghozatalában. 

//

Kapcsolódó cikkeink