Magazin: WorldSkills-verseny Kazanyban

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 11. 06. 07:08

A szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills versenysorozat 2019-es állomása az oroszországi Kazany volt, ahol 24 fiatal képviselte hazánkat, 22 szakmában. A látványos showelemeket sem nélkülöző, nagyszabású rendezvényen az MVI részéről Bíró Bernadett, az ipartestület szakmai titkára részt vett – ő osztotta meg élményeit lapunkkal.

Az augusztus 23–26-a között rendezett gigantikus versenyre 63 országból érkeztek fiatal szakmunkások – pontosan 1354-en –, hogy számot adjanak tudásukról.

56 szakmában zajlott a megmérettetés, köztük 22-ben versenyeztek magyarok, összesen 24-en – a kertépítőtől és virágkötőktől a bútorasztalosokig és szépségápolóig rendkívül széles volt a paletta.


Az MVI szakmai támogatóként vett részt a szakács- és pincérverseny hazai selejtezőjének előkészítésében, amelynek fő szervezője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara volt.

A város lenyűgöző, már-már fesztiválhangulatot idéző pezsgése arra utalt, hogy Kazany a WorldSkills lázában ég, az emberek kedvesek, segítőkészek voltak – a rendezvényt mintegy 3500 önkéntes segítette. A grandiózus nyitóceremónia, az országok felvonulása és a hangulat az olimpiai megnyitókra emlékeztetett, s nem maradt el ettől az eredményhirdetés ünnepsége sem, ahol maga Putyin köszöntötte a résztvevőket a 21. század színvonalát hozó kazanyi Arénában.

A versenyek a Kazany Expo 5 hatalmas épületegyüttesében zajlottak, akkora területen, hogy az ott megforduló 250 000 látogató nem érezhette zsúfoltnak a pavilonokat.

A magyar versenyzők több hónapos felkészülést követően érkeztek meg a helyszínre – többlépcsős kiválasztási folyamatot követően –, ahol nemcsak a szakmai tudás számított, hanem az is, ki mennyire képes mentálisan elviselni a rá nehezedő nyomást. A szakács szakmát Szemendrey Zsuzsanna képviselte, aki a hazai előválogatókat és a Szakma Sztár versenyt megnyerve jutott ide, hogy 45 vetélytársa mellett adjon számot felkészültségéről. A világdöntőn Zsuzsanna a 38. helyezést érte el, Oroszország arany-, Lengyelország ezüst-, Kína bronzérmet szerzett. A végeredményt, ahogy a többi szakmában is, a versenyzők felkészítőinek együttes, a WordSkills egyedi mérési rendszere szerint végzett pontozása döntötte el.

Akárcsak a „felnőtt” versenyeken, itt is sokféle és összetett elvárásnak kell megfelelni: az alapanyagok milliméter pontosságú darabolásától kezdve a hűtő és a munkaruha tisztaságán, a konyhatechnológiai ismereteken keresztül az ételhulladék minimalizálásáig.

Persze az értékelés fő szempontjai a kiváló ízvilág és a kreatív tálalás voltak, amit titkos alapanyagokkal nehezítettek, ezekről a versenyzők a mínusz 2. napon értesülhettek.

Zsuzsannához hasonló talpraesettséggel vette az akadályokat a pincér versenyző, Fábián Gábor is. Gábor kiállásával, magabiztosságával, határozottságával nap mint nap levette a közönséget a lábáról. Ő volt az első pincér versenyző, akit a verseny folyamán megtapsoltak.

Szakács versenyzőnk több hónapos felkészítését Kis Zoltán, az ipartestület alelnöke, pincérünkét Bori Márk, a Gundel étterem talent managere végezte.

A kazanyi verseny mérlege: minden idők legjobb magyar szereplése! Simon Krisztián bútorasztalos aranyérme mellett a magyar csapat 11 kiválósági érmet szerzett.

A következő állomás a 2020-ban Grazban megrendezésre kerülő EuroSkills lesz, majd rá egy évre újra WorldSkills, méghozzá Sanghajban. //

Kapcsolódó cikkeink