Vizeink minőségének megóvása V4-es elsőbbséget élvez

Szerző: STA Dátum: 2022. 12. 07. 09:00

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.

(Fotó: Pixabay)

A cseh agrárminiszter, Zdeněk Nekula védnökségével megrendezett V4-es találkozó résztvevői a Duna vízgyűjtő területéhez kapcsolódó édesvízbázist érintő feladatokról tárgyaltak.  A tanácskozás fő témája egybeesik az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy 2030-ra javuljon a sós – óceán és tengerek – és édesvizek minősége. A EU misszió célja, hogy beazonosítsa a problémákat, ráirányítsa a figyelmet, valamint innovatív megoldásokat találjon kezelésükre – tájékoztatott Juhász Anikó. Mint elmondta, a konferencia elsődleges célja az volt, hogy rámutasson a Duna vízgyűjtő medencéjében az édesvízhez kapcsolódó kutatást és innovációt érintő kérdésekre. Hangsúlyozta, hogy az édesvízhez kapcsolódó nemzeti érdekek sokrétűek, de abban minden szakpolitika és minisztérium egyetért, hogy hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítanunk. A BIOEAST kelet-európai kezdeményezés éppen abban segíthet, hogy beazonosítsuk és összesítsük a szakpolitika által legfontosabbnak ítélt feladatokat, egyeztessünk a kutatási és innovációs szükségletekről és a V4 és a makró régiót érintő jelentős kérdésekre ráirányítsuk egész Európa figyelmét – erősítette meg Juhász Anikó.

Kifejtette, a Horizont Európa Kutatási Keretprogram segíthet a kezdeményezés támogatásában, fontos, hogy az agrárkutatásra szánt források a tengerek és óceánok mellett az édesvíz és ezen belül a Duna prioritásait is tükrözze, ezáltal is jobb kelet-európai és magyar részvételt teremtve a nagy európai kutatási és innovációs programokban.

AM

Kapcsolódó cikkeink