Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Szerző: STA Dátum: 2024. 04. 16. 10:00

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

(Fotó: Pixabay)

Fontos tudni, hogy Magyarországon vetőgumó kizárólag fémzároltan kerülhet forgalomba. Ezen tételek minőségét az a teljes hatósági minősítési folyamat biztosítja, amin a fémzárolt vetőgumóknak kötelező végigmenniük. Ennek jelzésére szolgál a zárt csomagoláson elhelyezett hatósági címke, amely utal az adott tétel szaporítási fokára és osztályára:

  • fehér színű, lila csíkkal áthúzott (szuperelit)
  • (fehér színű (elit – „S”, „SE”, „E” uniós osztály)
  • kék színű (I.fok, „A” vagy „B” uniós osztály)
  • nemzeti színű csíkkal ellátott, fehér színű hatósági címke is lehet a vetőburgonya csomagolásán.

A hatósági címke a fémzárolt tétel azonosító adatait és hiteles zárását bizonyító okmány

Ez egyedi azonosító jelként a tétel minden göngyölegegységén rajta van, tartalmazva az egyes címkéket megkülönböztető hatósági sorszámot. A címkén kötelezően feltüntetendő adatokat rendelet szabályozza. Fontos, hogy a hatósági címke ‒ a növény-egészségügyi jogszabályokkal összhangban ‒ a burgonya esetében egyúttal növényútlevélként is szolgál.

Érdemes tudni, hogy a piaci vagy internetes értékesítésnél az alábbi megtévesztő hívószavakat használva biztosan nem fémzárolt vetőgumót kínálnak a fogyasztók részére:

  • apróméretű
  • tavalyi címkés
  • vetőméretű
  • tarló
  • rakó krumpli
  • UT-1,2 (után termesztett)

A Nébih a vármegyei kormányhivatalok munkatársainak bevonásával folyamatosan ellenőrzéseket végez az illegális vetőburgonya- és szaporítóanyag-kereskedelem felszámolása érdekében

A piaci ellenőrzések során legjellemzőbb problémaként a fajta és a származás igazolásának hiányát tapasztalták a szakemberek.  Nem minősített, kis méretű burgonyát kínáltak ládákból ültetési célra, ezeken a tételeken azonban nem végzett növény-egészségügyi vizsgálatot a hatóság. Ültetésükkel a kertek termőrétege könnyebben megfertőződhet kórokozókkal, így nemkívánatos vírust, baktériumot vagy gombát szaporíthatnak fel a termelni vágyók. A vásárokon kirakott, saját termésből megmaradt burgonya kizárólag étkezési burgonya lehet, azokat vetőburgonyaként árusítani tilos.

A hivatal kéri, hogy amennyiben valaki szabálytalanságot észlel, jelezze azt a Nébih ZöldSzámán 06-80/263 244 vagy a zoldszam@nebih.gov.hu email címen.

Nébih

Kapcsolódó cikkeink