Ukrán tulajdonba került a Bonbonetti Choco Édesipari Kft

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 12. 11:33

Rábólintott az ukrán versenyhivatal, hogy az ukrán Roshen csokoládégyár 6 hónappal ezelőtt 50 százalék fölötti tulajdonrészt szerzett a budapesti Bonbonetti Choco Édesipari Kft-ben.

Sánta Sándor, a Bonbonetti Choco ügyvezető igazgatója  június 4-én tájékoztatta kereskedelmi partnereit, hogy stratégiai megállapodást kötött a világ egyik legnagyobb édesipari cégével, a Roschennel. A több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztató, közel 1,2 milliárd dolláros árbevételű Roshen a világ 15. legnagyobb édességgyártó vállalata, éves gyártási mennyisége meghaladja a 450 000 tonnát – olvasható a Bonbonetti Choco honlapján.

Ukrán lapjelentések szerint a Petro Porosenko gazdasági miniszter érdekeltségeihez tartozó Roschen főbb piacai a FÁK- és a Balti-országok mellett az USA, Kanada és Németország. Ha viszont a magyarországi vásárlása által az unión belüli gyártónak számíthat a cég, nyilvánvalóan jelentősen emelkedhet az EU tagországokban való értékesítése.


Sánta Sándor igazgató korábban úgy nyilatkozott, hogy a népegészségügyi termékdíj miatt a cég tavaly ősszel közel 70 fővel csökkentette létszámát, és lemondott arról, hogy 450 millió forintért új desszertgyártó gépsort telepítsen a 90 fős nagykanizsai gyárába 50 új munkahelyet teremtve.

(Világgazdaság Online, Demeter Kálmán)

Kapcsolódó cikkeink