Újrakezdés – gondolatok a vendéglátás újraindításáról
Lapjainkon a cikkek, interjúk többnyire a szakma egészéről beszélnek – ezúttal MVI-tagok mondják el, milyen érzésekkel, tartalékokkal várják az újranyitást. A kollégáknak három kérdést tettünk fel.
1. Talpon várja-e a tavaszi (nyár eleji?) nyitást, milyen eszközökkel küzd a túlélésért?
2. Rendelkezik-e még tartalékokkal, ha igen, az hány hónapra elegendő?
3. Milyen árakkal indul Ön szerint a vendéglátás a nyitás után, és miért?
Földvári Gábor, Vadrózsa étterem (Bp.)
1. Igen talpon, már nem küzdünk, agonizálunk – lélegeztetőgépen.
2. A cégnek nincsenek tartalékai, tagi hitelből finanszírozzuk a létet.
3. Természetesen a helynek megfelelő, ám szolid árakkal.
Gendur András, La Perle Noire Restaurant and Lounge (Bp.)
1. Talpon vagyunk, bár jelentős hitellel terhelve, munkavállalóink 2020. november 30-ig voltak, most csak a tulajdonosok vannak állományban.
2. Nem.
3. Biztosan nyomott árakkal kell indulni, egyrészt, mert feltehetően csak a belföldi vendégkörre számíthatunk, másrészt mindenki egyszerre fog kinyitni.
Hodik Adrienn, Natura Hill Vendégház és Étterem (Zebegény)
1. Már mindent kipróbáltunk, saját termékeket gyártunk és webshopban értékesítünk, most kezdünk egy pop-up átvételes büfét a Duna-parton, a szállást pedig megnyitottuk üzleti utazóknak.
2. Egy hónapra.
3. Komoly áremelést tervezünk, muszáj lesz. Megtartottuk a drága munkavállalókat, akikkel a korábbi magas színvonalat tudjuk tartani. Egyelőre az előfoglalások biztatóak, hogy a magasabb szobaárak ellenére is foglalnak a vendégek, az étteremárakat még nem tudjuk szűrni, ott nincs még előfoglalás.
Márkus Tamás, Fóti Kastély Étterem
1. Talpon, tesszük, amit idáig.
2. Nem, ahogy jön a pénz, már költjük is el.
3. Talán egy picit emelünk, de nem lesz jelentős, mert a vendégek nagy része is kezd kifogyni a tartalékból.
Pelyhéné Koós Henrietta, Ambrózia Étterem és Panzió (Miskolctapolca)
1. Mindvégig nyitva voltunk, vagyunk, leszünk, kiszállítással, speciális ajánlatokkal, street food értékesítéssel, új termékek bevezetésével próbáljuk növelni bevételeinket.
2. Rendelkezünk tartalékokkal, de nem szeretnénk ahhoz nyúlni, azt fejlesztésre szántuk. Nagy segítség a bérköltség-támogatás: 22 állandó, teljes állásba bejelentetett dolgozónk van évek óta.
3. Az áremelkedések miatt hamarosan kb. 5-8%-ot emelni fogunk.
Semsei Rudolf, VakVarjú Éttermek (Bp.)
1. Minden erőnkkel próbáljuk túlélni ezt a bizonytalan időszakot. Továbbra is működik a cégcsoportunknál a házhozszállítás, de – magasabb költségek mellett – ez csak töredékbevételt hoz. A bértámogatást igénybe vesszük több mint 200 kollégánk után, de így is borzalmas veszteségeink vannak. Áthidaló megoldásként banki hitelt kellett felvennünk.
2. Az elmúlt évben iszonyatosan feléltük a tartalékainkat. Ami maradt, az a Széchenyi Turisztikai Kártya Hitelprogramjába bekapcsolódva néhány hónapra elegendő.
3. A piac nem lesz drágább, mint 2019-ben, amikor hihetetlen nagy volt a keresleti oldal igénye, és sokszor a kapacitáshiány volt a legnagyobb gond. Nem fogunk árat emelni. Költségeink sem változnak majd a nyitás után, ezért nem árakciókkal, hanem a szolgáltatási színvonal emelésével, új szolgáltatásokkal, termékekkel szeretnénk a törzsvendégeinket megtartani.
Takács Tibor, Csillag étterem (Barcs)
1. Az 50%-os bértámogatás igénybevételével megtartottuk a személyzetet. Eszközeink a menüs étkeztetés és előrendelés alapján ételek családi rendezvényekre elviteles és kiszállításos formában.
2. Ha az államkincstár időben megküldi a bértámogatás összegét, 1-2 hónap. A tartalékokat csökkenti a januártól visszaállított turizmusfejlesztési hozzájárulás (3,8%).
3. Mintegy 10%-os ételár-emelkedést várok. //
Kapcsolódó cikkeink
Hideg konyha
A funkcionalitás igénye, a digitalizáció folyamatának felgyorsulása, a fogyasztói trendek…
Tovább olvasom >A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >