Új forgalmazási előírásokat hagyott jóvá az EU a „reggeli irányelvek” keretében

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 09. 09:19

Új forgalmazási előírásokról állapodott meg az EU a mézre, a gyümölcslevekre, a lekvárokra és a tejre vonatkozóan, hogy „biztosítsa ezek szabad mozgását a belső piacon” és „segítse a fogyasztókat a tájékozott választásban”.

Az Európai Bizottság tavaly áprilisban nyújtott be javaslatot a „reggeli irányelvekre” vonatkozóan, amelyekben a termékek összetételére, kereskedelmi nevére, címkézésére és megjelenésére vonatkozó szabályokat állapítana meg.

A javaslatokról mostanra megállapodott a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament.

A mézkeverékek esetében kötelező lesz a származási hely megjelölése az egyes helyek százalékos arányának feltüntetésével. Az EU-tagállamok csak a termékben négy legnagyobb arányt előállító származási hely esetében írhatják majd elő a százalékos arányok feltüntetését, ha azok a keverék több mint 50%-át teszik ki.

Az Európai Bizottság emellett „összehangolja elemzési módszereit a méz cukorral történő hamisításának kimutatására”, ami a közlemény szerint „korlátozni fogja a csalárd gyakorlatokat és növelni fogja az élelmiszerlánc átláthatóságát”.

A tavaly áprilisban javasolt egyéb szabályok között szerepelnek a gyümölcslevek „innovációs és piaci lehetőségeire” vonatkozók is. E tekintetben három új kategória lesz elérhető: Ecsökkentett cukortartalmú gyümölcslé”, „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé sűrítményből” és „csökkentett cukortartalmú sűrített gyümölcslé”.

A lekvárok kötelező gyümölcstartalma 350 grammról 450 grammra emelkedik kilogrammonként. Az extra dzsemek esetében ez az érték 450 g-ról 500 g-ra változik. Ezzel „javul a minimális minőség és csökken az uniós fogyasztók által e termékekkel fogyasztott cukor mennyisége”.

Végül pedig a címkézés egyszerűsítése érdekében megszűnik az angol „evaporated” és a „sűrített” tej megjelölések közötti különbségtétel. A laktózmentes dehidratált tej is engedélyezésre kerül.

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság által elért megállapodás a társjogalkotók hivatalos jóváhagyására vár.

A tagállamoknak 18 hónapjuk lesz arra, hogy „az új rendelkezéseket a nemzeti jogrendbe átültessék, és további hat hónap áll rendelkezésükre az egész EU-ban való alkalmazás megkezdéséig” – olvasható a közleményben.

Just Food

Kapcsolódó cikkeink