Új forgalmazási előírásokat hagyott jóvá az EU a „reggeli irányelvek” keretében
Új forgalmazási előírásokról állapodott meg az EU a mézre, a gyümölcslevekre, a lekvárokra és a tejre vonatkozóan, hogy „biztosítsa ezek szabad mozgását a belső piacon” és „segítse a fogyasztókat a tájékozott választásban”.
Az Európai Bizottság tavaly áprilisban nyújtott be javaslatot a „reggeli irányelvekre” vonatkozóan, amelyekben a termékek összetételére, kereskedelmi nevére, címkézésére és megjelenésére vonatkozó szabályokat állapítana meg.
A javaslatokról mostanra megállapodott a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament.
A mézkeverékek esetében kötelező lesz a származási hely megjelölése az egyes helyek százalékos arányának feltüntetésével. Az EU-tagállamok csak a termékben négy legnagyobb arányt előállító származási hely esetében írhatják majd elő a százalékos arányok feltüntetését, ha azok a keverék több mint 50%-át teszik ki.
Az Európai Bizottság emellett „összehangolja elemzési módszereit a méz cukorral történő hamisításának kimutatására”, ami a közlemény szerint „korlátozni fogja a csalárd gyakorlatokat és növelni fogja az élelmiszerlánc átláthatóságát”.
A tavaly áprilisban javasolt egyéb szabályok között szerepelnek a gyümölcslevek „innovációs és piaci lehetőségeire” vonatkozók is. E tekintetben három új kategória lesz elérhető: Ecsökkentett cukortartalmú gyümölcslé”, „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé sűrítményből” és „csökkentett cukortartalmú sűrített gyümölcslé”.
A lekvárok kötelező gyümölcstartalma 350 grammról 450 grammra emelkedik kilogrammonként. Az extra dzsemek esetében ez az érték 450 g-ról 500 g-ra változik. Ezzel „javul a minimális minőség és csökken az uniós fogyasztók által e termékekkel fogyasztott cukor mennyisége”.
Végül pedig a címkézés egyszerűsítése érdekében megszűnik az angol „evaporated” és a „sűrített” tej megjelölések közötti különbségtétel. A laktózmentes dehidratált tej is engedélyezésre kerül.
Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság által elért megállapodás a társjogalkotók hivatalos jóváhagyására vár.
A tagállamoknak 18 hónapjuk lesz arra, hogy „az új rendelkezéseket a nemzeti jogrendbe átültessék, és további hat hónap áll rendelkezésükre az egész EU-ban való alkalmazás megkezdéséig” – olvasható a közleményben.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
Jön a szintetikus hús és a műtojás?
Az Európai Bizottság szerdán bejelentette két új európai polgári kezdeményezés…
Tovább olvasom >Itt a világ első környezetbarát teje
Egy kis tasmániai tejüzem, az Ashgrove, világszerte elsőként dobott piacra…
Tovább olvasom >A tejtermékek feldolgozói értékesítési ára stagnált vagy csökkent
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 májusában az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >