Új EAT-Lancet készül 2024-re

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 28. 07:44

19 ország tudósaival kezdte újra munkáját az EAT-Lancet Bizottság, amelynek célja, szélesebb körű, naprakész tudományos hátteret biztosítson élelmiszerrendszereink fenntarthatóbbá és igazságosabbá alakításához.

2019-ben jelent meg az első EAT-Lancet jelentés, amely meghatározta az egészséges étrend megvalósításához szükséges globális tudományos célokat és azt a hat erőforrást, amelyre bolygónkon zajló élelmiszer-termelésnek rendkívül jelentős hatása van. Az akkori tanulmányban szereplő referencia-étrend ösztönözte a diófélék, gyümölcsök, hüvelyesek, zöldségek fogyasztásának növelését és azt javasolta, hogy 2050-re 50%-kal kellene csökkenteni a vörös húsok és a cukor globális fogyasztását. A tanulmány szerint a „bolygóbarát egészséges étrend” megközelítőleg évi 11 millió korai halálesetet tudna megelőzni.

A 19 ország 25 tudósával folyó új munka a fejlődés felgyorsítását és a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítását célozza, számos új elem alkalmazásával. Jobban figyelembe veszik majd az egészségesnek, fenntarthatónak és méltányosnak tartott étrendek és termelési módok sokféleségét, fenntarthatóságát. //

Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 128. oldalán olvasható.

Kapcsolódó cikkeink