Toplista al dente – a világ legjobb éttermei

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 08. 20. 10:45

Nincs objektív étteremlista, de a Restaurant Magazine „The World’s 50 Best Restaurants” szavazása minden hibája ellenére a ma létező egyetlen hiteles rangsor. A szavazás rendszere elvben jól felépített: 2019-ben a világot 26 régióra osztották, mindegyikben 40 szakember szavaz: az általuk legjobbnak tartott 10 olyan éttermet jelölik meg, ahol az elmúlt másfél évben igazoltan meg is fordultak. Jól hangzik, bár az utóbbi években az érintetteknek küldött, a részleteket firtató kérdéseinkre soha nem kaptunk válaszokat. A „mi” régiónk (Ausztria, Magyarország, Svájc és Szlovénia) jelenlegi vezetője Christian Grünwald, az osztrák A La Carte magazin főszerkesztője – vele talán nagyobb szerencsénk lesz. A szavazók nevét 2005 óta nem közlik az esemény honlapján, de ennek célja bizonyára a verseny tisztaságának megőrzése.

A szervezőkhöz sok panasz érkezett a projekt unalmassá válásáról; a toplista évről évre valóban kevés meglepetést hozott. Ők „hallgattak” ezekre, változtattak a szabályokon: így aztán az idei már hozott! Az első tízből kikerültek eddig szinte kitörölhetetlennek hitt éttermek – a korábbi győztesek (Eleven Madison Park, El Celler De Can Roca, Osteria Francescana) az új elvek alapján nem is kerülhettek a listára –, az újjászületett többszörös győztes dán Noma viszont szó szerint a semmiből jött vissza a 2. helyre. Az élre idén a francia Mirazur került, a 3. a spanyol Asador Etxebarri lett.

Az első tízbe ezúttal nem jutott észak-amerikai étterem: három spanyol, két-két francia, dán és perui, valamint egy thaiföldi alkotja az elitklubot. A világ gasztronómiáját bizonyos szempontból meghatározó, Michelin-csillagoktól hemzsegő Ázsia 7, a feljövőben lévő Dél- és Közép-Amerika 8 helyet szerzett a TOP 50-ben.

Az elmúlt 18 év bebizonyította, hogy a világ-legjobb-éttermei-felhajtás nemcsak hírnevet, presztízst hoz a kiválasztottaknak, de a siker anyagi hatása legalább ekkora. Azután például, hogy a Fat Duckot a szavazók 2005-ben a világ legjobb éttermének nyilvánították, Heston Blumenthal elmondása szerint az étteremben sokkal többen próbáltak helyet szerezni, mint harmadik Michelin-csillagának megszerzése után. A legjobbaknál asztalt foglalni egyre nehezebb, sőt az átlagember számára lehetetlenné válik. //

Kapcsolódó cikkeink