Több mint háromezren döntöttek az egészséges táplálkozás mellett

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 23. 12:02

Az elmúlt 8 hónapban több mint 3 000 felnőtt csatlakozott az Auchan Alapítvány által támogatott Miből Mennyit Egyek programhoz, hogy egy egészségi állapotfelmérés után heti rendszerességgel kapjanak ingyenes, személyre szabott táplálkozási tanácsot. 


A regisztrálók közel fele (45%) nem betegség miatt változtatna az életmódján, hanem mert egyszerűen egészségesebben szeretne étkezni, 57%-uk pedig fogyni akar.

Sokféle okból lehet kiegyensúlyozottabb étkezést választani: egészségesebben szeretnénk élni, fogyni akarunk vagy éppen egészségügyi problémáinkat csökkenteni. Szakember tanácsai nélkül azonban nem csak nehéz, de veszélyes is megváltoztatni étkezési szokásainkat, hiszen nem tudjuk megítélni, hogy számunkra mi a megfelelő élelmiszer és annak optimális mennyisége, mit jelent az egyoldalú táplálkozás, és hogyan tehetjük változatossá és egészségessé étrendünket. Az elmúlt félévben az Auchan Alapítvány támogatásának köszönhetően a Miből Mennyit Egyek digitális táplálkozási kisokos ebben nyújtott segítséget, ráadásul hosszú távon. Az online étrendi ajánlásokat bemutató tanácsadó rendszert teljes egészében dietetikus szakemberek építették fel, akik a regisztrációtól kezdve – akár 6 hónapon át – „fogták a csatlakozók kezét”.

A Miből Mennyit Egyek programra regisztráló felnőttek (76%-ban hölgyek) egy kérdőívet töltöttek ki a táplálkozási szokásaikról és egészségi állapotukról. Bár 45%-uk nem betegség miatt regisztrált, jelentős volt azok aránya, akik a számukra megfelelő táplálkozással egészségügyi problémáikat szerették volna mérsékelni, így pl. a magas vérnyomást (22%), a magas koleszterinszintet (17%), a refluxot (12%). A táplálkozással összefüggésbe hozható tünetek között leggyakoribb volt a puffadás (29%), a székrekedés (12%) és a hasmenés (7%). A regisztráltak 57%-a fogyni szeretne, 4% pedig hízni.

A Digitális Asszisztens a kérdőív eredményére építve heti két alkalommal táplálék- és élelmiszercsoportokra lebontott étrendi tanácsokat és hasznos információkat küldött a programban részt     vevőknek. Ezt a mibolmennyitegyek.hu weboldalon található további többszáz cikk, videó, étrend és recept egészítette ki. A kérdőívből az is kiderült, hogy a jelentkezők ennél többet is tettek az egészséges életért, hiszen a kiegyensúlyozott étrend mellett 71%-uk naponta, vagy heti több alkalommal végez testmozgást.

„Hogy programunk még interaktívabb legyen, a kérdőívet kitöltők között minden hónapban nyolc, egyenként 60 perces, személyre szóló dietetikai tanácsadást is kisorsoltunk. Talán nem meglepő, hogy itt is a leggyakrabban felmerülő téma az elhízás volt”

– mondta el Antal Emese, dietetikus, szociológus, a Miből Mennyit Egyek program szakmai vezetője, majd hozzátette:

„A program sikerét jól mutatja a január végén készült rövid felmérés eredménye: a 3054 válaszadó 84%-a hasznosnak vagy nagyon hasznosnak ítélte meg a személyre szabott étrendi ajánlást, és ugyancsak 84%-uk ajánlaná az oldalt ismerősének, családtagjainak is. Volt olyan csatlakozó, aki a programban kapott tanácsokat követve 15 kg-ot fogyott, és 2-es típusú cukorbetegségét is jól karbantartja”.

A program vezetői és támogatói az elmúlt pár hónapban is fontosnak tartották, hogy ne csak online felületeken népszerűsítsék a programot, hanem legyen lehetőség személyes találkozókra is, ahol akár egy rövid, szóbeli tanácsadás győzi meg az érdeklődőt a programban való részvétel hasznosságáról.

„Az Auchan számára kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, és ez nem csak a      termékkínálatunkban jelenik meg, hanem örömmel támogatunk ilyen témájú edukációs programokat is. Augusztusban és szeptemberben összesen 6 áruházunkban volt Miből Mennyit Egyek kitelepülés, ahol a dietetikusok tanácsokkal látták el az érdeklődőket, és segítették regisztrációjukat a mibolmennyitegyek.hu weboldalra. Nagy siker volt a program jelenléte az EFOTT fesztiválon is, ahol az Auchan Placc sátorban nagyon sok fiatal csatlakozott a programhoz”

mondta el Varga-Futó Ildikó, az Auchan Magyarország CSR igazgatója.

„Nagy örültünk, hogy szakmai eseményeken is bemutathattuk a programot, így ott voltunk a Magyar Védőnők Egyesületének konferenciáján, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság Vándorgyűlésén és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara konferenciáján is”

tette hozzá Antal Emese.

Bár a támogatott interaktív féléves időszak a végéhez ért, a Miből Mennyit Egyek honlapot a továbbiakban is érdemes meglátogatni, azon regisztrálni, hiszen a későbbiekben is elérhető az oldal minden funkciója, sőt folyamatosan kerülnek fel az új, orvosok, egészségügyi szakemberek, dietetikusok által írt cikkek és étrendi tanácsok.

 Az ingyenes Miből Mennyit Egyek online táplálkozási oktató program továbbra is elérhető:

Kapcsolódó cikkeink