Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen
Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén szombaton Felcsúton.

Hét ország állampolgárai vettek részt a viadalon
A tökéletes magyar étel titka az alapanyagok minősége, mennyisége, a készítési és tárolási eljárások mellett egy titkos összetevőhöz köthető, ez pedig a nemzeti összetartozás és a hazaszeretet – hangsúlyozta a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton, a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén.
Sölch Gellért szerint a versenyzők nem kis feladatra vállalkoztak, hiszen olyan étel elkészítését vállalták, amire egész Magyarország és a Kárpát-medence büszke lehet. Úgy vélte, ehhez a kiváló felkészültség mellett figyelembe kellett venniük az évszázados tradíciókat.
Az elődöntőt holtversenyben nyerte a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével és a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata Bíbor hajnal névre hallgató ételsorával. Sölch Gellért említést tett arról is, hogy a kormány a mostani bizonytalan időkben is igyekszik stabilitást vinni az élet minél több területére, többek között az élelmiszer ellátásba is, ezért vezették be az élelmiszere árstopot, ami április 30-ig van érvényben.
Endrédi Zsolt zsűrielnök, az art’Otel Budapest konyhafőnöke elmondta, hogy változatos konyhatechnikákkal találkoztak és minden versenyzőnek elmondták, milyen hibákat követtek el az étel készítése során, miben kell javítaniuk a döntőig.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke kiemelte: a magyar gasztronómia akkor újulhat meg, ha a szakma is megújul, s ehhez a Magyarország étele verseny kiváló alapot ad. Elmondta, hogy hét ország állampolgárai vettek részt a viadalon és volt egy 100 százalékosan szíriai csapat is a nevezők között.
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely Magyarországról származó öko, vagy hazai védjegyes termék.
A döntőt március 18-án rendezik meg, szintén Felcsúton, a Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában.
Kapcsolódó cikkeink
Fülöpszállási győztese lett a Magyarország étele 2023 versenynek
Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta…
Tovább olvasom >Akar az év mentes séfje lenni?
A METRO Gasztroakadémia ad otthont Az Év Mentes Séfje 2023…
Tovább olvasom >Csillag Richárd 4. lett a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
2022 október 8-án, Mexikóvárosban került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs…
Tovább olvasom >További cikkeink
Őshonos állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági…
Tovább olvasom >Átlagosan 500 Ft lesz egy gombóc fagyi idén nyáron
Nagyot drágult a fagylalt idén. A tavalyihoz képest 10-15 százalékos…
Tovább olvasom >A vártnál jobban élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben
A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban,…
Tovább olvasom >