Tavaly újra csökkent a német húsipar kibocsátása

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 15. 09:42

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy a németországi hústermelés volumene 2023-ban 4%-kal 6,8 millió tonnára csökkent.

A Destatis szerint az „előzetes” számok azt jelzik, hogy a hazai hústermelés 2023-ban immár hetedik éve csökken a rekordot jelentő 2016-os 8,25 tonnás volument óta.

A számok tanúsága szerint tavaly 47.9 millió sertés, szarvasmarha, birka, kecske és ló került feldolgozásra, illetve 702,2 millió csirkét, pulykát és kacsát vágtak le.

Míg a levágott sertések száma 6,8%-kal 43,8 millióra csökkent, a vágóhidakon feldolgozott mennyiség hasonló arányban 4,2 millió tonnára esett vissza.

A Destatis azt jelzi, hogy a Németországban levágott Németországban nevelt sertések száma 7,7%-kal közel 42,3 millióra mérséklődött, ugyanakkor az importált állatok száma 19,5%-kal 1,5 millióra nőtt.

A kereskedelmi céllal levágott szarvasmarhák száma 2023-ban közel stagnált: mindössze 0,3%-kal 3 millióra csökkent.

A vágási súlyok azonban „valamennyi szarvasmarha-kategóriában” enyhén emelkedtek – közölte a Destatis. A feldolgozott marhahús mennyisége 0,6%-kal 992.900 tonnára nőtt.

A feldolgozott baromfihús mennyisége 1,4%-kal 1,6 millió tonnára nőtt 2023-ban, a pulykahústermelés pedig 2,7%-kal 417.000 tonnára bővült.

A 2023-as németországi húsfogyasztásra vonatkozó szövetségi adatokat még nem tették közzé.

Az országban 2022-ben az egy főre jutó húsfogyasztás 4,2 kg-mal, alig 52 kg-ra mérséklődött.

Just Food

Kapcsolódó cikkeink