Tarpataki Tamás: nőtt a sertéshúsfogyasztás Magyarországon
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett, mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, és második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn a mangalicahús belföldi népszerűsítéséről, a mangalica, mint prémium élelmiszer lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mangalica húsból évente körülbelül 300 tonna fogy belföldön
A sertéságazat is évek óta változó gazdasági környezetben működik – mutatott rá, megemlítve egyebek közt, hogy tavaly évszázados aszály volt, kevesebb kukorica termett.
A sertéságazat a nehéz gazdasági körülmények között is helytáll, az elszabaduló input árak mellett eleinte csökkenő árakkal kellett számolniuk a tenyésztőknek, de az árak mostanra visszataláltak a helyükre, 2023 első két hetében átlagosan 814 forint/kilogramm volt a vágósertés termelői ára hasított meleg súlyban – tette hozzá a helyettes államtitkár.
Hangsúlyozta, a kormány támogatja a sertéságazatot abban, hogy talpon maradjon, és stabil legyen a kibocsátása.
Példaként említette, hogy tavaly speciális kocatámogatást kaptak a sertéstenyésztők, továbbá megemelkedett az állatjóléti támogatás mértéke, és vonatkoznak rájuk is a válságkezelő intézkedések.
A helyettes államtitkár hozzátette, hogy az Agrármarketing Centrummal évek óta közösen népszerűsítik a sertéshúsfogyasztást, köztük a mangalicát, 2017 óta erre a célra több mint 1,5 milliárd forintot fordítottak.
Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szólt arról, hogy Magyarországon mintegy 200 család foglalkozik mangalicatenyésztéssel, az ország minden szegletében jelen vannak.
Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese elmondta, a mangalicatenyésztők szinte a nulláról indulva az elmúlt 30 évben sikeresek lettek, mutatja ezt a 10 ezer koca, 60 ezer hízó mangalicaállomány is. A tenyésztők jelentős beszállítói pozíciót értek el, magas hozzáadott értékű exportterméket állítanak elő.
Az Agrármarketing Centrum közleménye szerint a mangalicahús-fogyasztás népszerűsítésére február 6. és 21. között kéthetes kampányt tartanak az Agrárminisztériummal (AM) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével (MOE) közösen.
Ismertetik, hogy Magyarországon mangalica húsból évente körülbelül 300 tonna fogy belföldön, ennek nagyjából egyharmada az éttermi felhasználásra szánt nemes húsrész, illetve az áruházi értékesítés, körülbelül kétharmada pedig a családi gazdaságok általi közvetlen értékesítés.
A belföldi fogyasztás növelése fontos cél, hiszen a mangalicahús forgalma még mindig exportfókuszú, jelenleg 60-40 százalékos a megoszlás az export javára. A mangalica legnagyobb felvevője továbbra is Spanyolország, de fontos partner Románia, Szingapúr, Hongkong és több nyugat-európai ország, például Németország, Franciaország, Anglia – írták a közleményben.
A kampányról bővebb információ a mangalica.amc.hu weboldalon érhető el.
Kapcsolódó cikkeink
Egekbe szökhet a sertéshús ára a szomszédban
Látványosan drágul a sertéshús Szlovákiában, áprilisban újabb áremelés várható. „Csak…
Tovább olvasom >Tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhidakon, mint az előző évben
A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben,…
Tovább olvasom >Tovább drágulhat a sertéshús a következő hónapokban
A hús esetében egy 10 százalékos áremelkedésre számíthatunk az áratop…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágább lesz a bárányhús a húsvéti időszakban
A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási…
Tovább olvasom >Az Európai Parlament jóváhagyta az átdolgozott uniós élelmiszer termékbiztonsági szabályokat
Az Európai Parlament jóváhagyta a nem élelmiszer jellegű fogyasztási cikkek…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 7,4 százalékkal volt kisebb januárban
Az idén januárban a kivitel volumene 9,0, a behozatalé 11…
Tovább olvasom >