Magazin: Tankolás, aztán gyerünk!

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 06. 26. 07:28

Személyre szabott szolgáltatások, gyorsaság, megoldások a legkülönösebb helyzetekre is – ezek jelentik a lízingeléssel és flottakezeléssel foglalkozó cégek sikerének kulcsát. És persze az, hogy az ügyfél biztos lehessen benne, hogy neki nincs más dolga, mint a gázpedált nyomni. Cikkünkben körbejárjuk, mire érzékenyek az ügyfelek, milyen elvárásaik vannak flottaautók és lízingkonstrukciók terén, egy pillanatra pedig még a számmisztika világában is elidőzünk.

A 24 órás assistance ügyfélszolgálat és a dedikált kapcsolattartó ma már szinte minden flottaértékesítéssel és lízingeléssel foglalkozó cégnél elérhető. Az ügyfelek szó szerint bármikor számíthatnak arra, hogy segítséget kapnak lízingelt autóikat illetően. Ám ezen felül is számtalan olyan kényelmi szolgáltatás érhető már el, ami rendkívüli módon megkönnyíti életüket.

Trybek Gábor
kereskedelmi igazgató
Business Lease Hungary

– A lízingelt jármű minden biztosítását mi intézzük, de az autók karbantartásával és időszakos szervizével kapcsolatban is állunk rendelkezésre. Megszervezzük a szezonális abroncscserét, s gumihotel-szolgáltatást is biztosítunk tárolásukra. A lízingelt jármű balesete vagy meghibásodása esetén személyes kapcsolattartó segít partnereinket a csereautó intézésében – sorolja az elérhető szolgáltatásokat Trybek Gábor, a Business Lease Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója. Egyre többen választják a prémium szolgáltatásokat: ezek az ügyfelek azt szeretnék, hogy az autókkal kapcsolatos teendők minimálisra redukálódjanak. Ők azok, akik eleve rendkívül sok extrával rendelkező járműveket választanak, amelyekben alap a sávtartó asszisztens, a holttérfigyelés, az intelligens LED-mátrix, az éjjellátó asszisztens vagy az adaptív tempomat.

– Igyekszünk a legtöbb egyedi kérésnek eleget tenni, a finanszírozástól a kárkezelésen át a karbantartási ügyintézésig. Az alapvető kéréseken túl számos érdekes igénnyel találkozunk. Az egyik ügyfelünk telefonját nem lehetett összekapcsolni a lízingelt autóval. Mivel a partnerünk ragaszkodott a telefonhoz, biztosítottunk neki másik autót, amely képes volt csatlakozni a telefonhoz. Egy másik ügyfelünk számmisztikai számítás alapján olyan rendszámot szeretett volna utólag, amelynél a számjegyek összege öt volt, mivel úgy gondolta ez biztonságosabbá teszi az utazásait. Természetesen segítettünk a rendszámcserében – avat be a lízingelt autók varázslatos titkaiba Trybek Gábor.

A szigorodó emissziós határértékek (WLTP) Európában megváltoztatták az autópiacot. Számos vállalat cégautó-politikája nem követi a piaci változásokat, így nehézségekkel küzdenek a cégautók kiválasztásánál és a flottakezelésnél. A Business Lease ezért dolgozta ki a Blue Fleet Auditot, amely során valós adatokon alapuló adatbányászatot végez a teljes flottára vonatkozóan.

– Az eredmények tükrében javasoljuk a flotta fejlesztésének irányát és arányát a benzin-, dízel-, hibrid és elektromos meghajtású autók megoszlására. Megrendelőink ezáltal jelentős összeget takaríthatnak meg, és kímélhetik környezetünket is – mutat rá az előnyökre Trybek Gábor.

Kalkulálható költségek

Kiss Veronika
finanszírozási
tanácsadó
City Leasing

Az ügyfélközpontú, egyedi megoldásokra való nyitottság jellemzi a City Leasing Zrt.-t is. A cég elsősorban személy- és tehergépjárművek, ezen belül elektromos járművek, ipari és mezőgazdasági kisgépek, valamint belföldi használatú hajók, vitorlások lízingelésével foglalkozik.

– Sikeres termékünk az elektromos autók finanszírozása, de pályázati tanácsadással is segítjük ügyfeleinket. Kalkulátorunkkal gyorsan összehasonlíthatók a hagyományos üzemanyaggal működő, valamint hibrid vagy tisztán elektromos hajtású járművek finanszírozási és üzemeltetési költségei. Elektromos járművek lízingfinanszírozásához kapcsolódóan elektromos töltőberendezések lízingjét is vállaljuk. Minden ügyfelünknek egyedi ajánlatot készítünk, amelyben a futamidő, induló részlet, valamint maradványérték egyedileg kerül meghatározásra. Nyílt végű lízingkonstrukciónk keretében lehetőség van az eszköz – akár személygépjármű – áfatartalmának havi megfizetésére – sorolja az elérhető szolgáltatásokat Kiss Veronika finanszírozási tanácsadó.

 

Non-stop szolgálat

Nárai Zoltán
LCV flottamenedzser
Danube Truck
Magyarország

A Danube Truck az IVECO importőreként flottakezelő partnerével, a Business Lease Hungary Kft.-vel közösen dolgozik azon, hogy maximálisan kiszolgálják a flottaügyfelek igényeit. Ennek egyik legbiztosabb módja a dedikált kapcsolattartó, aki a mögötte álló profi csapattal együtt mindig talál megoldást a lízingelt jármű üzemeltetésénél felmerülő összes problémára. Az éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálat mellett országosan 13 pontból álló, a teljes országot lefedő szervizhálózat áll az ügyfelek rendelkezésére.

– Partnereink igénylik, hogy könnyen elérjenek és megtaláljanak bennünket, így az ő munkaidejükhöz maximálisan igazodva szolgáljuk ki őket. Továbbá igényt tartanak a teljes körű gépjárműszervizre és a lehetőség szerinti cserautó-szolgáltatásra is, mivel így nem esik ki az idejük, ezért pénzveszteséggel sem kell kalkulálniuk. Legnépszerűbb szolgáltatásaink egyike, hogy partnereink döntéseik előtt tesztelhetik demómodelljeinket – avat be a részletekbe Nárai Zoltán LCV flottamenedzser.

Az IVECO az elemek rugalmasságát kínálja: az ügyfelek kiválaszthatják az Ütemezett Karbantartás és a Kiterjesztett Garancia szolgáltatások kombinációját is, amely tökéletesen igazodik profiljukhoz. Ezt a csomagot még jobban személyre szabhatják a rendelkezésre álló Kiegészítő Fedezet elemeivel: a kínálatot alkotó főbb „elemek” (karbantartás, hajtáslánc, extra hajtáslánc, kopás) kombinálhatók egymással, annak érdekében, hogy tökéletesen megfelelő karbantartási szerződést lehessen összeállítani.

 

Úton az e-autók felé

A Duna Autó három évtizede foglalkozik flotta- és lízingszolgáltatásokkal. A flottaértékesítés terén a dedikált kapcsolattartás a cég legnépszerűbb szolgáltatása.

– Az egykapus ügyintézés, az egyéni flottakedvezmények, a finanszírozási tanácsadás, a tesztvezetés, a tesztautó-kihelyezés és az ingyenes autó-házhozszállító szolgáltatás a fővároson belül mind olyan opciók, amelyeket ügyfeleink szívesen vesznek igénybe – hangsúlyozza Markó Zoltán, a Duna Autó kereskedelmi és marketingigazgatója. A flottaautóknál lassan, de biztosan erősödik a hibrid és elektromos autók népszerűsége. A Duna Autónál egyelőre mindössze 3,9% az alternatív meghajtású flottaautók aránya, ám ez a szám emelkedik, és noha sokszor még csak tesztjelleggel, de egyre többször választanak a cégek járműparkjukba hibrid vagy elektromos gépjárművet.

– Sokszor találkozunk egyedi kérésekkel is. Ilyen például, amikor az ügyfél az új autó kiszállítását kéri saját telephelyére, vagy amikor 5-6 modell összehasonlító árajánlatát igényli az általunk forgalmazott márkákból. A vásárlás még ma is népszerűbb opció ügyfeleink körében, annak ellenére, hogy a bérlés a cégek számára sok szempontból előnyösebb opció lehet – foglalja össze Markó Zoltán a legjellemzőbb flottatrendeket. Lízingelés terén a kkv.-szektorban a nyílt végű megoldás a legnépszerűbb, hiszen ebben a konstrukcióban lehetőség van az áfa visszaigénylésére és a jármű maradványértéken történő megvásárlására.

– Nagyobb cégek esetében az operatív lízing a jellemzőbb, hiszen az áfa-visszaigénylés mellett a bérleti díj szolgáltatási tartalma (pl. szerviz, gumicsere, csereautó, hozom-viszem-, illetve assistance szolgáltatás) miatt pénzügyileg nagyon jól tervezhető az autó havi kiadása. Ami pedig a magánszemélyeket illeti, ők kizárólag a zárt végű lízinget választják – hangsúlyozza Markó Zoltán.

 

Nincs megoldhatatlan helyzet

Vezetés és tankolás. Csupán ennyi dolga van annak az ügyfélnek, aki az EuroFleet lízing-szolgáltatásait veszi igénybe, hiszen a rendkívül népszerű Standard-csomag központjában a gondtalan autózás teljes körű élménye áll.

Lakatos Gergely
értékesítési menedzser
EuroFleet

– Finanszírozás, adók, biztosítások, mindennemű szerviz, prémium asszisztenciaszolgálat, amely többletköltség nélkül tartalmazza az autó mentését, a komplett kárügyintézést és a kategóriaazonos csereautót a hibás vagy balesetes autó megjavulásáig… Ez mind beletartozik a Standard-csomag szolgáltatásaiba – sorolja Lakatos Gergely értékesítési menedzser a szolgáltatás előnyeit. Az EuroFleet ügyfeleinek 90 százaléka ezt a csomagot választja, azok számára pedig, akiknek teljesítmény vagy használat szempontjából különleges autóra van szükségük, a Bázis-csomag a megoldás. Flottakezelés terén az Euro­Fleet prémium minőségének hátterében három kulcstényező áll. A proaktivitás, amellyel folyamatosan keresik a legjobb megoldásokat, a munkatársak magasfokú tapasztalata és tudása, valamint a döntések gyors meghozatala. Emellett a cég gyakran vezet be új szolgáltatásokat is:

– Ettől az évtől lehetőség van lakóautót flottázni, másrészt elindítottuk a Mercedes Prémium Rent-a-Car szolgáltatásunkat, ezenkívül amerikai autók flottázására is biztosítunk megoldást – mutat rá Lakatos Gergely az újdonságokra. Az EuroFleet közel 2000 autója 500 különböző vállalatnál szolgál. Ebből is látszik, hogy az egy- és kétautós flották igen népszerűek Magyarországon. Az EuroFleet ebben maximálisan partner, hiszen minél kisebb egy flotta, annál nagyobb az adott autó hasznos értéke. Amiben pedig ugyancsak partner az EuroFleet, az a folyamatos mobilitás.

– Legyen szó akár apróbb gondról: beszaladt egy egér az autóba, vagy komolyabbról: ünnepnap éjjelén frontálisan ütközik egy autónk, mi azonnal segítünk! Többletköltség nélkül intézzük a mentést, a kárügyintézést, és csereautót biztosítunk az autó megjavulásáig. Ennek a prémium ügyfélorientáltságnak eredménye, hogy tízéves fennállásunk óta folyamatosan bővül a flottánk – emeli ki sikerük titkát Lakatos Gergely.

 

Átalakuló piac

A legnépszerűbb lízingfajta továbbra is a nyílt végű, hiszen ennek keretében az ügyfél visszaigényelheti törlesztőrészletei tőkerészének áfatartalmát. Ugyanakkor különbség van kis- és középvállalatok, valamint a nagy cégek között: előbbiek elsősorban valamelyik lízingtípust választják, míg utóbbiak inkább a flottakezelés, azaz a tartós bérlet mellett teszik le a voksukat.

Bondar Edwin
flottaértékesítési
üzletágvezető
Reálszisztéma

– A flottaautók terén az alsó-középkategória (Corolla szegmens) kombi kivitelei továbbra is a legnépszerűbbek között vannak. Variálhatóságuk, térkínálatuk és szervizköltségeik ideális cégautóvá teszik őket. Gyakran tapasztaljuk továbbá, hogy a privát szegmensben nagy teret hódító és népszerű SUV kategória is egyre inkább meghatározó szerepet tölt be a flottaautók között – magyarázza Bondar Edwin, a Reálszisztéma flottaértékesítő üzletágvezetője. A cégek számára az egyik legfontosabb szempont a havi, illetve a hosszú távú költségek, az autó kialakítása és egyéb, a profit szempontjából releváns tulajdonságai. Három olyan költségelem van, amely lényegesen eltérítheti az autók fenntartási költségét: az értékvesztés az üzemanyag-felhasználás és a szervizek. Éppen ezért a Toyota olyan flottakezelési konstrukciót kínál, amelynek legfőbb eleme a kényelem és a hatékonyság.

– Flottakezelésünk attól prémium, hogy a gépjárművet érintő kiadások beépíthetőek a havi bérleti díjba. Ebből következőn nemcsak kényelmesen könyvelhető tételről beszélünk, de a gondtalan autózás öröme is velejárója lesz szolgáltatásunknak – mutat rá Bondar Edwin.

Úgy tűnik, az autópiac egyre inkább mozdul a hibrid és elektromos járművek irányába, s ez alól nem kivételek a flották sem:

– A gépjármű piac egyértelműen átalakulóban van, és ennek hatását hétről hétre, de napról napra is érezzük. Az irány egyértelmű. Az egyre nehezebben beárazható dízelüzemű járműveket felváltják a hibrid üzemű járművek. A Toyota esetében a flottamodellek (Corolla család, C-HR, RAV4) mind túlnyomó többségben és mennyiségben hibrid hajtással kerülnek partnereinkhez – foglalja össze az üzletágvezető.

 

 

A hibrideké a jövő?

A hazai Toyota és Lexus márkakereskedésekben a Toyota Pénzügyi Zrt. többféle személyre szabott finanszírozási konstrukciót kínál.

Varga Zsombor
PR-menedzser
Toyota

– A zártvégű lízing elsősorban a Toyota haszongépjárművet választó vállalati ügyfeleink számára jelent ideális megoldást, akik így részesülhetnek az egyösszegű áfavisszaigénylés és a kkv.-k jelentette előnyökből. Nyílt végű lízing esetén a lízingdíjból a céges használat arányában visszaigényelhető az áfa, és a lízingbevevő itt is élhet a kkv.-k számára elérhető adókedvezménnyel, így a vállalatok a futamidő végén dönthetnek, hogy visszaadják-e az autót, vagy maradványértéken megvásárolják azt. A pénzügyi finanszírozás mellett teljes körű flottakezelési szolgáltatást is magában foglaló operatív lízing, vagy más néven tartós bérlet az új Toyota személyautó vagy haszongépjármű, esetleg Lexus személyautó kiválasztásakor kiemelt szintű flottakedvezményt kínál a vállalatok számára – részletezi a lehetőségeket Varga Zsombor, a Toyota PR-menedzsere.

Jelenleg a Toyota és a Lexus kínálja a piac legszélesebb hibrid elektromos modellportfólióját. A környezettudatosság mellett az öntöltő hibrid elektromos autók az üzembentartási költségek terén is rendkívüli versenyelőnyt kínálnak. A globális vállalatok hazai leányvállalatai mellett magyar vállalatok is sorra kötelezik el magukat a hibrid hajtás mellett.

– Miközben egy hibrid autó ára és fogyasztása nagyságrendileg egy hasonló felszereltségű dízelének felel meg, egy hibridben ötször kevesebb alkatrész van, mint egy dízelben. Mindez természetesen a hibridekre jellemző kimagasló maradványértékben is visszaköszön, ez így együtt pedig verhetetlen, és egyben környezettudatos alternatívát kínál a vállalati flották számára. Toyota és Lexus hibrid elektromos személyautóink népszerűsége és Toyota haszongépjármű-portfóliónk sikere mellett kiemelt szerepe volt tudatos flottastratégiánknak is – mutat rá Varga Zsombor.

Gyarmati Orsolya

Kapcsolódó cikkeink