Támogatják az európai kormányok az alternatív fehérjéket tartalmazó étrendet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 10. 08:52

A PLMA International összefoglalója szerint több európai ország is támogatja a növényi és más alternatívfehérje-alapú étrendet.

A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.

Dániában a kormány az ország növényi alapú élelmiszerek felé elmozdulását és a növényi fehérjék gyártását ösztönző cselekvési tervet fogadott el. Az akcióterv a növényi átmenet 2030-ig történő megvalósításához 178 millió eurót rendelt.

A német kormány 2024-ben 30 millió eurót szán a precíziós fermentációval készülő, növényi alapú, valamint sejttenyésztett tej- és húshelyettesítők népszerűsítésére. Az összeget kompetenciaközpontok létrehozására, a növényi fehérjék legjobb új és innovatív előállítási és feldolgozási módszereinek felkutatására, kétharmadrészt pedig az állattenyésztés fokozatos megszüntetésére tervezi fordítani.

Az Egyesült Királyságban 2023 rekordév volt az alternatív fehérjék kutatásának finanszírozásában, ami jelzi, hogy a kormány egyre inkább felismeri azok fontosságát az élelmezésbiztonságra, a gazdasági növekedésre és a net zero kibocsátásra vonatkozó törekvései realizálásában.

A holland kormány a sejtalapú mezőgazdasággal, sejttenyésztett hússal és állatmentes tejtermékekkel kapcsolatos projekteket támogat.

A finn élelmiszeripar új növényifehérje-értékláncok kiépítésén dolgozik. Megalakult a növényi alapú élelmiszerek arányát növelni kívánó Plant Based Food Finland szövetség a termelők, a vállalatok, szervezetek és olyan nagy kiskereskedők összefogásával, mint a Lidl, a Kesko és a SOK. //

Kapcsolódó cikkeink