Támogatják az európai kormányok az alternatív fehérjéket tartalmazó étrendet
A PLMA International összefoglalója szerint több európai ország is támogatja a növényi és más alternatívfehérje-alapú étrendet.
A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.
Dániában a kormány az ország növényi alapú élelmiszerek felé elmozdulását és a növényi fehérjék gyártását ösztönző cselekvési tervet fogadott el. Az akcióterv a növényi átmenet 2030-ig történő megvalósításához 178 millió eurót rendelt.
A német kormány 2024-ben 30 millió eurót szán a precíziós fermentációval készülő, növényi alapú, valamint sejttenyésztett tej- és húshelyettesítők népszerűsítésére. Az összeget kompetenciaközpontok létrehozására, a növényi fehérjék legjobb új és innovatív előállítási és feldolgozási módszereinek felkutatására, kétharmadrészt pedig az állattenyésztés fokozatos megszüntetésére tervezi fordítani.
Az Egyesült Királyságban 2023 rekordév volt az alternatív fehérjék kutatásának finanszírozásában, ami jelzi, hogy a kormány egyre inkább felismeri azok fontosságát az élelmezésbiztonságra, a gazdasági növekedésre és a net zero kibocsátásra vonatkozó törekvései realizálásában.
A holland kormány a sejtalapú mezőgazdasággal, sejttenyésztett hússal és állatmentes tejtermékekkel kapcsolatos projekteket támogat.
A finn élelmiszeripar új növényifehérje-értékláncok kiépítésén dolgozik. Megalakult a növényi alapú élelmiszerek arányát növelni kívánó Plant Based Food Finland szövetség a termelők, a vállalatok, szervezetek és olyan nagy kiskereskedők összefogásával, mint a Lidl, a Kesko és a SOK. //
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Az európai online kereskedelem vezetői között többségben vannak a nem európai cégek
Az ezer legnagyobb európai online kereskedő közül mindössze 49% rendelkezik…
Tovább olvasom >20%-kal növelte forgalmát az Action 2024 első kilenc hónapjában
Európa egyik vezető non-food diszkontlánca, az Action 2024 első kilenc…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >