Támogatások és lehetőségek az agráriumban

Szerző: STA Dátum: 2024. 03. 01. 10:30

Az új támogatási rendszer továbbra is segíteni fogja a gazdálkodók alkalmazkodását a megváltozott piaci és termelési viszonyokhoz – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, pénteken Kalocsán egy gazdafórumon.

(Fotó: AM/Fekete István)

Dr. Nobilis Márton hozzátette, fontos, hogy az élelmiszeriparban minél magasabb feldolgozottságú termékeket tudjunk előállítani. Éppen ezért az új támogatási ciklus komoly lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás hatékonyságának további fejlesztésére. Tavaly összesen 1400 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, az idei év első két hónapjában pedig újabb 82 milliárd forintnyi forrás érkezett meg, mintegy 42 ezer agrárvállalkozáshoz.  A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd, de meghatározó lesz a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházások támogatása is. Az államtitkár kifejtette, a gazdaságfejlesztési természetű intézkedések egyúttal környezeti és klímacélokat is szolgálnak, ennek megfelelően külön zöld beruházások is szerepelnek a KAP Stratégiai Tervben.  Az állattenyésztési ágazat széleskörű problémái között szerepelnek az elavult létesítmények, a régi technológiák és a magas termelési költségek. Ezek megoldására szolgál a 2024. márciusában megnyíló Állattartó Telepek Fejlesztése pályázat.

Szintén márciusban érkezik a Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása

A pályázatra olyan őstermelők, egyéni vállalkozók, és nonprofit szervezetek jelentkezhetnek, akik működő gazdaságot vezetnek. Ezt követi áprilisban az öntözésfejlesztési pályázat. 2024 júliusában pedig két újabb felhívás jelenik meg. Egyik a Fiatal gazda pályázat 2024, itt a támogatás összege szabadon felhasználható. Szintén kiírásra kerül a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című pályázat, amely célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a kisebb gazdálkodóknak, akik szeretnének átlépni a saját termelésükből való fenntartás lehetőségének határát, de ezt minimális önerővel vagy nagyobb pályázatokban való részvétellel nem tudják megtenni.  A Mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatására pedig 2024. decemberéig lehet igényelni forrást – részletezte az államtitkár. Hozzátette, a Magyar Stratégiai Terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, ezért nagyon bízom abban, hogy ezek a pályázatok sikeresek lesznek, és egy lendületet adnak a magyar mezőgazdaságnak és a magyar élelmiszeriparnak.

Dr. Nobilis Márton kijelentette, a jó szakemberek képzése kiemelt fontosságú

Feladatunk olyan képzéseket biztosítani a jövő generációja számára, amely piacképes és azonnal felhasználható tudást jelent a fiatalok számára.   Ezért jöttek létre az agrárszakképzési centrumok, amelyek célja, hogy minél modernebb eszközökkel találkozhassanak a diákok és megtanulják azokat használni.

AM

Kapcsolódó cikkeink