Századfordulós menük a főiskolán rendezett versenyen
Idén 14. alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A szakmai megmérettetésre 1880-1910 közötti időből származó ételsorokkal nevezhettek hagyományőrzők, szakemberek, illetve főiskolás hallgatók 3-5 fős csapatai.
A szervezők kiemelték: a századforduló alatt hazánkban is felerősödött a nemzetközi gasztronómia iránti érdeklődés, az étlapokon megjelentek az osztrák és francia konyha hatásai, mindez pedig a magyar ételkínálat bővülését eredményezte. Ezeket az évtizedeket a rendkívül precíz, igényes szakácsmunka jellemezte: az ételkészítés során pontosan betartották a technológiai előírásokat, megfelelő alapanyagokat használtak és előírásszerűen fűszereztek.
A BGF Alkotmány utcai tankonyhájában zajló versenyen a Szakemberek kategóriában a veresegyházi Dédi Vendégháza állhatott a dobogó felső fokára, a Hagyományőrzők között pedig az Acsai Gazdasszonyok csapata szerezte meg az első helyet. Szintén hagyományőrző együttes, az isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon formációja kapta a közönségdíjat, míg a Főiskolás hallgatók kategóriában a BGF Ponyva lepény nevű csapata bizonyult a legjobbnak. Ők emellett a zsűri döntése alapján elnyerték a Benke László által felajánlott fődíjat, azaz az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándorserleget is.
A győztes menüsor: konyakos gombakrémleves kapros rákgombóccal; szarvasbélszín libamájjal, narancsos spanyolmártással, lilakáposztás sütőtöktoronnyal és burgonyafánkkal; valamint flódni áfonyás-mákos töltelékkel, erdei gyümölcsmártással és bazsalikomos vanília fagylalttal.
Kapcsolódó cikkeink
Zöld Tusa – Vegán vs. húsevő: Enni vagy nem enni?
A Klímapolitikai Intézet és a Reaktor környezetpolitikai vitasorozatában 2022. június…
Tovább olvasom >A mosléktál mint gasztronómiai koncepció
5-6 éve New York vendéglátásában trendszerűen megjelentek a mindenféle össze…
Tovább olvasom >Somlói Éjszakai Pincetúra 47 pincészet boraival
A Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kutyabarát lesz Bük városa, Magyarország egyik legnépszerűbb hazai turisztikai desztinációja
Igazi kutyás paradicsommá változik a közkedvelt fürdőváros, miután „Kutyabarát Bük”…
Tovább olvasom >Osztrák Burger King kampány: a növényi burger az új „normális”
A gyorsétteremlánc ausztriai éttermeiben folytatódik a növényi alapú fogások bevezetése,…
Tovább olvasom >S.Pellegrino Young Chef 2022-23
Magyar tehetségnek is szurkolhatunk a 2022-23-as S.Pellegrino Young Chef Academy…
Tovább olvasom >