Szakmai konferencián értékelték a tavalyi év eredményeit a FÉSZ tagjai (videókkal)
Tisztújító közgyűlést, majd azt követően szakmai konferenciát tartott a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ), melynek keretében az élelmiszeripari vállalatok képviselői áttekintették az iparág helyzetét, az előtte álló kihívásokat és az azokra adható válaszokat. A konferencián részt vett Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára és Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára is.
A magyar élelmiszeripar csak úgy tud fejlődni, ha annak minden szereplőjét meghallgatjuk, és folyamatos párbeszédeket folytatunk velük – jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége által szervezett konferencián szerdán, Budapesten. A kormány elkötelezett a magyar élelmiszeripar tovább fejlesztése és az élelmiszeripari beruházások támogatása mellett, mert a mostani háborús idők is igazolják, azokra nagy szüksége van a magyar családok ellátásához, a gazdasági növekedéshez és munkahelyek védelméhez. Dr. Nobilis Márton kifejtette, hogy a háború és a brüsszeli szankciók következtében az élelmiszerinfláció volt a legjelentősebb, ezért a kormány a csökkenés elősegítése érdekében először élelmiszerárstopot vezette be, hogy ezzel is megvédje a magyar családokat, most pedig nemzetközi példák alapján a boltok kötelező akciózásának bevezetéséről döntött. Így a 20 termékkör meghatározásával mindig lesz egy olyan fogyasztói kosár, amelyben a leginkább fogyasztott élelmiszerek kedvezőbb árral szerepelnek. Az államtitkár elmondta, a decemberi inflációs csúcs után elindult a csökkenés és minden bevezetett intézkedés egyetlen és legkiemelkedőbb célja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával már a közeljövőben tovább mérséklődjön az infláció. Kiemelte, a kormány az előző Európai Uniós fejlesztési időszakban, 2014 és 2020 között 468 milliárd forinttal támogatta a magyar élelmiszeripart, a jelenlegi, 2021 és 2027 közötti ciklusban pedig 750 milliárd forintot különített el erre a célra.
A rendezvényen prezentációt tartott Dirk Jacobs, az Európai Élelmiszer-feldolgozók Konföderációjának (FoodDrinkEurope) ügyvezető igazgatója is
A szakember szerint az ágazati érdekképviseleti szervezeteknek a következő években kiemelt figyelmet kell fordítania az uniós élelmiszer-szabályozás változásainak nyomon követésére annak érdekében, hogy segíteni tudják tagságukat, az élelmiszeripari vállalatokat azok versenyképességének megőrzésében és erősítésében. Ezek a jogszabályváltozások elsősorban az európai élelmiszer-rendszerek fenntarthatóbbá tételét szolgálják majd, és több területen is új követelmények és kihívások elé fogják állítani a szektor vállalkozásait.
A FÉSZ elnöke szerint nehéz idők várnak az élelmiszeripari vállalkozásokra
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) újraválasztott elnöke előadásában rávilágított, hogy az utóbbi hónapokban tapasztalt élelmiszeráremelkedési folyamat során a feldolgozók alapanyagaiként szolgáló termények és más mezőgazdasági termékek ára még annál is nagyobb mértékben emelkedett, mint amit a gyártók érvényesíteni tudtak az átadási áraikban. Hozzátette azt is, hogy az átlagosan rendkívül alacsony jövedelmezőségű élelmiszeripari vállalkozásokra számos nehézség vár majd a közeljövőben, melynek „csak” egyik eleme az értékesítési volumenek hónapok óta tapasztalható csökkenése. A FÉSZ ezért legfontosabb feladatának továbbra is az ágazat és azon belül is a Szövetség tagjai versenyképességének megóvását, annak javítását célzó szakmai javaslatok megfogalmazását és azok a döntéshozók felé történő képviseletét tekinti.
A szakmai konferenciát egy kerekasztal-beszélgetés zárta, melyen Dirk Jacobs és Éder Tamás mellett dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára vett részt
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a kerekasztal beszélgetésen kihangsúlyozta, a szakterület már most teljes erőbedobással készül Magyarország Uniós elnökségére, melyre 2024. év második félévében kerül sor. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy sok feladatunk és felelősségünk van abban, hogy megtaláljuk az együttműködési lehetőségeket. A szabályzások kialakításakor is figyelni kell a piaci igényeket, és ehhez is elégedhetetlen a folyamatos kommunikáció. A fejlődéshez azonban tudatos fogyasztókra is szükség van- ezzel zárta sorait.
AM/FÉSZ
Kapcsolódó cikkeink
Minden tekintetben sikeres volt a SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás
Hatalmas sikerrel zárt az idei SIRHA Budapest. Kelet-Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi…
Tovább olvasom >Drágulnak a húsok: az önköltségi árak emelkedése és a feldolgozók nehézségei állnak a háttérben
A húsok áremelkedése komoly kihívások elé állítja a feldolgozókat az…
Tovább olvasom >Véleményezhetőek az új kertészeti és élelmiszeripari beruházási pályázati felhívások
Megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terve alapján az új…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezeti infláció 2,4 százalék volt március után áprilisban is
Az elemzői várakozásokkal összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon
Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés…
Tovább olvasom >K&H: jól látszik az inflációs anomália, mást érzékelnek a vásárlók
Hiába fékezett nagyot az infláció, a K&H biztos jövő felmérésének…
Tovább olvasom >