Szakmai javaslatok az NTAK működéséhez

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 06. 08. 15:29

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) fontosnak tartja, hogy a vendéglátó-vállalkozásokat érintő aktuális problémákra felhívja a döntéshozók figyelmét.

Minthogy a vendéglátóhelyek kötelező adatszolgáltatásával kapcsolatban a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) honlapjáról megismert információk kapcsán folyamatosan vetődtek fel újabb kérdések, az ipartestület csatlakozott az érintett szakmai szervezetek közös kezdeményezéséhez, amely szerint levélben kért egyeztetés keretében szerették volna megvitatni a kérdést a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) illetékeseivel.

Időközben az MTÜ a megfelelő felkészülés érdekében az adatszolgáltatás kezdő időpontjának (2022. július 1.) módosítását kezdeményezte időponthatárok megnevezése nélkül, így a konkrét javaslatokat tartalmazó levél elküldése egyelőre felfüggesztésre került.

Elképzelhető, hogy az NTAK koncepciójában kiigazításokra, pontosításokra kerül majd sor, így előfordulhat, hogy az ipartestületben megfogalmazódott kérdések és problémák az adatok rögzítésével és továbbításával összefüggésben, valamint a rendszerrel kapcsolatban megfontolásra javasolt további szempontok ugyancsak változnak, ezért ezekkel később foglalkozunk.

Ugyanakkor a szakmai tapasztalatokra és a jól működő külföldi példákra építve az MVI egy új, életszerű módját javasolja a termékskála kategorizálásának, amelynek részei a következők:

– étel
– ital
– elvitelből/kiszállításból eredő ételbevétel
–  elvitelből/kiszállításból eredő italbevétel
– büfétermékek
– felszolgálási díj
– rendezvényétkeztetés
– terembérlet
– egyéb rendezvénybevétel (technika, eszközbérbeadás, programszervezés)
– egyéb vendéglátó üzemeltetéshez kapcsolódó bevételek (shoptermékek, futárköltségek)
– kiszolgált vendégek megközelítő száma

Az ipartestület állásfoglalása szerint az adatszolgáltatás célja csak a vendéglátáshoz, illetve a turizmushoz kapcsolódó bevételek nyilvántartása lehet.//

Kapcsolódó cikkeink