Szakmai párbeszéd indult az MVI és a KSH között

Zerényi Károly
elnöki tanácsadó
MVI
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2016 óta minden évben közzéteszi a vendéglátásról szóló statisztikai helyzetjelentését, amelyhez alapvetően szükségesek a KSH által publikált ágazati adatok. Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok sokszor nem elegendőek a vendéglátás ágazaton belüli folyamatok mélyebb elemzéséhez. A vendéglátásról elérhető adatok köre az MVI álláspontja szerint bővíthető lenne, ami nagyban segíthetné az ágazat helyzetének átfogóbb elemzését és ezen keresztül a megalapozottabb érdek-képviseleti tevékenységet is. Emellett fontos lenne, hogy az NTAK-hoz való csatlakozás jelentette közös adatvagyon ne csak az MTÜ adatvezérelt döntéshozatalát, hanem a vállalkozások és szakmai szervezetek tevékenységét is támogassa. Mindezekre figyelemmel az MVI felvette a kapcsolatot a KSH illetékes képviselőivel egy szakmai párbeszéden alapuló kölcsönös együttműködés kialakítása érdekében.
Az MVI és a KSH közötti megbeszéléshez Zerényi Károly (elnöki tanácsadó) összeállított egy javaslatcsomagot a megvitatandó témakörökről, amelyek többek között érintették az „I” (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás) nemzetgazdasági ágon belül egyes vendéglátás ágazati adatok elérhetőségét (pl. bruttó hozzáadott érték, foglalkoztatottak száma), a területi adatokat, a vendéglátóhelyek SZÉP-kártya forgalmát, az NTAK-hoz csatlakozást és néhány módszertani kérdést is.
A KSH részéről nyitottak voltak a szakmai párbeszédre, és arról tájékoztatták az MVI képviselőit, hogy segítséget tudnak nyújtani a vendéglátással kapcsolatos speciális adatok KSH honlapon történő megjelenítésén, továbbá jelenleg is dolgoznak a vendéglátó forgalomra vonatkozó területi adatok idősoros publikálásán. Emellett a vendéglátóhelyek számára vonatkozó statisztika soron következő adatszolgáltatásánál figyelembe fogják venni az új rendeleti szabályozásban rögzített vendéglátóhelyi üzlettípusokat is. Ugyanakkor a vendéglátóhelyekre vonatkozó SZÉP-kártya adatokat továbbra sem tervezik gyűjteni. Ebben a vendéglátóhelyek NTAK-hoz történő csatlakozása hozhat előrelépést.
Az MVI és a KSH illetékes képviselői egyaránt nyitottak a további együttműködésre, azonban az NTAK-ba beküldendő adatok köréről és a vállalkozások jövőbeni adatszolgáltatásáról még nincs elegendő információ, ezért azok megismerését követően célszerű ismét egyeztetni a feleknek. //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Éves közgyűlés
Májusban került megrendezésre az MVI éves közgyűlése a pesti Vigadóban működő VígVarjú étteremben,…
Tovább olvasom >Az unió nettó exportőr tojásban és tojástermékekben
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás-…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >Visit Hungary: Nyíregyházára és Varsányba látogatott az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije
Nyíregyháza és Varsány képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe, azaz…
Tovább olvasom >Kötöttfogású késbajnok – A nap videója
Egy „modern” thaiföldi gasztrosport bajnoka: mi lenne, ha a…
Tovább olvasom >