Suppan Gergely: stabil a belföldi munkaerőpiac

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 23. 11:47

Stabil a belföldi munkaerőpiac, a foglalkoztatottság a rendszerváltás utáni rekordját elérve csúcsközelbe jutott Magyarországon – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorban.

Suppan Gergely a szezonális munkalehetőségek miatt a következő hónapokban a munkaerőpiac további élénkülésére számít, ezen felül szerinte az álláskeresők és az inaktívak is növelhetik a munkát vállalók számát. A szakértő elsősorban a munkavégzésre alkalmas idősekre és munkaerőpiacon jelen nem lévő fiatalokra számít, elhelyezkedésüket több program segíti a következő időszakban.

Hetvenmilliárd forintos keretösszeg jut például átképzésekre és továbbképzésekre, hogy a munkavállalók megfeleljenek a gyorsan változó elvárásoknak. További 200 milliárd forintos keret áll rendelkezésre inaktívak munkába állásának ösztönzésére, az összeg továbbképzések, átképzések mellett a munkába járás támogatására és bértámogatásra is fordítható. A forrás hozzájárulhat ahhoz, hogy a kormány terveinek megfelelően 78 százalékról 85 százalékra nőjön az aktív munkavállalók aránya a 15 és 64 év közötti népességben – tette hozzá.

Suppan Gergely számít a reálbérek további emelkedésére is a következő hónapokban. A kedvezőtlen folyamatokat tavaly ősszel sikerült megállítani, az infláció gyors csökkenésével együtt már 2023 végére jelentősen nőtt a fizetések vásárlóereje. Csehországban kétszer hosszabb ideig, Németországban és Olaszországban ennél is tovább tartott a reálbérek csökkenése a belföldihez képest – jegyezte meg. A közgazdász szerint a pedagógusok bérének növelése, valamint a többnyire 10 százalék feletti emeléseket rögzítő bérmegállapodások újabb lendületet adhatnak a vásárlóerőnek.

Kapcsolódó cikkeink