Statisztikai helyzetjelentés
Az MVI idén is összegyűjtötte a vendéglátással kapcsolatos legfontosabb hazai és nemzetközi statisztikai adatokat. Az így készült éves ágazati helyzetjelentésből megismerhető a vendéglátás-ágazat 2018-as teljesítménye: többek között a forgalom alakulása, az üzletszám változása, az egy üzletre jutó napi forgalom, valamint a foglalkoztatási és az átlagkereseti adatok is.
Az alapvetően a KSH által közzétett – a forgalom tekintetében 2019 márciusától már az új (az online pénztárgép adatokat is figyelembe vevő) módszertanra épülő – statisztikai adatokat feldolgozó helyzetjelentést Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja állította össze, ebből készítettük összefoglalónkat.
A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (I) nemzetgazdasági ág beruházásainak értéke folyó áron a 2017-es bővülést (+24,5%) követően 2018-ban 32,5%-kal tovább nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 85,8 milliárd forintot tett ki. Magyarországon a vendégeket 2018-ban több mint 51 ezer vendéglátóhely várta, ez 0,9%-kal (485 üzlettel) kevesebb egységet jelentett az egy évvel korábbi állapothoz képest. A vendéglátó üzleteken belül a kereskedelmi vendéglátóhelyek 88%-kal képviseltették magukat, míg a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhelyek részesedése 12%-os volt. Előbbiek száma 2010–2018 között több mint 4 ezerrel csökkent, utóbbiaké némileg nőtt.
Minden ötödik vendéglátóüzlet Budapesten található, amelyeknek a 90%-át a kereskedelmi vendéglátóhelyek adják.
A vendéglátóhelyek üzemeltetésében az egyéni vállalkozók szerepvállalása folyamatosan csökken, 2018-ban már csak a vendéglátóüzletek 1/3-át üzemeltették egyéni vállalkozók.
2018-ban a vendéglátóhelyek összesített bruttó árbevétele 1287 milliárd forintot tett ki, amely 14,4%-os növekedést jelent a 2017-es évhez képest. Az árbevétel 91%-át, 1169 milliárd forintot a kereskedelmi vendéglátás, 118 milliárd forint a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátás adta. A kereskedelmi vendéglátás forgalma 16,3 %-kal, volumene 11,5 %-kal nőtt, a munkahelyi vendéglátásé 1,6, volumene 6,1%-kal csökkent.
A vendéglátásban a fogyasztói árak 2018-ban 4,3%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva, ami meghaladta az átlagos fogyasztói árindexet (102,8%). Ennek megfelelően a vendéglátás egészére vonatkozó forgalom volumene 2017-hez képest 9,6%-kal nőtt.
Ha a vendéglátóhelyek eladási forgalmának volumenváltozását a 2007-es évhez viszonyítjuk, akkor a vendéglátóüzletek összesített változatlan áras forgalma csak 2016-ban érte el, illetve hosszú idő után meg is haladta a világgazdasági válság előtti szintet. A 2007–2018 közötti időszakban jól nyomon követhető, hogy 2008-tól kezdődően folyamatosan elmaradt a változatlan áras vendéglátóhelyi forgalom a 2007-es szinthez képest. Ugyanakkor 2014-től elkezdődött egy felívelő trend, amelynek köszönhetően 2016-tól kezdve évről évre dinamikusan nő a vendéglátóhelyek összesített változatlan áras forgalma. Megjegyzendő, hogy a vendéglátás-ágazat fogyasztói árindexének változása 2007–2018 között 156,6%-os volt, miközben a nemzetgazdaság egészét tekintve ennél alacsonyabb, 136,5%-os változás történt.
A kereskedelmi vendéglátóhelyeknél az éven belüli forgalomváltozás igazodik a nyári szezonális időszakhoz, amelynek eredményeképpen az éves árbevétel közel 1/3-a a nyári hónapokban realizálódik.
2018-ban az egy üzletre jutó napi folyóáras bruttó forgalom az összes vendéglátóhelyet tekintve közel 70 ezer Ft-ot tett ki. Az összesített fajlagos bruttó forgalom 2007 és 2018 között évente átlagosan 7%-kal nőtt.
A vendéglátó-forgalomnak a jelentős részét (mintegy 3/4-ét), a korábbi évekhez hasonlóan az ételforgalom teszi ki, amely 2018-ban 73,16%-ot jelentett. A fennmaradó 26,84%-ot az alkoholtartalmú italok (10,96%), az alkoholmentes italok (10,95%), a kávé (4,3%), valamint az egyéb termékek (0,63%) adták.
A vendéglátásban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2018-ban 195 ezer forintot tett ki (fizikai 178 ezer; szellemi 278 ezer), ami 13,3%-kal volt magasabb az előző évinél és a nemzetgazdasági átlag 59%-ának felelt meg. Az ágazatban az üres álláshelyek száma az idei év első negyedévében megközelítette a 3000-et. Az üres álláshelyek aránya a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén szezonálisan ingadozott, de tendenciáját tekintve folyamatosan emelkedett az elmúlt években.
Kapcsolódó cikkeink
30 százalékkal drágult az étkezési tojás az év első felében
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a könnyű és a nehéz bárány ára
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió juh- és…
Tovább olvasom >Lángos-luxus a Balatonnál: már 3900 forintba is kerülhet egy sajtos-tejfölös
A klasszikus balatoni lángos egykor filléres retró ételnek számított, 2025…
Tovább olvasom >További cikkeink
A világsztárok a hangulat mellett a turizmust is felpörgették
Világsztárok adták egymásnak a színpadot Budapest megakoncert-helyszínein az elmúlt héten.…
Tovább olvasom >Bede Róbert több hal fogyasztására buzdítja a magyarokat
Az uniós átlagnál jóval kevesebb halat eszünk, pedig kiváló élelmiszer,…
Tovább olvasom >Több mint ötven hazai fürdő csatlakozik az Strandok éjszakájához szombaton
Tizenhatodik alkalommal szervezi meg a Magyar Fürdőszövetség a Strandok éjszakáját…
Tovább olvasom >