Stagnált a GfK német fogyasztói hangulatindexe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 10. 29. 11:02

A várt csökkenés helyett stagnált a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet novemberre vonatkozó németországi fogyasztói hangulatindexe, miközben a fogyasztók jövedelmi és gazdasági várakozásai csökkentek, a vásárlási hajlandóság jelentősen emelkedett.

 

A Gfk felmérésének pénteken közzétett eredményei szerint az intézet fogyasztói hangulatindexe 10,6 ponton maradt, míg elemzők enyhe csökkenésre, 10,5 pontra számítottak. Egy évvel ezelőtt 10,8 ponton állt a mutató.
Az index alkotóelemei közül a fogyasztók gazdasági kilátásokról alkotott véleményét számszerűsítő mutató 19,0 pontra csökkent az októberi 27,1 pontról, de egy évvel ezelőtt még 43,5 ponton járt. Az erős csökkenés dacára a mutató értéke még mindig jóval magasabb a nulla pontos hosszú távú átlagnál, a fogyasztók továbbra is úgy gondolják, hogy a német gazdaság idén és jövőre is stabilan növekszik.
A gyengébb kilátások következményeként a jövedelmi várakozások is mérséklődtek némileg, így a jövedelmi várakozásokat tükröző mutató az októberi 57,9 pontról 54,4 pontra esett. Ez továbbra is magas szintet jelent, ami a kitűnő munkaerőpiaci helyzet eredménye. Növekvő foglalkoztatottság és csökkenő munkanélküliség mellett a munkavállalók iránti erős kereslet a bérek és jövedelmek stabil növekedését vetítik előre.
A fogyasztók vásárlási hajlandóságát számszerűsítő mutató viszont 52,9 pontról 55,9 pontra emelkedett. A jelek szerint a német fogyasztók nem aggódnak az olyan külső kockázatok miatt, mint a kereskedelmi viták és a Brexit. Az alacsony kamatkörnyezetben nem jelentenek vonzó alternatívát a megtakarítások, és mivel kevesen féltik a munkahelyüket, a fogyasztók magabiztosan terveznek. Ez hajtja a fogyasztást, főleg a nagy értékű vásárlásokat.
A legutolsó rendelkezésre álló adatok szerint idén április-júniusban Németország hazai összterméke (GDP) negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal, éves szinten pedig 2,3 százalékkal nőtt.
A kormány két hete rontotta idei és jövő évi gazdasági növekedési előrejelzését: az ideit 2,3 százalékról 1,8 százalékra, a jövő évit pedig 2,1 százalékról ugyancsak 1,8 százalékra fogta vissza.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi előrejelzésében az idei német GDP-növekedést a tavaszi prognózisához képest 0,6 százalékponttal, 1,9 százalékra, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal, szintén 1,9 százalékra mérsékelte. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink