Magazin: Sok okos technológia mire megy?

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 02. 16. 07:09

„Napjainkban az élelmiszerlánc olyan kirakós játékhoz hasonlít, amelyiket mindig új mozaikdarabokkal egészítenek ki. A rendszernek ez az összetettsége nem tesz lehetővé egyszerű megoldásokat.” – Többek közt ezzel a gondolattal vezette be idén a kölni Anuga keretében tartott, immár ötödik nemzetközi Innovációs Élelmiszer Konferenciát dr. Volker Heinz, a rendező Német Élelmiszer-technológiai Intézet igazgatója októberben.

Idézett megállapítást egészítette ki bevezető előadásában Hanni Rützler, a bécsi futurefoodstudio alapítója, az élelmiszertrendek egyik vezető európai kutatója:

„A jövőben már nem lesz íz, csak többféle; különböző ízek. Az étkezés formái egymástól mindinkább eltérnek majd az élelmiszer-felesleg korszakában.

Hanni Rützler, a bécsi futurefoodstudio
alapítója

Különböző országokból kétszázan vettek részt az „Élelmiszerek megatrendjeinek feltárása” mottóval tartott rendezvényen, ahol magas színvonalon tájékozódhattak a következő négy témáról: fenntarthatóság, digitalizálás, innovációk és új élelmiszerek.

Az első ülésszak a fenntarthatósággal foglalkozott, illetve annak koncepcióival. Dr. Klemens van Betteray, a német CSB System AG szoftverfejlesztő cég alelnöke szóvá tette, hogy az ágazat képviselői a fogyasztókkal nem kommunikálnak, és emiatt a fenntarthatóság érdekében végzett tevékenységek nem kellőképpen hatásosak.

dr. Klemens van Betteray, a CSB System AG
alelnöke

Marc Buckley, az ENSZ Fejlesztési Programjának német képviselője síkra szállt az élelmiszer-ágazat vállalatainak irányváltása érdekében: „Sok technológiát tártak fel már, de azokat össze kellene illeszteni. Az agrárágazat és az élelmiszeripar enni- és innivalók pazarlásával a globális klímaváltozás legnagyobb ösztönzői közé tartozik.

Marc Buckley, az ENSZ Fejlesztési Programjának német képviselője

 

Pazarlás és túltermelés ellen

Digitalizálás oldaná meg az élelmiszerek pazarlását? Ez a kérdés került középpontba a második ülésszakon azzal kapcsolatban, hogy az élelmiszer-ágazatban fel lehet-e használni a digitalizálás érdekében blokklánc-technológiát és mesterséges intelligenciát.

Axel Arras, a Thaiföldön működő, élelmiszer-feldolgozási technológiával foglalkozó Food Process Technology (FPT) Co. Ltd. CEO-ja példákat mutatott be élelmiszergyártásra mesterséges intelligenciával és a gyártás egyes lépéseinek összekapcsolásával. Ez az okos élelmiszergyár meg tudná akadályozni az élelmiszer-pazarlást és a túltermelést, valamint műanyag felhasználását a gyártás egyes szakaszai között. Megismertette hallgatóival élő példaként az úgynevezett blueboxot, amely egy chip révén követhetővé teszi egy vállalaton belül az élelmiszer-termelés minden lépését.

Daniel Köhnen, a Metro csoport technológiai egységeként működő Metronom GmbH szenior részlegvezetője prezentációjában bemutatta, hogy összegyűjtött adatokat felhőben és archívumokban milyen módon szinkronizálnak, és tesznek lehetővé megoldásokat nagy adathalmazokkal. Archívumok adatainak rugalmas használatával így el tudják kerülni új rendszerek migrációs költségeit.

Az ülésszak harmadik előadójaként Terry von Bibra, Kína legnagyobb technológiai vállalata, az Alibaba európai igazgatója érdekes bepillantást nyújtott Kína élelmiszer-kereskedelmébe. Az okostelefon egyre erősebb szerepet játszik, úgyhogy a kínaiak 90 százaléka csak okostelefonját használja arra, hogy hozzáférjen az internethez. Éppen emiatt jelenleg nagyon érdekesek a kínaiak számára a magas minőségű külföldi termékek, amelyekkel a vásárlók szinte bármilyen igénye kielégíthető.

Terry von Bibra, az Alibaba európai igazgatója

 

Protein – húsfogyasztás nélkül

Dr. Béatrice Conde-Petit, a svájci Bühler technológiai innovációkat fejlesztő részvénytársaság élelmiszer-biztonsági vezetője nyitotta meg a harmadik ülésszakot – a technológiákról. Prezentációjában kiemelte az együttműködésre épülő innovációkat, és azt, hogy szükséges hozzájuk a becsületes együttműködés amikor technológiákat egyesítenek, hogy megfeleljenek az élelmiszerek értékteremtő lánca által támasztott kihívásnak. Ezért is fontos javítani az élelmiszer-biztonságot, amikor az értékteremtő láncot megvédik kockázatoktól, illetve meglévőket elhárítanak.

Hasonlóképpen beszélt dr. Olaf Gruess. Ő az USA-ban a General Mills technológiai menedzsere és globális összekötője. Gondolatainak középpontjában a vállalkozói felfogás állt. Szerinte az együttműködést start-upokkal jobban kellene szorgalmazni, hogy még több innovációt lehessen integrálni az élelmiszerpiacba. Start-upok számára érdekes területként mutatott be terméklehetőségeket az élelmiszerek mellékágazataiból.

Dr. Matthias Moser, a német Stern-Wywiol csoportban az élelmiszer-alapanyagok igazgatója olyan innovatív megoldásokról beszélt, amelyek az emberek proteinigényét hagyományos húsfogyasztás nélkül elégítik ki. Növekszik a világ népessége, ezért szükségesek hús helyett alternatívák az emberek táplálásához.

Az ülésszakot a német Daniel Zoll zárta be. Mint kreatív tartalmak specialistája nyújtott bepillantást munkájába. Tapasztalatai szerint ugyanis bátorsággal és hozzáértéssel közösségimédia-platformok, – például az Instagram – sok lehetőséget kínálnak ahhoz, hogy piaci trendeket fel lehessen ismerni, termékeket pozicionálni és megismerni a vásárlók kívánságait.

Reggelire növényi alapú tojás

Új élelmiszerekről szólt a negyedik, befejező ülésszak. Középpontjában az élelmiszerek piacának izgalmas újdonságai álltak. Mindegyik előadó röviden bemutatta vállalati tevékenységeinek különlegességeit, mielőtt azokat egy izgalmas panelbeszélgetés résztvevői megvitatták. Majd megválaszolták a hallgatóság kérdéseit is.

Elsőként Malgorzata Fijalkowska, a hollandiai Protix B. V. / Fair Insects B. V. menedzsere bemutatta alternatív proteinforrás gyanánt a rovarokat mint új, fenntartható élelmiszer-kategóriát. Őt követte Udi Lazimy, az USA-beli Just Inc. szenior beszerzési igazgatója, aki a figyelmet szintén egy különlegességre hívta fel: reggelihez való növényi alapú tojásra. Azon kívül bemutatta az első mesterségesen előállított csirke-Mcnuggetet, amelyet jövőre terveznek a piacra bevezetni. Didier Toubia Izraelből, az ottani Aleph Farms Ltd. társalapítója ismertette, hogy hol tartanak a húsmentes, úgynevezett in-vitro hús kifejlesztésével. Elmondta fő törekvését is: Mint start-up cég, az Aleph Farms megpróbál az alacsony, Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson in-vitro húst előállítani.

Zárszavában dr. Volker Heinz moderátor hangsúlyozta, hogy az Anuga mint vásár kiemelkedően sikeres, és bemutatja, hogy „az élelmiszerek egész rendszere nagy horderejű változásokon megy keresztül. Fenntarthatóság szempontjából ezt a rendszert nem kezelhetjük a »laissez-faire« szemlélettel, azaz beavatkozás nélkül; innovációkra van szükségünk, hogy a hagyományos, megszokott termékeket másokkal váltsuk fel.

Kapcsolódó cikkeink