Sirha Budapest 2022 – visszatekintő

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 05. 02. 10:37

Minden szempontból sikeres volt az idei Sirha Budapest szakkiállítás a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszeripari és HoReCa eseményén három nap alatt több mint 20 ezer szakmai látogató fordult meg. Az immár második alkalommal a Sirha Budapesten rendezett Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjében pedig a magyar csapat második lett, és ezzel kvalifikálta magát a lyoni világdöntőre.

Az ötödik alkalommal megrendezett Sirha Budapest mára vitathatatlanul a régió legnagyobb rendezvénye, amelyen a gasztronómia, az élelmiszer-, pék- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar képviselői több mint 30 ezer négyzetméteren mutatták be termékeiket, fejlesztéseiket, szolgáltatásaikat.

„A világjárvány idején számos gazdasági szektorban alakultak át az erőviszonyok, de az újraindulási versenyben Magyarország jó esélyekkel bír, mert a válság idején is folytatta a fejlesztéseket” – mondta a kiállítás megnyitóján az agrártárca helyettes államtitkára, Bognár Lajos, és hozzátette: az élelmiszeripar 2020-ban az egyetlen feldolgozóipari ágazat volt, amely, ha minimálisan is, növekedést tudott felmutatni.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigaz­gatója köszöntőjében arról beszélt, hogy a szállodákat, éttermeket és kávéházakat tömörítő iparág, a HoReCa a válság idején nem a sebeit nyalogatta, hanem fejlesztett, így az idei kiállítás túlszárnyalta a várakozásokat. A Hungexpón például az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztése valósult meg, amelynek nemzetközi vizsgája éppen a Sirha Budapest, ahol a hazaiak mellett idén 16 ország 300 kiállítója találkozott a szakmai látogatókkal.

Az idei Sirha Budapest külföldi kiállítói között volt Egyiptom, Litvánia, Franciaország és Görögország. Számos ország (Ausztria, Csehország, Németország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) egyszerre több kiállítóval érkezett. A legnagyobb külföldi kiállító ezúttal Olaszország volt: rengetegen látogattak el az Itália ízei standra, amelyen 20 cég gasztronómiai újdonságait lehetett végigkóstolni.

A Sirha Budapest mindig is fontos központja volt a tapasztalat- és tudásmegosztásnak, melyre az elmúlt időszak kihívásait követően különösen nagy szükség van. A kiállítás konferenciaterme három napon keresztül olyan témákkal várta a szakembereket, mint az újrakezdés problémái, az új helyzet kihívásai, a piaci átrendeződés vagy a munkaerőpiaci helyzet, de szó esett többek között a közétkeztetés új tendenciáiról vagy a fenntartható vendéglátásról is. A konferenciákat olyan szervezetek tartották, mint a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a NÉBIH és a Felelős Gasztrohős.

Az idén 7. alkalommal megrendezett Future Store Innovations stand több mint 700 négyzetméteren, 24 társkiállítójával várta a legújabb kereskedelmi megoldások és új termékek iránt érdeklődőket. Az előzetesen meghívott tárgyalópartnerek mellett, a félóránként indult, magyar és angol nyelvű szakmai túravezetéseken több mint ezerkétszázan látogatták meg idén is a Trade magazin által felépített Jövő Áruháza standot. (ld. 194. o.)

Nagy tömegeket vonzott az Agrármarketing Centrum Hungarian Wine Summit elnevezésű eseménye, amelyen 91 hazai borász mutatkozhatott be számos nemzetközi borszakértőnek, újságírónak (köztük több Master of Wine szakíró) és a közönségnek.

A Sirha Budapest eseményei között évről évre egyre népszerűbbek a szakmai versenyek, megmérettetések.Ötödik alkalommal is kiemelt figyelmet érdemelt a Sirha Budapest Desszert Verseny és a már hagyománnyá vált Közétkeztetési Szakácsverseny. Ezen felül a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Csoport együttműködésében az olasz és magyar séfek különleges közös főző eseményét is teltházas lelátóval követték végig az érdeklődők.

Először rendezték meg a Sirha Coffee Challenge barista versenyt, mely méltó kísérője volt a Sirha Business Café „kávéháznak”, a kávé- és bárszakma találkozópontjának.

A Magyar Cukrász Ipartestület díjnyertes fagylaltkóstolója három napon át folyamatosan fogadta a szakembereket. A Pataki János Emlékversenyen részt vevő pályaművek is nagy népszerűségnek örvendtek, de sokan voltak kíváncsiak a Magyarország Tortája előzsűrizésére, ahol a szakmai döntőbizottság kiválasztotta az öt legjobbnak ígérkező tortát, amelyek továbbjutottak a következő kiválasztási körbe.

Hagyományosan a kiállítás megnyitóján adták át a Trade magazinnal közösen szervezett Sirha Budapest Innovációs Termékverseny díjait. A 31 kiemelkedő színvonalú pályamű elbírálása során a zsűri az eddig 5 kategóriát 8 különböző területre bővítette. A verseny dobogósainak pályamunkáit a kiállítás Innovációs standján tekinthették meg a látogatók a kiállítás ideje alatt – a részletekről külön cikkünkben olvashat.

2016 után ismét Budapest és a Hungexpo adott otthont a világ legrangosabb szakácsversenye európai döntőjének. A Bocuse d’Or európai válogatóján két nap alatt több ezren szurkoltak a 17 nemzeti csapatnak, köztük a magyarnak, amely végül második helyen végzett, és így kvalifikálta magát a 2023-ban, Lyonban rendezett világdöntőre. A magyar csapat élén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje állt, segítője Nyikos Patrik, felkészítője pedig az a Széll Tamás, aki 2016-ban éppen Budapesten nyerte meg az európai döntőt, a csapat elnöke Szulló Szabina volt.

Jerome Bocuse, a verseny alapítójának, Paul Bocuse-nak a fia az idei megmérettetés után kiemelte, hogy fantasztikus volt a rendezvény, és megköszönte Magyarországnak „az eddigi legkiválóbb európai szervezést”.

A versenyhelyszín szomszédságában működő magyar stand hatalmas siker volt, a magyar ételeket, alapanyagokat, borokat népszerűsítő standon a verseny elejétől a végéig számos hazai és nemzetközi látogató fordult meg.

A METRO üzletpolitikájának egyik fő pillére a vendéglátói igények változásainak folyamatos figyelése, monitorozása mind a szolgáltatói, mind a vendégoldalon. A Sirhán a METRO-stand mozgatórugója az volt, hogy hitelesen reagáljanak ezekre a trendekre, és itt is bizonyítsák, a METRO a HoReCa szektor egyik legmegbízhatóbb partnere.

 

A Sirha Budapest 2022 szakmai versenyeinek eredményei

Magyarország Tortája

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. Az ipartestület új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az augusztus 20-i ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a Sirhán.

Az idei döntős torták a következők lettek:

Huncut szilva herceg (Karikó Orsolya);
Évszakok (Szívós Zita);
Hegyaljai mámor (Halász Zsuzsa);
Kék kötény kincse (Lakatos Pál);
Karmelita (Gyuris László).

Pataki János Emlékverseny

A cukrászati termékversenyt felnőtteknek és tanulóknak rendezték tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban. A díszmunkák a kiállítás mindhárom napján megtekinthetők voltak. A győztesek:

Tortadíszítés (felnőtt): Németh Noémi; Tortadíszítés (tanuló) Pálkovács Krisztina, Huszár Hanna; Artisztika (felnőtt): Tóthné Horzsa Veronika, Romicsné Domokos Mónika, Pintér Katalin Mária; Artisztika (tanuló): Radvánszki Nóra; Cukorvirág: Józan Barbara, Havan Ágnes, Németh Noémi

Sirha Budapest Desszert Verseny

Győztesek: Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna.

Sirha COFFEE CHALLENGE

Győztes: az Espresso Embassy csapata.

Közétkeztetési Szakácsverseny

1. helyezett: a pécsi Hungast csapat (Lovay Gergely, Berényi Máté, Végh Botond, Kerekesi Irén)

2. Melódin Team, Budapest

3. Hungast, Budapest //

 

MMSZ workshop

A kiállítás keretében a Magyar Marketing Szövetség HoReCa és Event Tagozata szervezésében megrendezésre került az első HoReCa Marketing workshop. Az eseményen olyan témák kerültek terítékre, amelyek a szakembereket foglalkoztatják napjainkban, és amelyek megoldásához a marketing eszközeivel közelebb lehet kerülni. „A Sirha kiállítás a szakmai szereplőknek szóló termékek, szolgáltatások seregszemléje, ezért választotta tagozatunk az első workshopja helyszínéül” – mondta Bódi Krisztina, a Tagozat vezetője. 

Bódi Krisztina: A Sirha ideális
helyszíne rendezvényünknek

//

Hiteles partnerként

– Örömteli fáradtság van bennünk. Ez a három nap a HoReCa szektor ünnepe volt. Több mint 20 ezer vendéglátós, séf, szakács gyűlt össze, és nagyon jó volt látni, hogy ez megvalósulhatott – összegezte tapasztalatait Bősze Ákos, a Sirha kiemelt szakmai partnere, a METRO HoReCa fejlesztési vezetője. – Nincs még egy ilyen platform, ahol a szakemberek találkozhatnak egymással és a beszállítókkal, megismerhetik az innovációkat, a megoldásokat. Megoldást kínáltunk a munkaerőhiánnyal küzdő szektor problémáira, de a hazai vendéglátás digitalizálására is. A fenntarthatóság és a hazai termelők termékei sem véletlenül kerültek a kiállításon is fókuszba, hiszen az ellátási lánc lerövidítése kiemelt szerepet kap napjainkban. Nagy hangsúlyt fektetünk a lokális beszállítóktól érkező termékekre, valamint az ultrafriss zöldség- és gyümölcsök értékesítésére – többek között ezekkel is segítve a vendéglátóipar fenntartható fejlődését.

A Bocuse-versenyzők a METRO-standon is ismerkedhettek az alapanyagokkal

Nagyon erős, komoly szakmai eseményt tudhatunk magunk mögött, és különösen büszkék vagyunk arra, hogy a Sirha Budapest 2022 Innovációs versenyen egy kategóriagyőzelmet és egy második helyezést értünk el. //

 

Fenntarthatóság

A fenntartható vendéglátással foglalkozó konferenciát szervezett az idei Sirha Budapest kiállításon a Felelős Gasztrohős Alapítvány. Két kerekasztal-beszélgetésen meghívott szakértőkkel vitatták meg a körforgásos gazdasági megoldások helyzetet a vendéglátásban, valamint a séfek szerepét a fenntartható működésben. Előbbi beszélgetésen a biológiailag lebontható anyagokkal kapcsolatos témákat taglalták, a másodikban a termelői együttműködés nehézségeiről, az oktatásból frissen kikerülő munkaerő információhiányáról és a vendégek igényeiről volt szó.

Az idei Gasztrohős Díj nyertesei

Az eseményen átadták az idei Gasztrohős Díj – Hazai körforgásban verseny elismeréseit is a hazai alapanyagokat kreatívan használó, szoros termelői kapcsolatokat ápoló és társadalmilag, valamint környezeti szempontból is felelősen működő éttermeknek. //

Kapcsolódó cikkeink