Romlott a Conference Board átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke januárban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 02. 21. 11:02

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkent a Conference Board gazdasági kutatóintézet átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke januárban.

 

Kellemetlen meglepetés az amerikai gazdaságtól

Az intézet pénteken kiadott jelentése szerint a tíz makrogazdasági mutatót összegző indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,3 százalékkal, 119,6 pontra csökkent. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi 0,7 százalékos növekedés után.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi. A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik többek között a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar illetve a szolgáltató szektor teljesítményét és a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását.

A jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy az amerikai GDP növekedése valamelyest lassul a folyó negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi erőteljes bővülést követően, ugyanakkor az idei év egészére továbbra is jelentős, 3,5 százalékos gazdasági növekedés várható, ami felülmúlja a pandémia előtti átlagosan 2 százalék körüli GDP-növekedést. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink