Ritkább lett a nyúlhús Magyarországon
A nyúlhús hagyományosan népszerű alapanyag Magyarországon, kiválóan felhasználható sütve, rántva vagy pörkölve. A magas minőségű nyúlgerinc filé, nyúl lapocka és nyúlmáj különleges ételkülönlegességek lehetnek, melyeket a szakácsok és séfek kreativitásukkal tovább fokozhatnak.
A nyúl húsának kiváló minősége és tisztasága miatt igazi gasztronómiai élvezetet nyújthat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nyúl Terméktanács adatai szerint a hazai nyúlágazat jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Bár az idei évben visszaesés tapasztalható, a nyugat-európai piacokon tapasztalható nyúlhiány lehetőséget teremthet a hazai szereplőknek a piacszerzésre.
A nyúlhús kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető, és zsírszegény. A magyarok körében azonban sajnos nem elterjedt a fogyasztása, így a hazai nyúlágazat főként exportra orientált. A magyar nyúltenyésztőknek magas színvonalon kell teljesíteniük, hogy megfeleljenek a külföldi vevők szigorú elvárásainak.
A nyúlágazat fejlődését az elmúlt időszakban különböző tényezők nehezítették, beleértve a termelési költségek emelkedését és a RHD járvány okozta problémákat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja a nyúlágazat szereplőit, hogy biztosítsák a hazai és külföldi piacokat a minőségi és tápláló nyúlhússal.
A nyúlhús kiváló választás az egészségtudatos étrendet követők, a kisgyermekek és az idősek számára. A magyar nyúltenyésztés és feldolgozás a fenntarthatóság és az állatjólét terén számos minőségbiztosítási rendszerrel igazolta elkötelezettségét és hatékonyságát.
A nyúlhús ára az áruházak kínálatában változó, és érdemes a húsüzletek, húsboltok és termelők felé fordulni, mivel az áruházakban időszakosan lehet csak elérhető. A Matusz-Vad például online rendelési lehetőséget kínál, és a kínálatukban szerepel a nyúlgerinc, pecsenye nyúlcomb, nyúllapocka és nyúlmáj különböző áron.
Kapcsolódó cikkeink
Agrárkamara: méltatlanul alacsony a magyarországi nyúlhúsfogyasztás
Méltatlanul mellőzik az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok, holott a…
Tovább olvasom >Kiváló fehérjeforrás a nyúlhús, a magyarok tányérjára mégis ritkán kerül
Méltatlanul mellőzik az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok. A nyúlhús…
Tovább olvasom >Országos kampány a nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésére
A „Nyúl-j bele” országos kampánysorozat-, a hazai nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésének következő…
Tovább olvasom >További cikkeink
OECD: Az élelmiszerár-infláció meredeken csökkent a legtöbb országban
Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a…
Tovább olvasom >A legolcsóbb élelmiszereket vizsgálták a Nébih szakemberei
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az…
Tovább olvasom >Már az üzletek polcain a Szentkirályi Magyarország betétdíjas PET-palackjai
A Szentkirályi Magyarország az elsők között kezdte meg a DRS…
Tovább olvasom >