Rekordot döntött a foglalkoztatottak száma az EU-ban és az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 14. 11:15

Történelmi rekordra emelkedett az Európai Unióban és az euróövezetben a foglalkoztatottak száma az idei első negyedévben.

EU

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint a január-márciusi időszakban 234,2 millió munkavállaló dolgozott az Európai Unióban, ebből 154,8 millió az euróövezetben. Még soha nem dolgoztak ilyen sokan, minden idők rekordja megdőlt az unióban és az euróövezetben is.
Az Eurostat becslése szerint a 28 tagú unióban, az előző negyedévhez képest, 0,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,4 százalékkal gyarapodott a foglalkoztatottak száma. A 19 uniós országot tömörítő euróövezetben negyedéves összehasonlításban szintén 0,4 százalékos, éves alapon pedig 1,5 százalékos növekedést mértek.
A tavalyi utolsó negyedévben, az előző három hónaphoz képest, 0,4 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma az EU-ban és az eurózónában is, éves összevetésben pedig 1,1 százalékos, illetve 1,4 százalékos növekedést mértek.
Az országokra bontott statisztika szerint a legjobban, 2,8 százalékkal Észtországban nőtt a foglalkoztatottak száma január-márciusban az előző negyedévhez képest, majd 1,7 százalékkal Málta és 1,2 százalékkal Svédország következik. Magyarország 1,0 százalékos növekedéssel a hatodik legjobb eredményt ért el.
Csökkenést mértek Lettországban (-1,9 százalék), Romániában (-1,2 százalék) és Litvániában (-0,5 százalék).
Éves összehasonlításban Málta a listavezető 6,0 százalékkal, majd Írország következik 3,5 százalékkal, Ciprus 3,4 százalékkal és Portugália 3,3 százalékkal. Magyarország 2,8 százalékos növekedéssel ebben a kategóriában is a hatodik legjobb eredményt könyvelheti el. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink